Salut

Itàlia comença a implementar les mesures draconianes per aturar el coronavirus

El trànsit per carretera, ferrocarril i aeri entre les “zones vermelles” vermelles encara no s’ha interromput

La xifra de morts per l’epidèmia augmenta en 133 persones i ja suma 366 víctimes

Itàlia ha començat a implementar aquest diumenge les mesures extraordinàries decretades pel govern per intentar aturar l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19), que ja ha deixat 366 morts des de l’inici del brot i ha afectat prop de 7.400 persones.

El president del govern d’Itàlia, Giuseppe Conte, ha confirmat aquesta matinada el bloqueig de la totalitat de la regió de la Llombardia i 14 províncies més del nord d’Itàlia, una mesura que afecta una població de 16 milions de persones. En concret, el decret aïlla pràcticament i paralitza una zona que inclou la Llombardia i les províncies septentrionals de Mòdena, Parma, Piacenza, Reggio Emília, Rímini, Pesaro i Urbino, Venècia, Pàdua, Verbano-Cusio-Ossola, Treviso, Vercelli, Novara, Asti i Alessandria.

La mesura més extrema és la que prohibeix entrar o sortir d’aquest territori, excepte per a comprovades “exigències laborals improrrogables” o emergències com motius de salut.

Per a la resta del país s’han reforçat mesures ja aprovades, com el tancament de col·legis, i també es tanquen els teatres, cinemes, museus i monuments. A Roma, com a tot el país, els principals monuments i museus han penjat el cartell de tancat fins al 3 d’abril.

El decret ha entrat en vigor aquest diumenge i s’allargarà almenys fins al 3 d’abril.

“Emergència nacional”

“Ens enfrontem a una emergència nacional. Creiem que totes aquestes mesures crearan malestar, comportaran sacrificis, a vegades petits i a vegades molt grans, però aquest és el moment de l’autoresponsabilitat”, ha assenyalat Conte. “Tots hem d’entendre que ho hem d’acceptar, que no ens hem d’oposar a aquestes mesures. No ens hem de passar de llestos”, ha avisat el primer ministre italià en un missatge televisat poc després de les dues de la matinada. “Hem de tutelar la nostra salut, la salut de les persones que estimem, la salut del nostre territori i, sobretot, la dels nostres avis”, ha afegit.

L’ordre de confinament restringeix severament la lliure circulació de persones ja que implica que durant pràcticament un mes no es podrà entrar ni sortir de les zones afectades, considerades el motor econòmic d’Itàlia. En aquestes “zones vermelles” es tancaran escoles, universitats, museus, gimnasos, centres culturals, piscines i estacions d’esquí.

Tampoc podran obrir discoteques i locals similars, però sí bars i restaurants que garanteixin que les persones puguin mantenir un metre de distància entre elles per evitar la difusió del Covid-19. Els funerals, casaments i tot tipus d’esdeveniments esportius també estan prohibits fins al 3 d’abril a la Llombardia i a les 14 províncies afectades. En la mesura que sigui possible, els treballadors hauran de treballar des de casa.

“Les forces armades tenen autorització per demanar que els ciutadans justifiquin els seus desplaçaments i només s’autoritzaran els que siguin emergències o obligacions professionals irrenunciables”, ha precisat Conte.

Bloqueig a mitges

Algunes de les draconianes normes s’han posat en pràctica de seguida, com el tancament de museus, cinemes o llocs turístics arreu d’Itàlia –les escoles ja estaven tancades des de la setmana passada–, si bé encara no s’ha produït l’aïllament total de les “zones vermelles” del nord del país.

Al llarg del diumenge, però, el trànsit per carretera, ferrocarril i aeri entre la capital llombarda, Milà, i Roma i altres parts del país no s’ha interromput. A l’estació Termini de la capital italiana continuen arribant els trens de Milà i també en surten cap al nord, segons ha pogut comprovar l’agència Efe, si bé l’estació presenta molt menys públic que de costum. Els pocs viatgers que han arribat des de la capital llombarda no han estat sotmesos a cap mena de control.

A l’aeroport de Fiumicino, el principal de Roma, també s’observa molt poc moviment de passatgers, però dels quatre vols programats aquest matí des de Milà Linate només se n’ha cancel·lat un. Els altres han aterrat pràcticament buits. De Roma continuen sortint vols cap a destinacions del nord com Milà o Venècia i els vols internacionals programats operen amb normalitat.

L’aerolínia Alitalia ha anunciat aquest diumenge en un comunicat que a partir de demà dilluns suspendrà tots els seus vols internacionals des dels aeroports de Milà i només mantindrà les operacions domèstiques des de Milà Linate, però amb una reducció de les freqüències. “Des del 9 de març, l’aerolínia italiana suspendrà tots els vols nacionals i internacionals de i cap a l’aeroport de Milà Malpensa. L’últim servei d’Alitalia cap a l’aeroport de Milà Malpensa serà el vol AZ 605 des de Nova York que aterrarà a Malpensa a les 10:40 hores de demà”, assenyala la nota.

La companyia continuarà operant vols entre Venècia i Roma en totes dues direccions, però amb menys freqüències.

La companyia ha ofert als clients afectats la possibilitat de canviar els seus bitllets sense càrrec.

Corredisses per sortir de la “zona vermella”

Després que es filtrés el decret del govern dissabte al vespre, abans de la seva firma, moltes persones van córrer a agafar els últims trens de la nit que sortien de l’estació de Milà. I a primeres hores d’avui, l’estació d’autobusos de Milà, d’on surten les línies cap a tota Itàlia i a l’exterior, estava repleta d’estrangers que volien tornar als seus països i estudiants que desitjaven tornar a les seves cases.

Diverses regions del sud, com Campània, Apúlia i Sicília, ja han anunciat que imposaran quarantenes a totes aquelles persones que arribin de les zones restringides.

“Els parlo com si fossin els meus fills, germans o néts: parin, tornin enrere. Baixin a la primera estació de tren, no agafin avions cap a Bari i Brindisi, facin mitja volta amb els cotxes, baixin de l’autobús a la propera parada”, ha escrit el president de la regió d’Apúlia, Michele Emiliano, a través de les xarxes socials.

A la ciutat de Salerno s’ha activat un servei a l’arribada d’autobusos i trens que venen de la “zona vermella” on s’identifica i se sotmet a controls de salut i quarantena obligatòria als passatgers.

133 morts més

Barcelona

L’últim balanç del departament de Protecció Civil d’Itàlia elesva 366 les víctimes mortals de la malaltia, 133 més que dissabte.

Segons les últimes dades proporcionades pel cap del departament, Angelo Borrelli, els positius actuals han augmentat en 1.326 des d’ahir i ja sumen 6.387. Des de l’inici del brot s’han comptat 7.375 casos, 589 dels quals ja han rebut l’alta.

La majoria dels contagis es concentra al nord del país, en particular a les regions de Llombardia, amb 3.372 casos actius (4.189 totals), i l’Emília Romanya, amb 1.097 casos actius (1.180 totals).

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.