empreses i sindicats
Més despesa social i una major dinamització econòmica
Els sindicats valoren que els comptes activaran les polítiques públiques però reclamen més despesa per reduir les desigualtats
Les patronals creuen que la reactivació és encara insuficient
Sindicats i patronals han valorat, en general, de manera positiva la presentació del pressupost i han coincidit a l’hora de destacar el reforçament de les polítiques socials i dels serveis públics i també l’increment en la inversió pública.
En el cas dels sindicats, però, el focus es posa en la reclamació d’una major dotació d’inversió en mesures socials i, per altra banda, en la dinamització econòmica. Pel que fa a les patronals, han criticat aspectes com ara el de la recaptació tributària que, segons consideren, “és confiscatòria i perjudica la competitivitat”, en paraules dels portaveus de Foment del Treball.
Cal tenir en compte, també, que l’escenari d’estabilitat pressupostària fixat en el marc europeu i estatal limita els comptes i, segons CCOO, “no permet encetar amb prou determinació les polítiques públiques que en un període de creixement econòmic reclamen la societat i el teixit productiu”. Entre les partides concretes incloses al pressupost hi ha la de polítiques d’ocupació, dotada amb 459 milions d’euros) o la de recerca i desenvolupament (615 milions).
Sobre política fiscal, CCOO reconeixia “un marc fiscal més progressiu i just”, tot i que lamentava que “els ingressos continuen tenint, en comparació amb altres països europeus i comunitats autònomes, un recorregut significatiu” i reclamava “una política fiscal que persegueixi la competència a la baixa entre comunitats autònomes pel que fa a l’Estat, i que penalitzi, amb els recursos necessaris, el frau, l’evasió i l’elusió fiscals”. Però per Foment del Treball “l’increment fiscal a persones, empreses i autònoms, en relació amb altres comunitats, és confiscatori i perjudica la competitivitat”.
Sigui com sigui, CCOO assegurava que el pressupost, tot i ser insuficient va “en la bona direcció”. Així ho assenyala, per exemple, en àmbits com ara els de la sanitat i l’educació, on les inversions “no permetran superar el dèficit de professionals existent, ni les condicions de treball que es van retallar durant la crisi; però, tot i que tímidament, suposa un avenç”. També el sindicat voldria més diners dels pressupostats per al Pacte Nacional per a la Indústria (de la mateixa manera que també ho creuen les patronals); alhora, el sindicat valora positivament l’increment d’inversió en recerca, desenvolupament i innovació en universitats.
A la mesa de la funció pública, el sindicat UGT va reclamar que es deroguessin totes les retallades aprovades pel govern durant la presidència d’Artur Mas (2012). El sindicat avisava que “el govern ha d’aixecar d’una vegada les mesures que impedeixen la negociació dels drets sostrets als treballadors públics de Catalunya i que van ser acordades amb el govern del PP” i demanava “que demostri el respecte i la consideració que té envers els seus empleats”.
Per Pimec, les partides de dinamització econòmica, coneixement i innovació –que preveu un augment de despesa de 23,8 milions d’euros– continuen tenint una dotació “molt insuficient per potenciar i fer créixer l’economia catalana”. De fet, Pimec estima que aquestes partides haurien de superar els 200 milions d’euros. D’altra banda, Pimec també ha celebrat altres punts de l’acord, com ara el desplegament de l’Agència de Formació Professional de Catalunya, l’increment de recursos en l’àmbit agrari i del món rural, o el compromís del govern per arribar al 50% dels contractes amb clàusules ambientals com a instrument per fer front al canvi climàtic.