Política

Itàlia aïllarà tota la Llombardia

El govern prohibirà les entrades i sortides a la regió de Milà i a diverses províncies, segons un esborrany de decret

En quarantena un barri d’Haro a causa del contagi massiu en un funeral

Són deu els morts

La ràpida expansió del coronavirus a Itàlia, on fins ara s’han registrat més de 5.800 infectats i més de 230 morts per la malaltia, ha forçat les autoritats a prendre mesures dràstiques. El govern tenia previst aprovar ahir al vespre un decret per prohibir les entrades i sortides a la regió de la Llombardia –amb capital a Milà– i en una dotzena de províncies, entre les quals hi ha Venècia, Mòdena, Parma i Pàdua, segons informava ahir el Corriere della Sera. Les úniques excepcions al vet serien motius “greus i inajornables”, laborals o familiars, i es preveuen multes en cas d’infracció.

Segons l’esborrany del decret, les noves restriccions es mantindran en vigor almenys fins al 3 d’abril. Es crearia una “zona de seguretat” on es tancarien tots els centres educatius i locals culturals i esportius, inclosos gimnasos i piscines. Bars, restaurants i botigues es mantindrien oberts, però respectant la distància d’un metre respecte als clients. També es preveu una mobilitat restringida dins de les “zones de seguretat”. En l’esborrany del decret també es recomana que les persones amb símptomes d’infecció respiratòria i febre més alta de 37,5°C es quedin a casa, limitin al màxim les relacions amb altres persones i contactin amb el seu metge de capçalera.

A més, es limitaran visites a hospitals i residències d’avis, se suspendran cerimònies civils i religioses –inclosos funerals– i s’haurà de procurar treballar des de casa. S’espera que es decretin també prohibicions a la resta d’Itàlia.

Mentrestant, a l’Estat espanyol, el contagi múltiple d’una seixantena de persones que fa dues setmanes van assistir a un funeral a Vitòria (País Basc) va obligar ahir a posar en quarantena “illes senceres” de cases a la localitat d’Haro (la Rioja). Aquesta regió s’ha convertit en el principal focus de propagació del coronavirus conegut fins ara a l’Estat, on el nombre de morts s’eleva ja a deu. Al balanç de víctimes mortals, s’hi van afegir ahir dos homes, de 90 i 91 anys, a Vitòria i Madrid. Tots dos presentaven patologies prèvies.

En la compareixença d’ahir per informar de les últimes dades del comitè de seguiment de l’epidèmia, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va explicar que, dels afectats per aquest contagi, 38 són residents a la Rioja, i 25 més a la província d’Àlaba. Simón va dir que el nombre de casos registrats fins ara a la Rioja suposa una incidència més gran de la que correspondria a aquesta regió amb relació a la seva població. Arran del contagi, s’ha ordenat un reforçament del control de l’aïllament domiciliari a càrrec de la policia local i la Guàrdia Civil.

Edifici ensorrat a la Xina

A escala global, divendres el nombre de casos detectats a tot el món va superar la barrera dels 100.000 i les autoritats sanitàries dels països afectats van informar de 3.735 nous casos apareguts ahir: 102 a la Xina, origen de l’epidèmia, i 3.633 a la resta del món. Des del desembre, data d’aparició de la malaltia, el nombre de morts pel virus s’eleva als 3.486. Als Estats Units, on ahir es van registrar les dues primeres morts a la costa est i on l’estat de Nova York va declarar l’emergència, un total de 21 persones han donat positiu en les proves de coronavirus practicades al vaixell de creuer Grand Princess, amb més de 2.000 passatgers a bord, i situat des de dimecres davant de San Francisco, segons va explicar el vicepresident, Mike Pence. A la Xina, desenes de persones van quedar sepultades ahir sota la runa d’un edifici que es va esfondrar a l’est del país. L’immoble servia, precisament, de centre de quarantena.

“Per què n’hem de dir ‘pandèmia’?”

Redacció

Tot i l’expansió planetària del Covid-19, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es resisteix a admetre que estem davant d’una pandèmia, una epidèmia de proporcions globals, segons observava ahir l’agència Associated Press (AP). Per les autoritats sanitàries internacionals, la normalització del mot pandèmia podria incrementar encara més el nivell d’ansietat i, fins i tot, podria portar a pensar que ja no hi ha res a fer per frenar l’avenç del patogen. “Llevat que estiguem convençuts que això és incontrolable, per què n’hauríem de dir pandèmia?”, es va preguntar aquesta setmana el cap de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Aquesta posició, però, sembla que no convenç tots els membres de la comunitat científica. “Em sembla que és bastant clar que estem en una situació de pandèmia i no sé per què l’OMS s’hi resisteix”, es queixava Michael Osterholm, director del centre d’investigació i de polítiques sobre malalties infeccioses de la Universitat de Minnesota. Devi Sridhar, professora de salut pública global a la Universitat d’Edimburg i també citada per AP, opina que la declaració de pandèmia fa temps que s’hauria hagut de produir. “Aquest brot encaixa en totes les definicions de pandèmia que teníem abans del coronavirus”, afirma.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.