Societat

El món local es fortifica davant la pandèmia

Barcelona decreta un tancament generalitzat dels seus equipaments

Lleida farà enterraments a porta tancada

Els ajuntaments catalans han multiplicat en les darreres hores l’adopció de mesures dràstiques i excepcionals per intentar contenir la propagació del coronavirus. En el cas de Barcelona, el govern local va anunciar ahir el tancament, a partir de demà i durant quinze dies, de 52 centres cívics, 40 casals de barri, 40 biblioteques, 5 escoles de música, un conservatori de música, 48 casals infantils i ludoteques, 16 espais joves i més d’un centenar d’instal·lacions esportives de titularitat municipal. A això cal sumar-hi les 101 escoles bressol públiques que des d’avui també estan temporalment clausurades per ordre de la Generalitat, i els 58 espais per a gent gran que des d’ahir tampoc presten servei. Aquest descens notable de l’activitat del consistori no afectarà els seus serveis essencials, que segons la regidora de Salut, Gemma Tarafa, continuaran funcionant “a ple rendiment”. En consonància amb la narrativa que les autoritats han anat desplegant fins ara, un dels objectius d’aquestes restriccions és reduir l’activitat al conjunt de la ciutat, i molt especialment en indrets sensibles per a la propagació de la pandèmia com ara el transport públic. I al metro, per posar un exemple paradigmàtic, ahir ja s’havia registrat una disminució d’un 7% en el volum de desplaçaments.

A Lleida, també s’ha dictat la suspensió dels mercats i espectacles en equipaments municipals i el tancament de llars de jubilats, instal·lacions esportives i la biblioteca de Pardinyes durant dues setmanes. Igualment, i per manament de la Paeria, els enterraments es faran a porta tancada i es reforçaran els equips de neteja en els transports. En altres capitals, com ara Tarragona, les restriccions van en consonància amb les ordenades per la Generalitat, i l’actualització és constant. Com a arreu.

Badalona és un dels altres consistoris on s’ha optat per un tancament generalitzat d’instal·lacions, en aquest cas fins al 13 abril, i que afecta les oficines municipals de districte, equipaments esportius i culturals, l’oficina de turisme, casals de gent gran o el Centre de Recursos i Assessorament per a les Dones (CRAD). Fonts municipals han explicat que amb aquestes decisions, revisades cada dia, intenten avançar-se a escenaris previsibles en funció de l’avanç de la crisi del coronavirus. Un de tants altres exemples on també apliquen aquest principi és Sabadell, on des d’avui s’han clausurat el gros d’espais municipals, des de centres cívics fins a oficines d’atenció ciutadana.

Els partits limiten la seva activitat

L’avanç del coronavirus també ha afectat l’agenda dels partits polítics, com ERC, que ha decidit suspendre tots els actes públics programats fins que la crisi remeti, decisió que també afecta congressos locals i comarcals que estaven en agenda. Igualment, els republicans han acordat limitar les reunions presencials i fer-les per videoconferència. Catalunya en Comú també ha ajornat fins al pròxim 27 de març les activitats que tenia programades, per “responsabilitat col·lectiva” davant de la pandèmia. Per la seva banda, Junts per Catalunya (JxCat) també ha demanat als seus diputats que, en la mesura que sigui possible, anul·lin l’assistència a actes públics i, alhora, ha anunciat que les reunions del grup parlamentari i de la direcció es faran per via telemàtica.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.