Política

Les “vuit caixes negres” de Corinna Larsen

En una acta notarial, diu que té informació comprometedora per a la família reial espanyola

Cada vegada hi ha més veus que reclamen una investigació

Sánchez surt a defensar Felip VI

L’incendi que afecta la monarquia espanyola cada vegada és més gran i sembla que no hi ha tallafoc que valgui. Diumenge, a última hora del vespre, la Casa del Rei va emetre un comunicat per anunciar que Felip VI renunciava a l’herència que li podia tocar del seu pare, Joan Carles de Borbó, i que li retirava l’assignació del pressupost de l’Estat de prop de 200.000 euros anuals. El comunicat pretenia ser un tallafoc contra l’escàndol destapat per la premsa europea, que l’assenyalava com a beneficiari de dues fundacions offshore del seu pare, el rei emèrit, en una de les quals, Lucum, figura com a titular del compte bancari en què es va ingressar la suposada donació milionària de la monarquia saudita a Joan Carles I, segons va revelar a principis de mes el britànic The Telegraph. Però el comunicat encara va revifar més el foc. Primer, perquè Felip VI no podia renunciar a l’herència, ja que el Codi Civil espanyol ho prohibeix, i segon, perquè reconeixia indirectament que sabia que era beneficiari d’aquestes fundacions perquè així li ho va traslladar fa un any Corinna Larsen, examant del seu pare. Això també provaria que l’alemanya diu la veritat quan assegura que té informació que comprometria la família reial espanyola. Així ho recollia ahir el digital Eldiario.es, que hauria tingut accés a una acta notarial en què Corinna Larsen afirma que té documentació comprometedora per a la família reial espanyola que cap en “vuit caixes negres”.

“El 10 de maig del 2012, [l’empresa de seguretat] Algiz em va enviar un correu electrònic per dir-me que transportarien les vuit caixes negres i setze caixes fortes a l’apartament. Es tractava d’una referència a les caixes on em van dir que guardés els documents que provaven temes personals i privats, així com correspondència oficial, informes polítics confidencials i transaccions en les quals s’havia involucrat el rei emèrit i altres membres de la casa reial”, diu l’alemanya en el punt 17 de l’acta. El digital recorda que Algiz, amb seu a Mònaco, va ser contractada pel CNI per intimidar Corinna i intentar robar-li la documentació, sempre amb l’excusa de protegir-la després de la ruptura amb l’emèrit després de Botswana. En vista de les amenaces que diu que rep, Corinna va anunciar a principis de mes que denunciaria l’emèrit davant la justícia britànica.

Arran del comunicat de la Casa del Rei, la pressió perquè el Congrés investigui les finances de la monarquia ha augmentat, i diversos partits, entre els quals hi ha ERC, JxCat, la CUP i Podem, treballen per trobar “vies d’investigació efectiva” a la casa reial, després que la setmana passada el PSOE, el PP, Cs i Vox ho vetessin.

Vitòria li retira el nom

L’Ajuntament de Vitòria, per la seva banda, ha iniciat els tràmits per retirar el nom de Joan Carles I a una avinguda de la ciutat.

La pressió va pujar més ahir després que el govern basc hagués instat, “per una qüestió de salut democràtica, a clarificar si hi ha hagut un cap d’estat que ha cobrat comissions”. Davant de la gravetat de l’escàndol, el president espanyol, Pedro Sánchez, va sortir en defensa de Felip VI i va intentar aïllar-lo de la crisi. Quan li van preguntar sobre el tema en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, va dir que com a president no només dona suport a les mesures –herència i retirada de l’assignació–, sinó que creu que són “necessàries i coherents amb les actuacions tendents a la transparència i l’exemplaritat que ha impulsat Felip VI durant el seu mandat”. Felip VI té previst dirigir un missatge televisat avui sobre la crisi del coronavirus, en el qual podria incloure una referència a la monarquia.

LA FRASE

Des del punt de vista de la salut democràtica, cal clarificar si hi ha hagut un cap d’estat que ha cobrat comissions
.
Josu Erkoreka
portaveu del govern basc

Fernández Díaz, “el coronavirus i la corona”

“Qüestionar la monarquia com a forma d’estat és més letal per a Espanya que el coronavirus.” Així ho assegura l’exministre de l’Interior espanyol Jorge Fernández Díaz en una tribuna publicada ahir al digital OKdiario.com titulada “El coronavirus i la corona”, a propòsit de la pandèmia, que ja ha superat la barrera dels 11.000 infectats a l’Estat espanyol i els 490 morts. “Les desgràcies no arriben mai soles”, escriu l’exministre, en relació amb la crisi sanitària i la monàrquica. I hi afegeix, tot seguit: “Els separatistes es freguen les mans, cosa que no ens sorprèn, perquè sabem que el seu objectiu és destruir Espanya i el seu edifici constitucional.” Després de criticar els independentistes, carrega contra Podem, i diu: “És insostenible que en un partit de la coalició de govern s’anteposi la presumpció de sospita i culpabilitat a la d’innocència, i més en una qüestió com aquesta”, al·ludint a Podem. “No es pot «repicar i anar a la processó» i, per tant, estar alineat amb els separatistes des del govern per tal d’enderrocar el nostre règim constitucional per anar cap a una III República confederal i cantonal”, defensa l’exdirigent del PP, les paraules del qual van indignar els partits independentistes.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.