Brussel·les renya Sánchez per les pensions i recela de la contrareforma laboral
La CE critica la poca sostenibilitat del sistema de jubilacions i alerta de la desigualtat entre generacions
Adverteix l’Estat sobre l’elevat deute públic
Doble toc d’atenció de Brussel·les al govern de Pedro Sánchez pels seus plans en matèria laboral i de pensions. La Comissió Europea (CE) va mostrar ahir els seus recels per la contrareforma laboral que es planteja l’executiu espanyol i va criticar obertament la seva intenció de vincular permanentment les pensions a l’índex de preus al consum (IPC).
L’informe periòdic de l’executiu europeu sobre les economies dels estats membres publicat ahir criticava que l’Estat espanyol no hagi fet “cap progrés” per garantir la sostenibilitat del sistema de jubilacions. La Comissió avisa que associar-les a la inflació sense cap “mesura compensatòria” serà inviable a llarg termini.
“Hi ha el risc que es beneficiï els pensionistes d’ara a esquena de les generacions futures”, indica l’anàlisi, avisant de l’escletxa intergeneracional.
Contrareforma laboral
Brussel·les també es mostra escèptica sobre els plans del govern de coalició entre el PSOE i Podem per revertir la reforma laboral de Mariano Rajoy. A la capital europea consideren que aquests canvis del 2012 impulsats pel PP van aconseguir una “forta creació de llocs de treball” durant la recuperació econòmica.
Per això, la CE exigeix a Sánchez que s’ho pensi dues vegades abans d’eliminar alguns aspectes d’aquesta reforma. “És important que qualsevol nova mesura s’adopti només després d’una avaluació curosa del seu impacte i que es preservin els èxits de les passades reformes”, alerta.
Tot i lloar les polítiques del PP, l’executiu europeu reconeix que la taxa d’atur continua sent alta i que l’extens ús dels contractes temporals provoca “desigualtat i pobresa”. Així, també reitera la seva preocupació pel nombre de persones en risc d’exclusió social, “especialment entre els nens”. Un aspecte que precisament va denunciar un expert de les Nacions Unides recentment després d’una visita oficial a l’Estat.
Un cop més, la Comissió torna a advertir de l’elevat deute públic espanyol, tot i les condicions econòmiques favorables dels darrers anys. Una vulnerabilitat de l’Estat que també tenen Itàlia, França i Bèlgica. Per això, Brussel·les manté sota vigilància els comptes espanyols, si bé aquests ja no estan sotmesos a l’estricte règim de dèficit excessiu des de fa més de mig any.
Canvi climàtic
L’informe econòmic d’enguany posa més èmfasi en la transició verda. L’Estat espanyol és un dels més exposats al canvi climàtic a la Unió Europea, segons l’executiu europeu. “La localització geogràfica i topogràfica fa que sigui particularment vulnerable als efectes del canvi climàtic”, assenyala el text. Tanmateix, la CE critica que la recaptació d’impostos mediambientals a l’Estat és de les més baixes del bloc i reclama acció a Madrid per avançar en el camí cap a un model econòmic sostenible. Per exemple, recomana millors inversions en trens per reduir la dependència en el transport per carreteres.