Es multipliquen per cent les sol·licituds de refugi ateses
Catalunya acull un terç dels refugiats de l’Estat
Les administracions catalanes han atès 80.000 persones
Catalunya ha passat d’acollir 28 persones refugiades a atendre’n pràcticament 3.000 en només cinc anys, en el marc del programa estatal d’acollida de refugiats. Així ho va reconèixer el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, en l’exposició del balanç de l’activitat de la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania en matèria d’estrangeria, en què va destacar “l’esforç del departament i del conjunt de la societat catalana” per a l’acollida. I és que Catalunya acull un terç dels refugiats de tot l’Estat. En aquest sentit, El Homrani va exigir a l’Estat el compliment de la sentència que dicta que la Generalitat ha de tenir les competències en matèria d’acollida social: “Volem fer aquest exercici amb totes les competències i amb totes les eines necessàries.” El conseller va lamentar que l’Estat lideri el rànquing de denegació d’asil a Europa i va denunciar el “maltractament administratiu” que pateixen les persones refugiades per culpa del retard de les subdelegacions del govern estatal a l’hora de tramitar la documentació.
Per la seva banda, el secretari general d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, va destacar que a Catalunya “les persones estrangeres tenen assessorament legal gratuït”, i va subratllar l’evolució positiva del Servei de Primera Acollida, en què ha augmentat un 106% el nombre de sol·licituds respecte a l’any passat. Aquest programa incorporava per primera vegada formació en matèria d’igualtat. Amorós també va subratllar l’increment d’un 16% de les sol·licituds d’arrelament, fet que s’explica per les denegacions d’asil per part de l’Estat, i va remarcar el bon funcionament del programa de reagrupament familiar Hola família! i del servei de mentoria, en què van participar 409 persones voluntàries.
LA FRASE
Crítiques a la llei d’estrangeria
El Conseller El Homrani va carregar contra la llei d’estrangeria, perquè lamenta que “continua deixant moltes persones en situació d’irregularitat”. De la mateixa manera, el secretari general d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, va exigir que es flexibilitzin els criteris per a l’obtenció del permís de treball. Actualment, les persones nouvingudes necessiten obtenir un contracte de 35 hores setmanals i d’un any de durada per poder treballar legalment. Per això, Amorós va reclamar que es facin polítiques que s’adeqüin a la realitat del mercat laboral i va reivindicar que en casos excepcionals es pugui donar el permís de treball a persones en situació irregular.