Societat

Girona, entre massa i poca aigua

El Ter es desborda al Pont Major, Pedret i Sant Ponç inundant carrers i baixos

L’aigua entra al pavelló de Fontajau, el Trueta, l’Auditori i el GEiEG a Sant Ponç

Una avaria deixa la ciutat i vuit pobles sense aigua potable quatre hores i mitja

Girona va viure el punt més crític del temporal Glòria just en el moment que va acabar ahir després de quatre dies: les pluges finals van coincidir amb el moment en què més aigua es deixava anar des del pantà de Susqueda, i això va fer que el riu Ter sortís de mare a tots tres barris on hi havia més perill: el Pont Major, Pedret i Sant Ponç. Les inundacions van afectar diversos carrers i baixos d’aquests barris i també equipaments tan importants com el pavelló de Fontajau –que estarà inservible entre dos i tres mesos– i l’Auditori, i una planta subterrània del Trueta. Un dels més afectats va ser el complex del GEiEG a Sant Ponç. I a primera hora de la tarda, quan finalitzava el pic d’emergència –tot i que a mitja tard hi va haver un repunt–, nova sotragada: una avaria al punt de captació de l’abastament d’aigua al pantà del Pasteral va deixar la ciutat i vuit municipis més de la seva àrea sense aigua potable. La situació va durar més de quatre hores i mitja.

Zones inundades

Tot i que a primera hora de matí es va aixecar el confinament decretat dimecres a la nit a 27 municipis de la conca del Ter, entre els quals hi havia Girona, a mig matí es va haver de tornar a demanar que ningú que visqués prop de la llera estigués a les plantes baixes degut a la crescuda del riu, tant per les noves pluges com sobretot per l’aigua que s’havia de deixar anar dels pantans de Susqueda i el Pasteral.El primer punt que es va inundar ahir a la ciutat de Girona va ser la zona del Pont Major, on ja s’havia desbordat el riu dimecres, però ahir l’afectació va ser encara més important. La C-255 va tornar a quedar tallada prop del Pont de l’Aigua a partir de quarts de deu del matí i l’afectació es va allargar tot el dia.

Els veïns van veure impotents com l’aigua els entrava a casa malgrat les barreres casolanes de totxos, sacs i fustes, construïdes per intentar evitar-ho. Al migdia, enmig de curiosos i mitjans de comunicació, alguns encara intentaven reforçar-les mentre al restaurant Ca la Pilar treien l’aigua de dins cap a fora com podien amb mànegues, i els treballadors de la gasolinera intentaven escombrar-la cap a fora de la botiga. Més tard es va desallotjar tota la zona. Els veïns del barri controlaven com l’aigua del riu anava pujant seguint punts de referència al pont de l’Aigua. “En tres quarts d’hora ha pujat un pam”, comentava un. El president de l’Associació de Veïns del Pont Major, Josep Maria Castanyer, també seguia l’evolució de prop i recordava que no veia res semblant des del 1962, quan el seu pare era el sereno del barri i va haver de rescatar les vaques de dues de les cases de la zona, que llavors eren cases de pagès. També es queixava que “l’ACA no cuida les lleres i creix la vegetació, cosa molt bona ecològicament, però, és clar, si no es tallen els arbres, en episodis així se’ls endú l’aigua i hi ha el risc que facin de tap al pont”. Al Pont Major també es va inundar la zona del camp de futbol, on va caure part del mur i l’aigua va entrar als vestidors, les deveses del barri i un parc.

El Ter també es va desbordar abans del migdia al barri de Pedret, inundant tot el carrer principal, i va quedar tallada la circulació la resta del dia des de la Copa fins al pont de l’Aurora. Al vespre es treballava per treure el fang que hi quedava. En aquest barri, a més, es van desallotjar cinc persones (tres dimecres a la nit i dues ahir al matí), que van ser traslladada a la residència Puig d’en Roca. També es van haver de desallotjar 31 persones de la llar Oxialis del barri de Sant Ponç, que va ser la tercera zona afectada de Girona per un desbordament del Ter. El riu va envair el carrer de l’Esport –l’aigua arribava a mitja altura dels cotxes–, que també va estar tallat bona part del dia, tot i que al vespre ja es va reobrir.

Equipaments afectats

El desbordament del Ter a Sant Ponç va afectar de ple el complex esportiu del GEiEG (Grup Excursionista i Esportiu Gironí) al barri, negant les pistes de tennis, la zona de piscines, els vestidors i els despatxos, i afectant també tota la maquinària tant del sistema de piscines com de calefacció. El president de l’entitat sense ànim de lucre, Francesc Cayuela, va fer ahir una primera valoració “molt negativa”, i va destacar que la situació era “molt greu” perquè “tota la part inferior, que és el cor de la instal·lació, està inservible, incloent-hi tot el funcionament de les dues piscines i els vestidors”. Va voler fer també una crida a les institucions, deixant clar que sense el seu ajut no se’n sortiran.

