Successos

Alerta per un nou episodi de pluges que serà almenys com el que ja ha desbordat el Ter, la Tordera i el Fluvià

Desembassen de manera controlada el pantà de Susqueda per fer lloc a un nou augment del cabal

El servei ferroviari entre Blanes i Malgrat trigarà entre 6 i 9 mesos a restablir-se

Protecció Civil ha alertat d’un nou episodi en les properes hores que serà “com a mínim” com el que ha desbordat el Ter, la Tordera i el Fluvià.

El cap de l’Equip de Predicció i Vigilància del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Santi Segalà, ha avançat que en les properes hores les pluges agafaran “més cos”. El nou episodi de precipitacions serà de la tarda fins dijous al migdia, extenses a Catalunya i intenses al litoral i prelitoral. Dijous al matí les pluges s’allunyaran per l’extrem nord-est de Catalunya i al migdia es preveu donar per acabat l’episodi de pluges. El vent ha anat a la baixa, ha indicat Segalà, i l’onatge segueix “alterat” però es preveu que vagi remetent.

El subdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado, ha explicat que després d’una “aparent treva, malgrat un gran volum d’incidències”, a partir d’aquesta mitjanit i fins dijous al matí hi haurà un “segon punt àlgid” amb afectacions similars a les que hi han hagut.

Delgado ha explicat que s’estudia si cal fer altres “evacuacions preventives” com la que es va fer a Hostalric, però ha afegit que encara disposen d’un marge de 12 hores per prendre aquesta decisió.

Fins ara, el riu Ter s’ha desbordat a Girona i la Tordera ho ha fet en diferents punts del seu curs, com ara a Hostalric, a Tordera i a Malgrat de Mar, on ha causat l’esfondrament de dos ponts. En els dos primers municipis s’han evacuat alguns veïns de forma preventiva. El Fluvià, s’ha desbordat a Olot i a altres punts, com Esponellà (Pla de l’Estany).

A mig matí havien caigut 315 litres per metre quadrat (l/m2) a Arbúcies, 303 a Puig Sesolles, 289 a Sant Esteve de Palautordera o 284 a Horta de Sant Joan.

Comportes obertes a Susqueda

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha començat a desembassar de manera controlada l’aigua del pantà de Susqueda per tal d’evitar que arribi la seva capacitat màxima i que pugui absorbir un nou augment de l’aigua, davant la previsió d’un segon episodi de pluges.

Segons ha informat l’ACA, es duran increments graduals de 50 metres cúbics per segon (m3/s) fins arribar a un cabal de sortida màxim de 260 m3/s aprofitant que els cabals riu avall s’han reduït amb la treva meteorològica. Les comportes alliberaven fins ara alliberaven entre 20 i 30 m3/s d’aigua embassada. També es farà una gestió de cabals entre els pantans de Sau i Susqueda perquè estiguin entre el 70 i el 80 % de la seva capacitat.

L’objectiu és preparar els dos embassaments per a una nova arribada d’aigua davant la previsió de noves pluges. El de Sau està actualment al 93% de la seva capacitat (154 hm3) i el de Susqueda a prop del 89% (206 hm3). Entre tots dos disposen d’un resguard de 38 hm3 .

Un cop s’arribi al cabal de sortida de 260 m3/s, que és el màxim que es pot desembassar, es mantindrà tot el temps que sigui possible.

Jordi Molist de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha assenyalat que aquesta operació es fa “per aconseguir guanyar resguard i poder afrontar amb més garanties tots els episodis propers de la tarda i nit”. Ha destacat que fins aquest dimecres al matí els dos embassaments han permès regular cabals de més de 2000 m3/s. “Pràcticament s’ha pogut retenir tot i evitar uns danys molt importants”, ha garantit.

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha admès que és una operació “delicada” però ha defensat que és necessària per les previsions que indiquen que el temporal Gloria s’intensificarà amb un nou front de pluges. Calvet ha subratllat que es farà un seguiment “minut a minut” tant del riu Ter com l’Onyar per evitar que es desbordin a Girona.

Diverses persones atrapades per l’aigua

El comandament dels Bombers Jose Luis López ha informat que d’ençà de l’inici de l’episodi s’han dut a terme 6.700 serveis. De fet, durant la roda de premsa dels diferents portaveus d’emergències hi havia 1100 serveis actius.

Entre els centenars de serveis que els Bombers han fet en les últimes hores hi ha diversos rescats de persones que havien quedat atrapades per l’aigua. A Bàscara han rescatat dues persones que estaven envoltades per l’aigua a sobre d’una màquina giratòria i les han traslladat en helicòpter al camp de futbol del municipi.

També amb l’helicòpter han pogut rescatar quatre persones del càmping Mar i Sol de Malgrat de Mar.

A la zona de la desembocadura de la Tordera s’ha rescatat un home de la teulada de casa seva i cinc persones del càmping Els Pins. Tots ells han resultat il·lesos. Així mateix, els Bombers han revisat un vehicle enfonsat a la Tordera i han confirmat que no hi ha cap persona a l’interior.

Pel que fa a les carreteres, la portaveu del Servei Català de Trànsit (SCT) Lourdes Puigbarraca ha explicat que s’ha arribat a les 80 vies afectades i ha insistit en les recomanacions de màxima seguretat i prudència.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, que ha presidit la reunió del migdia del comitè tècnic dels plans NEUCAT, INUNCAT i VENTCAT per avaluar el fenomen meteorològic advers que afecta Catalunya des del passat diumenge, ha exposat altres dades de l’episodi com les 64 assistències, 62 de les quals lleus, així com les 12.000 trucades al 112.

“No podem deixar-nos guanyar pel cansament, hem d’estar més preventius que mai”, ha assegurat Buch.

A la trobada de la tarda es preveu que hi assisteixi el president, Quim Torra.

Sense pont entre 6 i 9 mesos

El servei ferroviari entre Blanes (Selva) i Malgrat de Mar (Maresme) estarà mesos interromput.

La crescuda del riu Tordera ha arrossegat els ponts d’en Pitxota i ha provocat desperfectes greus que afecten les línies R1 i RG1. “La Tordera se’ns ha emportat el pont, que s’haurà de refer”, ha exposat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

El conseller ha explicat que s’han posat en contacte amb Adif per fer una “primera avaluació” de la situació. Les estimacions del gestor d’infraestructures són que es trigarà entre sis i nou mesos a enllestir les obres de reconstrucció del pont i recuperar el servei ferroviari. Calvet ha advertit que aquest termini es tracta d’una “primera aproximació”.

Durant aquest període caldrà buscar un “sistema alternatiu” per cobrir part del trajecte per carretera. Renfe està estudiant la situació per definir quina és la forma més eficaç de donar servei als passatgers. Segons Calvet, cal garantir que es presti “el servei de transport públic el més eficient possible” per als usuaris de la zona.

El conseller, que aquest dimecres s’ha traslladat a les comarques gironines, ha afirmat que la resta d’afectacions a la xarxa viària i ferroviària es “gestionen i resolen”. A nivell de carreteres, Territori xifra en 5 milions d’euros l’obra d’emergència per refer el pont entre Malgrat i Blanes. Uns treballs que “s’impulsaran immediatament”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.