Política

Pla de fins a 45.000 milions a França per frenar la crisi

El govern ajorna el pagament d’impostos de les empreses i diu que nacionalitzarà grups privats “si és necessari”

Preveu un dèficit públic de prop d’un 4% i que el PIB es redueixi aquest any un 1%

Després del confinament del país, decretat abans-d’ahir, el govern francès intenta ara atenuar l’impacte econòmic del coronavirus. El ministre d’Economia, Bruno Le Maire, va anunciar ahir un pla de 45.000 milions per ajudar les empreses més afectades. Aquesta mesura s’afegeix al fons de liquiditat de 300.000 milions que l’executiu centrista crearà per exercir de garant dels nous préstecs realitzats pels bancs.

“Hi ha una guerra contra el virus, però també una guerra econòmica i financera”, va assegurar Le Maire en una roda de premsa realitzada per videoconferència. La referència bèl·lica reiterada dilluns per Emmanuel Macron pot resultar exagerada –o fins i tot fer témer una progressiva restricció de llibertats en les democràcies europees–, però resulta pertinent a l’hora de descriure la situació econòmica actual. Amb el confinament a França, com també ha succeït a Itàlia i a l’Estat espanyol, alguns sectors han quedat paralitzats i d’altres funcionen al ralentí i això ha comportat que, en part, l’economia de mercat hagi deixat pas a una economia administrada, com succeeix en els temps de guerra. En aquest context excepcional, París no vol que “cap empresa, independentment de la seva dimensió, faci fallida. Cap francesa ni francès serà deixat sense recursos”, va defensar Le Maire. L’executiu enllestirà avui una bateria de mesures destinades sobretot a les empreses. La decisió que tindrà un major impacte en les arques públiques serà l’ajornament del pagament d’impostos i cotitzacions socials durant el març i l’abril. També s’impulsarà un dispositiu, valorat en 8.500 milions, per indemnitzar aturats durant el període de confinament. Es crearà un fons de liquiditat per a aquelles petites i mitjanes empreses amb una facturació inferior a un milió que estiguin en una situació delicada a causa del confinament. “Tenim instruments a la nostra disposició per ajudar totes les empreses estratègiques que podrien veure’s amenaçades pels mercats”, va recordar Le Maire, que va indicar que, si “és necessari”, recorreran a les nacionalitzacions.

Macron també va anunciar abans-d’ahir al vespre una suspensió del pagament del lloguer i les factures de l’electricitat i l’aigua. Però només les empreses podran beneficiar-se’n i, en el cas dels lloguers, dependrà de la bona voluntat dels propietaris.

Via oberta a retallades

Aquestes mesures comportaran que el dèficit públic passi d’un 2,2% a un 3,9%, va indicar ahir el Ministeri de Finances. El deute francès superarà el 100% del PIB. Malgrat la dificultat de mesurar l’impacte econòmic exacte de la pandèmia, Le Maire preveu un decreixement aquest any d’un 1%, en lloc del 2,2% vaticinat anteriorment.

“Garantirem la solidesa de les finances de la nació”, va assegurar el ministre. Unes paraules que obren la porta a retallades en el futur, amb el risc que això comporti que el sotrac actual esdevingui una recessió més duradora.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.