Política

El club europeu infla el pit

Els líders de les institucions comunitàries reivindiquen el projecte comú i adverteixen que marxar de la UE té contrapartides

Brussel·les presentarà dilluns la seva proposta de negociació per a les relacions post-‘Brexit’

El club europeu infla el pit pel seu projecte polític comú malgrat certificar la primera baixa en més de seixanta anys d’història. “La unió és la força”, defensaven ahir a Brussel·les veient com la tercera potència del bloc estripava el seu carnet de soci. El Regne Unit ja no té cadira a la Unió Europea (UE), però, mentre decideixen aquest any com serà l’etapa post-Brexit, tot continuarà igual. De cara a les difícils negociacions, la UE deixa clar que la nova vida dels britànics fora de la bombolla europea no serà la mateixa, i que pertànyer a aquest club és un avantatge.

Intentant projectar una imatge d’unitat, els presidents de les tres institucions europees –Comissió, Consell i Parlament– van comparèixer ahir davant dels mitjans per reivindicar que la UE continuarà forta sense el Regne Unit. Si hem de jutjar pel fred i ensopit acte per acomiadar els britànics, també sembla que continuarà sent poc atractiva per al públic.

De fet, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va entonar un tímid mea culpa pel divorci reconeixent que Brussel·les encara queda lluny i cal que sigui “més estimada” entre els ciutadans.

Tot i admetre algunes responsabilitats i la “ferida oberta” que els deixa el Brexit, ahir era un dia per fer-se valer i posar bona cara al mal temps. Poques hores abans d’oficialitzar la ruptura, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va defensar que “la unitat única” dels 27 estats europeus els dona més “força” que no pas “l’aïllament” dels britànics. “Volem tenir la millor relació possible amb el Regne Unit, però mai serà tan bona com quan era un estat membre”, va avisar l’alemanya, no fos cas que a algun altre país li passés pel cap seguir els seus passos. A més, els líders europeus van vendre la pèrdua com una oportunitat per demostrar que avançar plegats és la millor estratègia a l’hora d’afrontar els grans reptes del moment, com ara la revolució digital i el canvi climàtic.

Oficialment, el Regne Unit avui ja no és membre de la UE, però continua estant sota el seu paraigua a efectes pràctics mentre es posen d’acord sobre quin tipus de relació volen tenir. Només disposen d’onze mesos per redissenyar els vincles teixits en els darrers 47 anys en àmbits tan diversos com ara el comerç, el transport, l’educació, la pesca, l’agricultura i la seguretat.

Tancat l’acord de retirada que garanteix una sortida ordenada, els equips negociadors de Londres i Brussel·les tornen ara a la feina per confeccionar aquest complex megapacte. Dilluns mateix, l’executiu europeu, responsable de dirigir les converses en nom dels 27 socis, presentarà la seva proposta inicial. “Entrem en aquestes negociacions amb l’esperit dels vells amics que busquen un nou començament”, va assegurar ahir Von der Leyen, disposada a tenir els lligams més estrets possibles amb Londres. Però més enllà de les paraules amables, l’alemanya té clar que batallaran intensament per defensar els interessos del bloc, especialment el preuat mercat únic europeu.

Més de dos anys han calgut per pactar com se separaven i ara es donen menys d’un any per decidir la nova convivència. Brussel·les no ho veu viable. Londres vol girar full com més aviat millor. Però no es pot descartar que el drama del Brexit vagi encara per llarg.

11
mesos
s’han donat britànics i europeus per negociar l’acord sobre les seves futures relacions.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.