Política

El govern estén a tot Itàlia les mesures d’aïllament per frenar el coronavirus

Es prohibeixen al conjunt del país els desplaçaments no estrictament necessaris

Entre 6 i 8 morts en motins a les presons per les normes contra l’epidèmia

Itàlia ha aplicat les mesures restrictives contra el coronavirus més dures de tot Europa. Ahir a la nit, el primer ministre, Giuseppe Conte, va anunciar que tot el país serà “zona protegida”.

Ja no es parla de zona vermella, taronja o verda: les mesures restrictives que s’havien acordat per a la Llombardia i catorze províncies del nord s’estendran arreu del país. L’objectiu és intentar frenar els contagis perquè el nou virus es propagui com més lentament millor i que no es col·lapsi el sistema sanitari, ja al límit i tocat per les retallades dels últims anys.

Conte va explicar que el decret que estava a punt de signar es podia sintetitzar així: “Jo em quedo a casa.” Per tant, s’hauran d’evitar tots els desplaçaments que no siguin estrictament necessaris i justificats –per motius mèdics o laborals.

Enmig de tot l’estat de preocupació i desconcert que hi ha al país, hi ha un col·lectiu vulnerable que pateix per partida doble les restriccions: el de les persones privades de llibertat. Des de diumenge, hi ha en curs una revolta a les presons italianes perquè la població penitenciària considera que les mesures preses pel govern no els tenen en compte.

Els reclusos protesten perquè la situació als centres és crítica: les presons estan molt superpoblades i presenten greus carències en matèria d’atenció sanitària i higiene. En aquestes condicions, si el virus entra en una presó la seva difusió seria imparable. Les mesures del govern, però, no han previst millores per als interns, sinó que s’han concentrat a tallar el contacte amb l’exterior. Això els ha fet sentir desprotegits i doblement castigats.

Ja abans que es decretés tot el país com a “zona protegida”, els centres penitenciaris havien començat a prohibir totes les visites de familiars, les entrades de voluntaris i els permisos per sortir a treballar, deixant els presos aïllats i angoixats.

Les protestes es van iniciar a la presó de Mòdena diumenge al vespre i s’han estàs a gairebé una trentena de centres penitenciaris. S’han produït incendis i assalts a les infermeries. Hi ha un balanç d’entre sis i vuit morts durant les revoltes, segons les fonts.

Per la policia penitenciària, la majoria de morts són per sobredosi. Sis van ser a la presó de Mòdena durant un motí.

Amb tot, hi ha almenys dos casos en què la causa de la mort no és clara, i l’associació Antígona, que vetlla perquè es respectin els drets humans a les presons, investigarà totes les morts.

Evadits a Foggia

Hi ha hagut també intents de fuga a diversos centres. A Foggia, 14 dels 50 evadits ahir encara no havien estat localitzats. “El problema és la superpoblació, no el coronavirus”, expliquen des d’Antígona, mentre asseguren que les presons italianes son les més superpoblades d’Europa. En 42 centres estan al 150% de la seva capacitat. Segons Mauro Leonardi, mossèn de la presó romana de Rebibbia, “quan un intern té la grip, l’encomana a tota la resta, per tant quan arribarà el covid-19 serà imparable”. I hi afegeix que, a Rebibbia, “és difícil fins i tot trobar un termòmetre”.

Per descongestionar les presons, el Partit Demòcrata ha proposat que els reclusos que estiguin a punt de complir la pena puguin fer-ho des de casa, en arrest domiciliari.

Altres veus, entre elles la de la filòsofa Donatella di Cesare, demanen una amnistia per als delictes menors per tal de buidar els penitenciaris. A Itàlia ja hi ha 10.000 reclusos més que llocs disponibles a les presons.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.