La fiscalia investiga les morts a les residències d’avis d’Olesa i Capellades
El fiscal superior de Catalunya ordena les diligències arran de les 22 defuncions per coronavirus
Les patronals dels centres demanen que no se’ls criminalitzi
La Fiscalia Superior de Catalunya ha obert una investigació per aclarir les circumstàncies de la mort d’una vintena d’ancians per coronavirus a les residències de Capellades (Anoia) i Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), municipis propers al focus de contagi d’Igualada. Per la seva banda, les patronals de residències de persones grans van demanar ahir que no es criminalitzi la seva feina després de les “inoportunes” paraules abans-d’ahir de la ministra de Defensa, Margarita Robles, sobre la trobada de morts per part de l’exèrcit en aquests centres, sense dir on, fet que va provocar que la Fiscalia General de l’Estat ordenés una investigació arreu.
En el cas català, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha ordenat investigar aquestes dues residències per elevada mortalitat. Són la Fundació Privada Consorts Guasch de Capellades, on han mort tretze persones grans en els últims dies com a conseqüència de la Covid-19, i la Santa Oliva d’Olesa de Montserrat, amb nou víctimes mortals pel virus.
La fiscalia de Catalunya ja va obrir diligències la setmana passada per reforçar el control sobre la situació de les residències de la tercera edat, arran d’una instrucció de la Fiscalia General de l’Estat, i va demanar informació als departaments de Salut i Treball, segons l’agència Efe. El ministeri públic ha decidit ara centrar les investigacions en els centres de Capellades i Olesa, després de constatar que són els que acumulen el nombre més elevat d’ancians morts per coronavirus. Seran les fiscalies de Manresa i Martorell, pels partits judicials als quals pertanyen les residències, les que s’encarreguin de les investigacions. El jutjat de guàrdia de Martorell (en el cas d’Olesa) i el d’Igualada (en el de Capellades) podrien també obrir diligències d’investigació, que farien aturar les que ha iniciat la fiscalia.
Precisament, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va instar abans-d’ahir la Generalitat a actuar en vista de la situació “límit” de la residència Santa Oliva del municipi, gestionada per una fundació privada i on almenys divuit interns han estat ingressats per coronavirus i nou han mort. Va ser la mateixa ministra de Defensa, Margarita Robles, qui va fer saltar les alarmes afirmant, en una entrevista a Telecinco, que l’exèrcit havia trobat en algunes de les seves visites a residències “gent gran absolutament abandonada, si no morta al llit”.
D’altra banda, una àvia de la residència de Vilanova del Camí ha mort per coronavirus a l’hospital d’Igualada, després que ingressés uns dies abans per un trencament de fèmur, segons l’ACN. La defunció es va produir el 18 de març. No se sap si l’àvia es va contagiar a l’hospital o bé a la residència on vivia juntament amb 160 avis. A la residència de Vilanova del Camí, hi ha deu avis aïllats amb símptomes relacionats amb la malaltia.
Prova de coronavirus a tots els sanitaris d’Igualada
L’hospital d’Igualada farà proves de coronavirus a tots els professionals sanitaris del centre. Segons ha pogut saber l’ACN, la mesura es du a terme per minimitzar “al màxim” la infecció de coronavirus al centre i garantir així la seguretat dels pacients i de la resta de treballadors. Les proves es faran a partir d’avui. La mesura coincideix amb l’anunci d’enviament de tests ràpids a les comunitats autònomes, que, en el cas de Catalunya, arribaran a partir de demà. Paral·lelament, el centre ha habilitat un telèfon per als sanitaris que es trobin en situació “de desbordament emocional”.
L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va assegurar ahir que la prestació per incapacitat laboral temporal (ILP) per als treballadors de la conca d’Òdena confinats, que no es poden desplaçar als seus llocs de treball, estarà “validada” pel govern espanyol en les pròximes hores. Hi va afegir que les 4.000 mascaretes bloquejades ja han arribat.