Cinema

La frontera de l’‘indie’

L’Americana Film Fest amplia el seu concepte de film independent afegint títols del Quebec i Mèxic als dels EUA

“Portem sis anys intentant ‘carregar-nos’ les fronteres del cinema independent”

“Portem sis anys intentant carregar-nos les fronteres del cinema independent nord-americà”, diu Xavi Lezcano, codirector juntament amb Josep M. Machado de l’Americana Film Fest 2020, que se celebra entre avui i el 8 de març a Barcelona, als cinemes Girona i Zumzeig i a la Filmoteca. Parla en el bon sentit de la paraula carregar-se: avui comença la setena edició d’aquest festival dedicat al cinema independent nord-americà, entès en un sentit molt obert, i el que es carreguen, en tot cas, són les seves definicions més ortodoxes. Aquest any inclouen pel·lícules del Quebec i Mèxic entre les més de 60 pel·lícules que conformen la programació, dirigides, entre d’altres per Abel Ferrara, Kevin Smith, Xavier Dolan i Harmony Korine.

El festival s’inaugura aquesta nit al cinema Phenomena amb Saint Denis, dirigida per Alex Thompson i protagonitzada per la seva guionista, Kelly O’Sullivan, en el paper d’una noia que decideix avortar. Aquesta edició té dos convidats de renom: el documentalista Steve Jones, dues vegades nominat a l’Oscar, i el cineasta quebequès Denis Côté. “Ens volíem obrir a tot l’any i no només a les pel·lícules independents dels Estats Units”, explica Xavi Lezcano. La programació inclou films mexicans (es programa Chicuarotes, el segon títol dirigit per Gael García Bernal) i quebequesos com Antología de un pueblo fantasma, penúltim film de Denis Côté, que va ser programat a la Berlinale i el Festival de Sant Sebastià. “Ens agrada jugar a tots els nivells del cinema independent –diu Xavi Lezcano–, ja siguin els directors reputats o els que comencen a despuntar, i aquest any hem trencat l’eix que teníem de presentar films dels EUA per incloure també produccions del Canadà i Mèxic.”

També trenquen l’eix temporal. Antología de un pueblo fantasma es presenta a l’Americana i s’estrena als cinemes el proper 13 de març de la mà de Flamingo Films, una nova distribuïdora impulsada per Americana. Això permetrà al festival estrenar films independents fora de les seves dates.

Steve James, convidat

Steve James serà un convidat especial d’aquesta edició: es projectarà la seva nova sèrie America to me, de deu hores i mitja de durada, en quatre sessions a la sala Zumzeig, i la Filmoteca ha programat una petita retrospectiva de quatre títols seus, la primera que se li dedica a tot l’Estat. James va explicar ahir en una roda de premsa: “America to me s’ha inspirat en un institut on vam estudiar la meva dona i jo, en una zona on el 90% de gent va votar Hillary Clinton i està molt orgullosa del progrés en el tema racial, però a l’institut segueix havent-hi molts problemes que teòricament estaven solucionats.”

La retrospectiva inclou la seva òpera prima, Hoop drinks, nominada a l’Oscar al millor muntatge del 1994 (“em va passar com deia Orson Welles que li havia passat amb Ciutadà Kane, des d’aleshores la meva carrera només ha baixat”), i els seus llargmetratges Life itself, The interrupters i el film nominat a l’Oscar al millor documental del 2018, Abacus: small enough to jail.

Denis Côté diu d’ell mateix: “Se’m coneix pel fet de ser un director amb pel·lícules que es veuen més als festivals que en l’àmbit comercial.” Antología de un pueblo fantasma és un film de terror “ambientat en una petita comunitat que pateix quan comencen a arribar immigrants dels EUA que fugen de les polítiques de Donald Trump”. Americana també recuperarà la seva òpera prima, Les états nordiques, i Wilco.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.