Política

El fiscal critica Capella pels permisos als presos polítics

Retreu a la consellera de Justícia que afirmés que tots tindran el règim del 100.2, que sosté que ha passat “d’excepcional a generalitzat” per a ells

Demana que es revoquin les sortides a Sànchez

La fiscalia de Barcelona critica obertament la política penitenciària de la Generalitat i la consellera de Justícia, Ester Capella, per haver declarat als mitjans de comunicació que “tots els presos polítics” tindran la flexibilització del règim de vida amb l’article 100.2 del reglament penitenciari, i que el seu empresonament és “una anomalia”.

El fiscal de vigilància penitenciària fa aquest retret al govern català en el recurs que ha presentat a la jutgessa de vigilància penitenciària per sol·licitar-li que tombi l’aplicació de l’article 100.2 a l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, condemnat a nou anys de presó per sedició. El fiscal exposa que el 100.2 “és una mesura excepcional convertida en generalitzada” amb els presos polítics perquè “ja la tenen cinc dels nou” presos polítics.

Amb el 100.2, el reglament permet sortides per anar a treballar o fer voluntariat (i sempre tornar al penal a dormir) a qualsevol condemnat amb bon comportament, i no es requereix un termini de la pena complert, com admet el fiscal. Alhora és una potestat de les juntes de tractament de cada penal, formades pel director de la presó i una desena de tècnics professionals, i no requereix el vistiplau de la Generalitat. Per ara, la posició de la fiscalia ha estat presentar recurs contra totes les mesures de la junta de Lledoners: el permís de 72 hores al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que va rebre el vistiplau de la magistrada de vigilància penitenciària i que ara ha de revisar l’Audiència de Barcelona, com a última instància, així com també la sortida de Sànchez de 72 hores, i l’aplicació del l’article 100.2, aprovats per als dos Jordis.

Voluntari “sense mèrit”

El fiscal exposa que els permisos són incipients per l’elevada condemna i que no està prou justificada la sortida de Sànchez per fer voluntariat (a la Fundació Can Pedro de Barcelona), ja que –tal com va dir de Cuixart– “no té dèficit en voluntariat” –útil, sosté, en delictes contra Hisenda o de “cobdícia”– perquè en fa des de jove, ni en la vinculació social, sinó que li falta “reeducació amb un programa que interioritzi el respecte a la llei”. I hi afegeix, sobre el voluntariat de Sànchez: “És molt lloable fer voluntariat, però quan és l’alternativa a la presó, l’elecció no té mèrit.”

LA FRASE

La tasca de voluntariat és molt lloable, però quan és l’alternativa per sortir de la presó no té gaire mèrit
Fiscal sobre J. Sànchez

Primera sortida de Forn per anar a treballar

L’exconseller d’Interior Joaquim Forn va sortir cap a les 7.30 h d’ahir de la presó de Lledoners (Bages) per anar a treballar com a jurista al grup Mediapro, en el primer dia que se li aplica l’article 100.2 del reglament penitenciari, aprovat per la junta de tractament del penal.

Dos familiars –una de les seves filles i un cunyat– van recollir-lo en un cotxe privat a la presó per traslladar-lo fins a Barcelona, on hi ha la seu de Mediapro i on va arribar cap a les 9 h.

L’exconseller, condemnat a deu anys i mig de presó per sedició, podrà sortir del penal dotze hores i mitja al dia, cinc dies a la setmana, de dilluns a divendres, per treballar en el departament legal de la productora, on s’encarregarà dels assumptes de dret públic. A la sortida de Lledoners, Forn va saludar la premsa amb un “bon dia”, i va piular: “Primer dia de permís per anar a treballar després de 841 dies sense llibertat. Moltes gràcies pel vostre suport.” Forn és el quart dels presos polítics que enceta la flexibilització del règim de vida amb el 100.2, com Jordi Cuixart, Dolors Bassa i la presidenta Carme Forcadell.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.