El pressupost arriba a l’últim tràmit pendent de la Covid-19
El govern i els comuns volen que s’aprovi com més aviat millor, però l’oposició demana adaptar-lo a les noves necessitats sanitàries
El Parlament decideix avui si hi haurà sessió la setmana que ve
El coronavirus s’ha infiltrat també en el debat del pressupost al Parlament, que ahir va superar el penúltim pas amb l’aprovació en la comissió d’Economia dels dictàmens de la llei del pressupost i de la llei d’acompanyament. En principi, el ple per aprovar-los està previst per a la setmana vinent, però s’aguanta d’un fil per les mesures que es puguin adoptar contra el coronavirus, que avui s’hauran de tractar en la mesa extraordinària convocada pel president, Roger Torrent. Ahir, fonts de JxCat ja insinuaven que la prioritat hauria de ser tancar el Parlament, mentre que des d’ERC es feia referència a una delegació de vot dels diputats com a possible sortida.
Al matí, però, el vicepresident, Pere Aragonès, defensava el nou pressupost com a eina imprescindible per a un “augment de la capacitat” de les mesures econòmiques i socials que pot aplicar el govern contra la crisi sanitària. L’oposició, en canvi, demanava aturar-lo ara que encara s’hi és a temps per adaptar-lo a la nova realitat que ve, que provocarà canvis substancials. “El pressupost s’havia calculat prenent com a base previsions que no serveixen de res”, avisava la líder de Cs, Lorena Roldán, que alertava que els comptes poden ser “paper mullat” fins i tot abans d’aprovar-los. També la diputada del PSC Alícia Romero avisava que “caldrà fer un cert replanteig” dels comptes, per exemple perquè caldrà incorporar més recursos a les mesures sanitàries. La CUP encara va ser més dràstica, i va insistir a demanar la retirada de l’actual projecte perquè es comenci a pensar i tramitar des de zero, una feina per a la qual s’oferia. “Atesa la crisi sanitària, els comptes ja no són només insuficients, sinó obsolets per respondre a les necessitats reals”, advertia el diputat Carles Riera.
Des d’ERC, en canvi, el diputat Lluís Salvadó admetia que caldrà fer “adaptacions urgents”, però defensava que “ningú té cap dubte” que la crisi s’afrontarà “molt millor amb el pressupost aprovat i les eines que ens aporta”. Per Jordi Munell, de JxCat, ja era imprescindible aprovar-lo després de tres anys, però amb el coronavirus esdevé una “responsabilitat tirar-lo endavant com a eina bàsica”. David Cid, dels comuns, era encara més contundent i feia una crida a no entorpir-lo: “El pressupost s’aprovarà, i farien bé tots els grups de no retardar-ne l’aprovació.” I és que Cs ahir no va aclarir si durà la llei al Consell de Garanties Estatutàries, un fet que n’ajornaria un mes l’aprovació. Si només hi du una de les dues lleis, l’altra podria rebre el llum verd.
Més retrets entre JxCat i ERC
Diputats de JxCat i ERC van protagonitzar ahir un nou encreuament de retrets des dels comptes a Twitter per la gestió, aquesta vegada, de l’epidèmia del coronavirus. El vicepresident del Parlament Josep Costa, de JxCat, llançava un missatge en què demanava mesures preventives contundents en l’àmbit de la salut, que controla la consellera Alba Vergés, d’ERC. “Si preveiem que d’aquí a uns dies caldrà prendre mesures dràstiques [...], valdria més adoptar-les ara.” El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, li replicava: “[...] Intentem evitar el tertulianisme de bar i deixem que segueixin parlant els experts, sisplau.” S’hi afegia la diputada Anna Caula, que demanava “[...] defugir sempre qualsevol actuació de cara a la galeria.” Els diputats de JxCat Lluís Guinó i Aurora Madaula instaven Vergés a prendre exemple de Dinamarca.”