A Sant Ponç la crescuda del riu també va afectar el Trueta, sobretot l’ICO (vegeu peça), i en una altra zona de la ciutat el pavelló de Fontajau (més informació, a les pàgines de L’Esportiu) i l’Auditori-Palau de Congressos, on l’aigua va entrar a la part baixa.

La virulència amb què baixava el riu va fer que s’endugués al seu pas molts arbres, com si fos un “efecte dominó”, en paraules de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que va assenyalar que era un “fenomen usual” en aquest tipus de situacions, ja que “les arrels perden força”. Això va causar també incidències viàries, com ara al pont de Fontajau, que va estar tancat intermitentment per aquest motiu. Un altre pont que es va haver de tancar en determinats moments va ser el pont de l’Aigua. Protecció Civil va tancar també la passera entre Fontajau i la Devesa, per la qual al matí centenars de curiosos van desfilar per prendre imatges del riu.

Sense aigua potable

La crescuda del riu també va fer inundar el punt on Aigües de Girona, Salt i Sarrià capta l’aigua per abastir l’àrea de Girona, i això va fer que es decidís de manera preventiva restringir l’aigua potable als nou pobles que s’abasteixen d’aquesta xarxa a partir de les quatre de la tarda. Els municipis afectats van ser, a més de Girona, Salt i Sarrià de Ter, també Fornells de la Selva, Vilablareix, Quart, Sant Julià de Ramis, Bescanó i Aiguaviva. La mesura va fer que molts ciutadans anessin a supermercats a agafar grans reserves d’aigua embotellada. Segons va explicar Madrenas a primera hora de la tarda, la intenció era racionar les reserves que hi havia –que eren només per sis hores– per no esgotar-les, i per això es preveia una hora d’aigua ahir al vespre i dues aquest matí si la incidència continuava. Els tècnics van restablir el subministrament al vespre, un cop van poder accedir al punt de captació en helicòpter gràcies a un dispositiu especial de Bombers i cossos d’emergència. L’Ajuntament de Girona va avisar, però, que les condicions del subministrament eren encara en estat precari i que no s’esperava poder estabilitzar la situació fins avui. De fet, tot i que el consistori va anunciar que el servei quedaria totalment restablert a dos quarts de nou del vespre, temps després encara molts ciutadans no tenien aigua.

Reobertura d’escoles

Un cop es va restablir el subministrament d’aigua, el consistori va decidir que avui reobriran els centres educatius de la ciutat, que van estar tancats abans-d’ahir i ahir de manera preventiva. L’única excepció és l’institut Narcís Xifra, del Pont Major, on hi va haver filtracions d’aigua que van causar desperfectes en algunes aules, i per això avui tampoc no obrirà. Es preveu, però, que dilluns ja ho podrà fer.

LES XIFRES

1.100
metres cúbics per segon
va ser el cabal màxim a què va arribar ahir el riu Ter a Girona a 3/4 de 6 de la tarda.
156.886
persones
viuen en total als nou municipis afectats pel tall d’aigua potable, segons dades de l’últim padró (2019).

Anul·len la radioteràpia de l’ICO

L’hospital Josep Trueta va anul·lar ahir l’activitat de radioteràpia de l’ICO Girona de manera preventiva, segons van informar des del centre hospitalari, que avui a primera hora decidirà si es reprèn l’activitat o cal reprogramar com ahir. La crescuda del riu Ter va fer que entrés aigua a la planta subterrània -3 del Trueta, que està situada sota el nivell del riu i que acull instal·lacions tècniques, i es va decidir suspendre la radioteràpia de l’ICO que es fa a la planta -2 de manera preventiva. En total es van desprogramar 94 pacients. A més, es van tapiar els accessos als búnquers de radioteràpia per evitar les possibles filtracions d’aigua i es va traslladar a un altre espai un grup de pacients que estaven rebent tractament a l’hospital de dia oncològic. L’IDI també va desprogramar 24 pacients (quatre de medicina nuclear i vint per mamografies).

L’hospital, que va activar un comitè de crisi per seguir la situació, no va resultar afectat en cap altra zona. La inundació a la planta -3 va arribar a ser d’uns 20 centímetres a les zones més afectades, però no va tenir cap conseqüència per a l’abastiment tècnic del centre.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.