La força de l’aigua
Recta final de la tempesta després d’haver malmès infraestructures a la part baixa de la Tordera i el delta de l’Ebre, sobretot
Crida als veïns de la vintena de municipis de la conca del Ter perquè es quedessin a casa o pugessin als pisos alts
Susqueda sobreïx i augmenta el perill de desbordament
Torra demana “ precaució però també calma i serenitat”
La tempesta Glòria hauria de viure avui l’últim dia de l’episodi de fortes pluges, però abans ha generat força destrosses a tot el litoral i a força lleres i conques dels rius. El tercer dia de pluges i ventades va començar amb els primers balanços al delta de l’Ebre, que comprova l’abast de la tragèdia per l’entrada d’aigua del mar terra endins; va continuar amb el desbordament i les destrosses a la conca de la Tordera, i va acabar amb l’avís de confinament a casa per a la vintena de municipis de la conca del Ter, amb la ciutat de Girona inclosa.
Per si de cas, i en previsió que el temporal no afluixi i que arribi l’aigua que ja sobrepassa l’embassament de Susqueda del Ter, el govern va recomanar ahir als veïns de tota la conca del riu que es quedessin a casa, i als que resideixen en zones inundables, que pugessin al primer pis dels immobles o avisessin el 112 per ser desallotjats. Els equips d’emergència van començar a acompanyar algunes persones ja ahir a la nit cap a espais habilitats.
Les escoles i els instituts de totes les comarques de Girona, a més d’algunes del Maresme, el Baix Ebre, el Montsià i Osona, continuaran tancades, i la Universitat de Girona. Emergències intenta minimitzar els desplaçaments per si han d’afrontar desallotjaments.
El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar a la població que segueixi aquestes recomanacions, però alhora va instar a la calma perquè “encara queden unes hores de temporal”. Torra i els consellers d’Interior i de Territori, Miquel Buch i Damià Calvet, van comparèixer ahir a la nit després d’una reunió extraordinària del govern per avaluar els desperfectes. Buch va ser qui va demanar a la població propera als rius Ter i Onyar que no sortís i també va alertar les poblacions que són a la conca del Llobregat, al Baix Llobregat, que estiguin expectants perquè hi poden haver afectacions al llarg del dia d’avui . El conseller Calvet, per la seva banda, va recordar que s’han hagut de desembassar els pantans de Sau i Susqueda perquè puguin absorbir més aigua i va recordar que, a conseqüència del desguàs, els rius que passen per la demarcació de Girona hauran de sumar més cabal d’aigua. Quim Torra, en la reunió extraordinària d’ahir del govern, va demanar a cada un dels consellers que fes, de cara al final d’aquesta setmana, una llista dels principals desperfectes.
Al sud, el delta de l’Ebre, engolit per l’aigua de mar, tardarà mesos a recuperar el seu perfil, si és que el recupera, i seran molts els diners que s’hi hauran d’abocar per poder arreglar les destrosses i no només a les platges, sobretot els arrossars, 3.000 hectàrees de les quals han quedat inundades d’aigua salada, les muscleres i la flota pesquera. També als pobles hi va haver grans destrosses, i carrers i carreteres, entre aquestes la que uneix Deltebre i l’Ampolla, van quedar inundades.
Però ahir, al marge del Delta el focus del pas del Glòria es va haver de situar a les comarques gironines i l’Alt Maresme, sobretot al voltant dels rius Tordera –el nom més citat tot el dia–, Onyar, Fluvià i Ter, que per culpa de la intensa pluja – l’acumulada des de dimarts– van agafar grans cabals.
El desbordament de la Tordera va confinar veïns d’Hostalric durant hores (de la nit de dimarts a dimecres el municipi d’Hostalric va quedar com si fos una illa, totalment encercat per aigua) i a Girona ciutat els veïns del Barri Vell van estar amb l’ai al cor per si es desbordava o no l’Onyar, i al barri del Pont Major es van llevar amb l’aigua tocant els baixos de les cases i la C-255 impracticable pel desbordament del Ter. A última hora d’ahir, en tancar aquesta edició, encara hi havia 4.000 veïns del Gironès, la Garrotxa i la Selva sense llum. El desbordament va causar grans destrosses i va haver d’aturar la planta potabilitzadora d’aigua de Palafolls, que gestiona la companyia Sorea, que no sap quan podrà restablir el servei normal. De moment, sembla que hi ha aigua potable fins divendres. També s’havia trencat una canonada de la planta dessalinitzadora de Tordera.
A Malgrat de Mar, els bombers van haver de rescatar un veí atrapat en una barraca, tots els cultius van quedar negats i fins a Blanes les destrosses van ser enormes, al marge de les platges, que, com totes les del Maresme, han deixat d’existir. Ja no hi ha sorra enlloc, ni les dutxes de les platges, ni bancs. I als passejos, les estructures de bars i restaurants han quedat malmeses.
Entre Blanes i Malgrat de Mar, a la desembocadura del Tordera, la força del riu es va endur dos ponts, el de la via del tren, que va quedar descalçat, i el de la carretera. Adif ja va dir ahir que, com a mínim, el servei de rodalies entre les dues localitats tardarà sis mesos a tornar a funcionar.
Les incidències en el servei de rodalies van continuar per tercer dia. La línia més afectada va ser l’R1, que durant tot el matí no va funcionar entre Badalona i Maçanet. A mitja tarda es va restablir la circulació entre Arenys i l’Hospitalet amb un tren per hora i sentit que no s’aturava a l’estació de Premià de Mar, que havia rebut danys importants a causa del fort onatge. El servei va estar suspès durant tot el dia a les línies RG1 i R11 i ho estarà durant mesos pel trencament del pont sobre la Tordera.
Pel que fa a l’R2 Nord, entre Barcelona i Granollers Centre funcionava amb normalitat; entre Granollers i Sant Celoni es donava un servei de llançadora de tren, i entre Sant Celoni i Maçanet va estar interrompuda la circulació de trens. L’R3 ahir només va prestar servei entre Barcelona i la Garriga. La resta del recorregut fins a Puigcerdà va estar interromput per acumulació d’aigua i arbres sobre la via i per esllavissades. Al túnel de Vic es va acumular més d’un metre d’aigua sobre les vies, segons va informar Adif.
LES XIFRES
LES XIFRES
els feritsDesapareguts a les Illes i Alacant
L’home que havia desaparegut a Begues, al Baix Llobregat, de 80 anys, va ser localitzat ahir sa i estalvi a les deu del matí. La borrasca Glòria, però, va deixar ahir dos desapareguts més, un a Alacant i un altre a Mallorca. També continuen desaparegudes dues persones més a Eivissa. La Guàrdia Civil buscava ahir un jove britànic a Cala Portinatx, que va desaparèixer quan feia muntanyisme. També busquen un altre homes, de 41 anys, al municipi de Sant Joan, en concret a la cala Sant Vicenç, on es tem que se l’hagués pogut endur una onada. Pel que fa les víctimes –ja en són 8 en total a tot l’Estat atribuïbles al Glòria– ahir a Alacant es va trobar sense vida un home de 67 anys que havia desaparegut dilluns després de sortir d’una caseta a la localitat de Callosa d’en Sarrià.