Sturgeon es planteja portar als tribunals el dret a decidir
Vol preguntar si Escòcia pot fer un referèndum consultiu no vinculant
Admet que és complicat fer-lo aquest any
La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va afirmar ahir que no descarta la possibilitat de portar als tribunals poder celebrar un referèndum consultiu si el govern de Londres continua denegant-los fer una nova consulta legal. Sturgeon va fer aquestes declaracions coincidint amb el dia que es va confirmar la sortida oficial del Regne Unit de la Unió Europea (UE) per presentar la seva estratègia d’oposició. També va admetre que hi ha una ambigüitat legal sobre quins son els poders que té el Parlament escocès per poder convocar una consulta no vinculant. “No es pot dir que definitivament no és legal, però tampoc que és il·legal”, va precisar. I va assegurar que: “una consulta d’aquesta mena seria tot un repte pels tribunals.
No seria el primer cop que els escocesos desafiessin el govern de Londres als tribunals. Diputats nacionalistes escocesos ja van aconseguir anul·lar el tancament del Parlament de Westminster el setembre passat a través de la justícia. “Si la justícia dictés que és legal, no seria un plebiscit salvatge com diu l’oposició, sinó que es faria sota l’empara del Parlament escocès”, va matisar.
Sturgeon també va reconèixer que és molt complicat que puguin celebrar un referèndum consentit a Escòcia aquest any tal com havia promès. El seu objectiu és convocar-lo el 2021. El problema és que el Regne Unit ja estarà fora de la UE. El govern nacionalista escocès ha descartat la via catalana de fer un referèndum sense el vistiplau del govern estatal, precisament pel seu desenllaç.
La líder escocesa va assegurar que l’única manera és duplicar la campanya que està portant a terme per convèncer el màxim nombre de ciutadans, independentistes o no, i que inclogui polítics de tots els partits, com va passar el 1989, quan es va crear una campanya per demanar el referèndum per a la devolució de poders a Escòcia, que finalment es va celebrar el 1997.
Boris Johnson ja ha rebutjat la petició formal de govern escocès per fer una consulta legal. El primer ministre no té cap intenció de permetre-la i assegura que els escocesos van poder votar el 2014 amb el compromís que no hi hauria una nova votació en una generació i van perdre. Sturgeon va dir que “tenen un mandat ferm dels ciutadans i del Parlament escocesos per fer un referèndum” i que la negació del govern de Londres “és un signe de debilitat més que de fortalesa”. I va llançar un desafiament a Johnson: “Si realment confia tant en la unió del país, no hauria de tenir cap problema a preguntar als escocesos.”