Sánchez aprova els decrets de l’alça de les pensions i del SMI amb ERC, JxCat, el PP i Cs
La coalició s’estrena al Congrés convalidant decrets amb sís a l’esquerra i a la dreta
La CUP patenta “l’abstenció atenta”
Vox i el BNG també s’abstenen
El relat oficial de la dreta sobre les dues Espanyes, la patriòtica que encarna l’oposició i la il·legítima en què els independentistes sustenten la coalició de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, va ser esclafat ahir tot just començar pel marcador del Congrés. El dia que Sánchez posava a prova la seva estabilitat amb la convalidació dels primers tres decrets i en què estava en joc saber si és capaç d’anar més enllà dels vots obtinguts el 7 de gener en una investidura en què tot li va anar d’un vot, els seus primers reials decrets –sobre l’augment de les pensions d’acord amb la inflació (0,9%), l’alça del salari mínim als 950 euros i l’increment del 2% del sou dels funcionaris– no van tenir cap vot en contra i van ser aprovats amb més de 280 sís gràcies al vot a favor tant d’ERC com de JxCat i del PP i Ciutadans sumats als del PSOE i Podem. “Parlen de diàleg, però amb el grup de JxCat el diàleg és zero. I tot i això tenen tres sís a tres decrets sense diàleg. Ara, dialoguin!”, etzibava el diputat Ferran Bel (JxCat) al govern de Pedro Sánchez.
Les crides a no celebrar el marcador i a recordar que Sánchez i Iglesias hauran de suar cada votació van venir també des dels desllorigadors de la investidura, com ara Jordi Salvador (ERC), que a través del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va fer un recordatori a Sánchez: “Si compleixen, ens hi tindran; si no, ens tindran en contra amb la nostra gent.” Tant Bel i Salvador com el debutant Genís Boadella (JxCat) van tenir a la tribuna un pròleg dedicat als presos polítics i als exiliats. Els únics independentistes que no van avalar les alces de les pensions, del SMI i del sou públic van ser Mireia Vehí i Albert Botran (CUP). Vehí va patentar “l’abstenció atenta” per justificar que no donava un sí el dia del debut després d’anar a les eleccions amb el lema Ingovernables. “Això de l’abstenció atenta no ho he entès”, responia amb perplexitat la diputada del PSC Mercè Perea, que coincidia amb ERC en el fet que la fita és derogar la reforma de les pensions aprovada per Rajoy el 2013 amb l’empobridor factor de sostenibilitat. En el bloc de l’abstenció, la CUP coincidia amb el BNG i Vox. “Ser patriota no és donar-se cops al pit sinó votar decrets com aquests”, els rebatia la socialista Perea.
LES FRASES
Podem i el PSOE blinden ara l’historial de Billy el Niño
L’endemà que els ministres de Podem aplaudissin Felip VI amb el PSOE, els de Pablo Iglesias van fer costat als socialistes en la junta de portaveus en un afer sensible per a la memòria: el fre a la publicació de l’historial del torturador franquista Antonio González Pacheco, àlies Billy el Niño.
La petició que la junta de portaveus del Congrés revisés l’acord de la mesa de no divulgar el full de serveis del policia era de Jon Iñarritu (EH Bildu) i ell va lamentar el gir d’Iglesias: “Sorpresa! Unides Podem se suma al PP, Vox, Ciutadans i el PSOE per vetar que el govern hagi de facilitar el full de serveis de Billy el Niño. Un altre gripau més!”.
Pablo Echenique (Podem) argumentava el no a divulgar l’historial de Billy el Niño pels “dubtes jurídics (mai de fons)” oferts pels lletrats del Congrés i prometia un futur vot a favor. “Ens hem equivocat i no hi ha excusa”, hi afegia Iglesias. Pacheco va ser agent de la Brigada Político Social i entre el 1972 i el 1982 va rebre quatre medalles al mèrit policial que li han incrementat un 50% la pensió vitalícia.