Política

La JEC cita Ponsatí a acatar la Constitució dijous i l’amenaça de deixar vacant la seva acta d’eurodiputada si no hi va

L’organisme electoral afirma que el cas de Puigdemont i Comín “no pot servir de fonament” per obviar el requisit d’acatar presencialment la carta magna

La Junta Electoral Central (JEC) ha tornat a citar Clara Ponsatí dijous 30 de gener a les 13 hores a Madrid perquè acati la Constitució i l’amenaça de deixar vacant el seu escó a l’Eurocambra si no s’hi presenta.

En un acord pres aquest dimarts, l’àrbitre electoral ha argumentat que el cas de Carles Puigdemont i Toni Comín –que exerceixen d’eurodiputats sense haver fet aquest tràmit– “no pot servir de fonament” per obviar el requisit que estableix l’article 224.2 de la llei electoral (LOREG) sobre l’acatament constitucional dels eurodiputats.

Segons la JEC, aquest requisit serà aplicable fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) o els tribunals estatals el declarin “inaplicable”. La JEC va proclamar electe Ponsatí en un acord de dijous 23 de gener i la va citar aquest dimarts a les 13.30 h per jurar o acatar la Constitució juntament amb quatre nous eurodiputats més que li corresponen a Espanya després del Brexit.

L’àrbitre electoral reconeix que Ponsatí gaudeix d’immunitat des que va ser proclamada, en els termes de la sentència del TJUE sobre Oriol Junqueras, però considera que “això no exclou que hagi de complir el requisit d’acatament constitucional establert en l’article 224.2, ni que pugui exigir la seva realització mitjançant procediment diferents dels establerts legalment”. Sobre Ponsatí pesen ordres de detenció internacional, europea i nacional.

La JEC l’adverteix que en el cas de no presentar-se per acatar la Constitució “haurà de declarar-se vacant provisionalment dit escó fins que es compleixi aquest requisit”. L’àrbitre electoral es queixa del fet que la decisió del Parlament europeu de permetre que Puigdemont i Comín exerceixin d’eurodiputats sense haver acatat la Constitució a Madrid es va acordar “sense haver escoltat la JEC”.

A l’acord, la JEC recorda que és “l’autoritat competent per comunicar la condició de diputat electe, conforme l’Acta Electoral de 1976 i l’article 3.6 del Reglament del Parlament Europeu”. Segons la JEC, fins que la justícia europea o estatal no declarin “inaplicable” el requisit “per entendre que resulta contrari al Dret de la Unió Europea” segueix sent la seva obligació exigir-ne el compliment.

La JEC considera que la sentència del TJUE “tampoc s’oposa a aquesta interpretació”, ja que “no exclou que la legislació nacional pugui exigir altres formalitats legals”. També apunta que l’acatament és un tràmit “personalíssim i indelegable” i s’ha de fer presencialment. A més, considera que Ponsatí tampoc ha justificat perquè hauria de saltar-se el tràmit o fer-lo amb procediments alternatius.

Per això, l’àrbitre electoral denega la petició de Ponsatí, formulada per l’advocat Gonzalo Boye en representació de l’exconsellera que resideix actualment a Escòcia, d’expedició de la credencial d’eurodiputada. Aquest dimarts han acatat la Constitució a Madrid eurodiputats del PSOE, Vox, PP i Cs.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.