L’OMS eleva el to per l’epidèmia
Defineix el coronavirus, que portarà per nom Covid-19, com “una amenaça molt greu” i “l’enemic públic número u” per al món
Destituïts de manera fulminant dos alts càrrecs de Salut del Partit Comunista a Wuhan
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va definir ahir l’epidèmia del coronavirus com “una amenaça molt greu”. “El món s’ha de despertar i considerar aquest virus l’enemic públic número u”, va dir als periodistes després de la reunió amb més de 400 investigadors per intentar trobar possibles tractaments i una vacuna, que, segons Tedros, no arribarà fins d’aquí a un any i mig. Aquesta escalada en el llenguatge arriba quan l’OMS vol mobilitzar 618 milions d’euros per frenar la malaltia, que a partir d’ara s’anomena Covid-19.
El nombre de víctimes oficials del coronavirus va superar ahir la barrera psicològica del miler de morts, coincidint amb un nou rècord de víctimes diàries per segon dia consecutiu, segons va informar el Consell Nacional de Salut de la Xina. Les autoritats sanitàries van informar de la mort de 108 persones en les darreres 24 hores. Se superava, així, el rècord establert el dia abans, amb 97 víctimes en un dia, i s’elevava el nombre oficial de morts a 1.016. El nombre de casos d’infecció també va créixer considerablement, amb 2.467 nous casos oficials. S’arribava, així, a un total de 42.638 a la Xina i més de 43.000 arreu del planeta.
Mentre les televisions xineses informen sobre la gran quantitat de voluntaris que es dirigeixen cap a Wuhan per ajudar a combatre el coronavirus, dos responsables polítics de l’àmbit de salut de la regió de Hebei, l’epicentre de la malaltia, han estat acomiadats de manera fulminant del seu càrrec. El responsable de Salut de la comissió provincial del Partit Comunista, Zhang Jin, i el seu director, Liu Yingzi, han estat desposseïts dels seus càrrecs després que el comitè provincial del partit així ho decidís. Segons la televisió CCTV, el subdirector de la Comissió Nacional de Salut de la Xina, Wang Hesheng, assumirà les seves responsabilitats.
Un altre dels canvis que s’han produït en les darreres hores va ser el nomenament del secretari general de la comissió central d’Afers Polítics i Jurídics, Chen Yixin, com a subdirector d’una missió del govern central a Wuhan per guiar els treballs de control de l’epidèmia. Els responsables polítics de la regió han hagut d’enfrontar-se a un augment de la pressió pública i política, en especial després de la mort de Li Wengliang, el metge que va ser castigat per les autoritats per haver alertat sobre l’aparició d’aquest virus a les xarxes socials.
Una veu optimista
Contràriament a l’OMS, l’epidemiòleg que va guanyar fama per haver combatut l’epidèmia de SARS el 2003, Zhong Nanshan, es va mostrar optimista respecte a l’epidèmia que està assolant el país i va assegurar que el nombre de casos s’està reduint en algunes zones. Zhong, de 83 anys i amb una llarga experiència, va assegurar en una entrevista a Reuters que el nivell màxim de casos hauria d’arribar entre mitjan febrer i finals de mes. Després d’assolir-se el pic, sempre segons Zhong, hauria d’arribar un període d’estancament i posterior disminució del nombre de casos. “Espero que aquest brot o aquest esdeveniment es pugui acabar a l’abril”, va predir aquest conegut expert epidemiòleg.
Un altre equip de científics ha publicat una nova recerca que assegura que el coronavirus pot sobreviure sobre als poms de les portes i a les barres de ferro dels transports públics fins a nou dies. Segons un grup de científics alemanys, és més probable que la malaltia es propagui a través de superfícies que es toquen freqüentment, especialment en hospitals i estacions de metro molt concorregudes. Tot i això, els elements de contagi es poden destruir en pocs segons amb un rentat regular amb desinfectants.
Escassetat de productes
La companyia d’automòbils Nissan aturarà temporalment la producció de vehicles a les dues plantes de la fàbrica de Kyushu aquest divendres a causa de problemes de subministrament, segons ha informat el diari japonès Nikkei. D’aquesta manera, Nissan serà el primer fabricant de cotxes que es veu forçat a aturar la seva producció al Japó per la dificultat d’importar peces de la Xina i evidenciarà fins a quin punt els fabricants de la tercera economia més gran del planeta depenen del gegant asiàtic per al subministrament ordinari. El diari assegura que aquesta aturada podria afectar al voltant de 3.000 vehicles. A Corea del Sud, Hyundai també ha suspès la producció de diverses plantes a causa de l’escassetat de productes procedents de subministradors xinesos. D’altra banda, el gegant de l’electrònica Foxconn, conegut perquè és el fabricant de l’iPhone, ha pres la decisió de destinar part de la seva producció a la manufactura de màscares quirúrgiques a causa de l’elevada demanda que registren.
En les darreres hores es va denunciar l’absència de dos periodistes que cobrien esdeveniments sobre l’epidèmia i investigaven a Wuhan. Chen Qiushi i Fang Bin eludien la censura xinesa i sovint utilitzaven les xarxes socials i retransmetien en directe des dels seus propis telèfons mòbils.
LES XIFRES
Dos periodistes desapareguts
En les darreres hores es va denunciat l’absència de dos periodistes que els darrers dies cobrien esdeveniment sobre l’epidèmia i investigaven a la ciutat de Wuhan. Chen Qiushi i Fang Bin utilitzaven les xarxes socials i retransmetien sovint en directe des dels seus propis telèfons mòbils burlant la censura xinesa. Els dos periodistes havien emès a les xarxes socials xineses i, després, a les de la resta del planeta moltes imatges que el règim de Pequin pretén amagar, com quan va emetre un vídeo en què es mostrava diversos cadàvers a la ciutat. Els vídeos que han retransmès aquests dos ciutadans han permès saber de primera mà el que passava en l’epicentre de la malaltia. La majoria dels enregistraments i transmissions van ser fets a través de xarxes socials xineses com Weibo o WeChat però ja han traspassat fronteres i actualment ja es poden veure a Twitter i a YouTube.