Política

Erdogan i Putin pacten una treva

Turquia i Rússia estableixen un corredor de seguretat a la província siriana d’Idlib

Ankara i Moscou confien que aquesta vegada es respecti l’alto el foc

L’ONU havia alertat de la situació humanitària

Rússia i Turquia van acordar ahir un alto el foc a la província siriana d’Idlib després d’una reunió de més de sis hores entre els seus respectius presidents, Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan, a Moscou, que alleuja, si més no de forma temporal, la crisi humanitària que es viu a Síria. “Aquesta mateixa mitjanit establirem un alto el foc”, va dir Erdogan en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg rus.

Tots dos mandataris van acordar un document que precisa els termes del cessament de les hostilitats i els intents de Moscou i Ankara per mantenir en vigor l’alto el foc, després de diversos intents sense èxit. El ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va informar que el cessament de les hostilitats s’aplicarà dins la zona de desescalada de la tensió d’Idlib des de les dotze de la nit.

Moscou i Ankara van consensuar, a més, la creació d’“un corredor de seguretat” al llarg de la carretera M-4, que uneix Alep amb Latakia. Aquest corredor, va puntualitzar Lavrov, que estava acompanyat pel seu homòleg turc, Mevlüt Çavusoglu, tindrà una profunditat de “sis quilòmetres al nord i sis quilòmetres al sud”. Els termes específics del funcionament d’aquest corredor de seguretat seran acordats en un termini de set dies pels ministeris de Defensa de Rússia i Turquia.

Els dos països també començaran un patrullatge conjunt al llarg de la carretera M-4 a partir del 15 de març, segons va explicar el cap de la diplomàcia russa, minuts després que Putin i Erdogan anunciessin l’acord per frenar l’escalada de la violència a Idlib. “Hem acordat un document conjunt [...] amb decisions sobre Idlib que seran una bona base per aturar les accions militars a la zona de desescalada”, va afirmar Putin en la presentació del pacte.

El líder rus va qualificar de “positiu” el resultat de la reunió amb Erdogan a Moscou i va confiar que permetrà “posar fi al patiment de la població civil” a Síria. Putin va remarcar que Moscou no sempre comparteix les valoracions d’Ankara sobre la situació a Síria, però en “moments crítics” les parts aconsegueixen trobar punts comuns i “prendre les decisions acceptables”. “Això és el que ha passat avui [ahir per al lector]”, va assegurar el cap del Kremlin, que va recordar que aquesta és la seva tercera reunió amb Erdogan aquest any.

Des que va començar l’ofensiva de l’exèrcit sirià sobre Idlib l’abril de 2019, Turquia i Rússia han establert sense èxit diversos cessaments d’hostilitats, el darrer el gener passat, que va donar pas a una escalada encara més gran sobre el terreny i que al febrer va fer augmentar al màxim les tensions entre Ankara i Damasc. L’escalada va arriba a un punt crític el 27 de febrer passat quan una trentena de soldats turcs van morir en un bombardeig sirià a Idlib, fet al qual Turquia va respondre amb una gran ofensiva contra l’exèrcit sirià.

Aquest episodi va agreujar la tensió entre Turquia i Rússia i va posar en alerta la comunitat internacional, amb l’ONU al capdavant, amb crides a rebaixar la crisi i evitar un empitjorament de la situació de la població civil a Síria, castigada per anys de guerra.

Erdogan va buscar suports internacionals davant l’avenç de les forces sirianes amb l’ajut de l’aviació russa i va decidir pressionar la Unió Europea animant els sirians refugiats en el seu territori a travessar cap a la UE a través de la frontera amb Grècia. La mesura ha dut milers de refugiats a desplaçar-se fins a aquell punt, però han topat amb la repressió de la policia grega, que els ha barrat el pas amb mètodes contundents amb el vistiplau de la Comissió Europea.

6
quilòmetres
al nord i sis quilòmetres al sud és la profunditat que tindrà el corredor de seguretat acordat.

Quinze civils morts en un raid rus

Almenys quinze civils van morir ahir en un atac de l’aviació russa, aliada de Damasc, contra un grup de desplaçats a la província d’Idlib, al nord-oest de Síria, segons va informar l’Observatori Sirià de Drets Humans. L’atac es va produir durant la matinada en una zona pròxima a la ciutat de Maarat al-Misrin, al nord de la ciutat d’Idlib, capital de la província homònima, que és considerada l’últim bastió que l’oposició té al país. Entre els morts hi ha sis dones i una nena, a més de divuit ferits, alguns d’aquests en estat greu, segons l’ONG.

L’Observatori va assenyalar que les persones desplaçades van fugir de casa seva a Hama i Alep, com també del sud d’Idlib. L’ONU xifra en gairebé un milió el nombre de persones que s’han desplaçat des de l’1 de desembre per les hostilitats a la regió, en la qual les tropes lleials al govern del president Baixar al-Assad i Rússia lluiten per aire i terra contra les faccions opositores i islamistes, que tenen el suport de Turquia.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.