Medi ambient

El pantà de Susqueda vessa durant tot el dia

Tots els embassaments catalans se situen pràcticament al màxim de la seva capacitat després del pas de la depressió

Sau, Susqueda, la Baells i Foix estan plens fins a dalt

Els embassaments de Susqueda i Sau sobreeixint. Aquesta era una de les imatges impactants d’ahir i que, més enllà de l’espectacularitat i de les conseqüències posteriors amb el creixement dels rius, deixaven un missatge clar: els embassaments del sistema del Ter, però també de la resta de les conques internes de Catalunya, han acumulat un volum molt important d’aigua amb vista als mesos vinents. En total, els embassaments de Catalunya estaven ahir al 99%, amb un total de 689 hm³ emmagatzemats.

Així, Susqueda se situava ahir a primera hora de la tarda al 108% de la seva capacitat –amb 253 hm³ emmagatzemats-– i Sau, al 100%, com també hi estaven pràcticament el pantà de la Baells i el de Foix. La resta d’embassaments catalans també registraven percentatges molt elevats, entre els quals destacava el de Siurana, al 93% –tres dies abans del Glòria estava al 70%–i el de Darnius, que ahir va arribar al 87%, mentre que dilluns estava al 47%, segons dades facilitades ahir per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Desembassament

Després que els embassaments del sistema Ter van arribar al màxim de la seva capacitat i tal com va anunciar el dia anterior el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es va procedir al seu desembassament. “Les consignes d’explotació dels embassaments del Ter han permès de laminar les crescudes durant la matinada aprofitant la situació d’escasses pluges de la nit per incrementar les sortides de l’embassament del Ter fins a assolir un alliberament de 950 m3/s”, deia una piulada ahir al matí de l’ACA. Els cabals punta, per sota la confluència entre el Ter i l’Onyar van arribar a 1.400 m³/s , segons recollia l’ACN. Aquests volums van originar que, novament, es reiteressin les alertes preventives als municipis de la conca del Ter. Però també Protecció Civil va alertar els municipis aigua avall de la Baells perquè adoptessin mesures previstes als seus plans d’emergència perquè el riu Llobregat també baixava amb intensitat. De fet, l’ACA feia ahir un especial seguiment als rius Tordera, Muga, Fluvià, Ter, Onyar, Daró, Besòs, Llobregat i Siurana. A banda d’aquests, arreu del territori català es mantenien punts crítics, sobretot en rius i rieres.

Un cop l’episodi de pluges es va donar per acabat pel Servei Meteorològic de Catalunya, les precipitacions registrades i acumulades des de diumenge fins ahir a les deu del matí deixaven xifres molt elevades, com els gairebé 500 litres per metre quadrat a Lliurona (Alt Empordà) , 430 a Puig Sesolles (Massís del Montseny), 425 a Viladrau (Osona) i 400 a Santa Pau (Garrotxa), i d’altres quantitats entre els 200 i els 400 litres a gran part de les comarques de Girona i Tarragona.

El subministrament elèctric, afectat

La força del riu Ter, que ha tombat arbres, també ha impactat sobre torres elèctriques properes a la seva llera. Així, Endesa tenia constància ahir que havien caigut quatre torres de mitjana tensió, dues a Bescanó (Gironès) una a Blanes (la Selva) i una a Medinyà (Gironès). L’elèctrica no descartava , però, que hi hagués més torres afectades a la zona del Baix Ter, i va desplaçar els seus tècnics per comprovar les afectacions allà on els han reportat incidències amb el subministrament.A conseqüència d’aquests fets, fins a 10.000 usuaris van quedar ahir a la tarda sense subministrament elèctric en diferents punts de les comarques gironines. Els treballs dels tècnics per aïllar les línies inoperatives i poder donar subministrament als clients van tenir lloc durant tota la tard. D’aquesta manera, a l’hora de tancar aquesta edició encara quedaven 4.600 abonats sense llum a les comarques gironines arran del temporal, mig miler dels quals a la ciutat de Girona.

Entre les afectacions a les torres elèctriques, destaca el curtcircuit que hi va haver en una torre d’alta tensió negada que va deixar sense llum part dels veïns de Verges, Jafre i la Tallada d’Empordà (Baix Empordà). L’incident es va produir pels volts de les cinc de la tarda en una de les torres properes a la mota on hi havia molts curiosos pendents de si el riu es desbordava i l’aigua arribava a la localitat. Els Bombers van informar llavors a la companyia elèctrica que no podrà reparar l’avaria fins que no baixi el nivell de l’aigua.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.