Societat

Les residències creuen els dits per no patir cap brot

Alerten que no hi ha mitjans per donar resposta sanitària als usuaris i només miren d’aïllar-los quan estan contagiats

No els poden derivar als hospitals i pateixen per les baixes del personal

Situació crítica la que viuen moltes residències d’avis que es veuen impotents per aturar el degoteig de contagis i els focus que es van escampant entre els residents. Ahir a Capellades, a pocs quilòmetres d’Igualada, morien sis avis d’una residència. Una notícia que alertava l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, que reclamava un pla de contingència per a les residències d’avis, tant públiques com privades, de la conca d’Òdena, que es troba en situació d’alerta màxima i en estat de confinament.

La propagació del virus a les llars de gent gran es repetia a d’altres punts del país, com la residència municipal d’Àger, on catorze persones ja han donat positiu i estan aïllats vuit dels seus treballadors. El departament de Salut també va confirmar ahir un nou cas positiu a la residència de Sant Agustí d’Olesa de Montserrat. I la llista de residències és interminables, segons la presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat (Feate), Montse Falguera. “És el perill i el temor que ara mateix tenim tots perquè no estem preparats per donar una resposta sanitària als residents i tampoc per fer derivacions als hospitals”, es lamentava.

Els professionals denuncien que el pitjor és que no hi ha els mitjans mínims per atendre als avis que ja tenen en zones d’aïllament per no propagar el virus. Aquesta és la principal mesura que han adoptat els centres residencials per mirar de separar usuaris i personal que està aïllat, però lamenten que no puguin actuar davant de certs casos per alleugerir les complicacions dels avis. “No podem derivar persones que tenen afectacions respiratòries, però tampoc podem tenir cap equip d’oxigen”, lamenta Figueras, que evidencia com la crisi sanitària que viuen posa de manifest un model assistencial “caduc” que s’haurà de replantejar. Per la presidenta de la Feate queda palès, ara més que mai, que haurien de poder donar un suport sanitari a les residències per atendre els casos, perquè només els més crítics els poden derivar en caràcter extraordinari als hospitals.

La situació és crítica també pel que fa a la manca de material sanitari, sobretot les mascaretes, per la protecció dels cuidadors que els fa impossible de respectar les distàncies que es recomanen per protegir-se del virus.

Els gerents de les residències reclamen amb urgència el material que ha d’arribar a les comunitats autònomes i pateixen sobretot per les baixes del personal. “Si es donen casos amb treballadors hi ha qui té equips de reserva, però per a molts no existeix un pla B”, explica Falguera, que explica que amb la situació de “pànic” s’estan donant moltes baixes laborals, fet que ha provocat que algunes residències s’hagin vist obligades a demanar la col·laboració de voluntaris per atendre els malalts. “No s’entén que no s’aturin altres activitats no assistencials, perquè estem protegits a la feina, però a les cases amb contacte amb altres que van a treballar”, es qüestiona Falguera.

Ordre ministerial

La preocupació per les residències és un nou xoc entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. Si bé Salvador Illa manté que el 5 de març el ministeri va adreçar una recomanació a la Generalitat i la resta de comunitats per prevenir els riscos gràcies a reduir les visites, tenir el personal estrictament necessari i aïllar els simptomàtics, ahir Sanitat va donar a la vicepresidència de Pablo Iglesias la coordinació dels serveis socials i aviat els consells seran una ordre ministerial. “És urgent medicalitzar aquests centres reforçant les plantilles amb personal i elements sanitaris”, va dir Iglesias. Per Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, hi ha “problemes”, però “la letalitat de la Covid-19 que s’observa a les residències fins ara no supera la d’altres països en grups equivalents”.

LA FRASE

No s’ha d’oblidar el que està passant perquè posa de manifest un model residencial caduc
Montse Falguera
Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat

Illa nega cap requisa de materials

david portabella

La polèmica pel requisament estatal de material sanitari és un clam que va de Catalunya a Madrid i la queixa va arribar ahir al ministre de Sanitat, Salvador Illa. “El virus el vencerem units, jo no entraré en cap discussió pública amb ningú. Hem repartit 324.000 mascaretes a Madrid, 245.000 a Andalusia, hem enviat mascaretes a totes les comunitats conforme ens les han anat demanant”, va dir Illa. La Generalitat no és la més dura amb Illa. “Tothom ha de saber que tot el material sanitari s’ha centralitzat. Nosaltres ho teníem encarregat tot i ho teníem tot perfectament distribuït i ara el govern està impedint adquirir aquest material per protegir el personal amb ulleres, mascaretes i respiradors, tot el necessari ara mateix està bloquejat”, va denunciar la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. “Ho torno a dir al govern: si us plau, envieu-nos el material! No podem esperar i cada minut salva vides!”, va dir l’alcalde, José Luis Martínez Almeida.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.