Política

Enrocats per començar

La reunió de partits prèvia al diàleg amb l’Estat només serveix per constatar diferències i desconfiances

Catalunya en Comú demana eleccions a Torra, el PSC s’hi abona i JxCat ho fia tot a la reunió amb Sánchez

ERC reivindica que s’havia d’aprofitar la possibilitat de diàleg

Si dimecres la reunió de partits i entitats independentistes no va servir per arribar a cap altre plantejament negociador amb el govern espanyol que el de l’amnistia i l’autodeterminació, la reunió d’ahir entre els partits independentistes i els que donen suport al govern espanyol no va servir per a res més que per fixar –gairebé enrocar– posicions.

Govern, JxCat i ERC van ratificar que posaran la fi de la repressió i l’autodeterminació sobre la taula de negociació amb el govern espanyol i Catalunya en Comú va donar per acabada la legislatura catalana amb l’aval del PSC i va demanar a Torra que es pactin eleccions perquè sigui un nou govern de la Generalitat el que abordi la negociació amb l’Estat. Davant aquesta divergència de prioritats i plantejament i la falta d’acords, tant Catalunya en Comú com JxCat van reconèixer el fracàs de la cimera d’ahir al Palau convocada pel president Torra pel que fa a avenços. “La principal conclusió és que ens hem de tornar a reunir”, afirmava la presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jessica Albiach, en la seva compareixença posterior. La consellera portaveu del govern, Meritxell Budó, justificava la falta d’avenços perquè a aquest espai de diàleg entre els partits catalans no li correspon “fixar la posició del govern” en la futura negociació amb l’Estat, sinó “facilitar acords per a les grans qüestions de país”.

Distanciats de Torra

Més que el PSC, va ser ahir Catalunya en Comú qui va subratllar les diferències amb Torra i el seu govern per afrontar el diàleg amb l’Estat, però també el que queda de legislatura catalana, tot i que es preveu que precisament seran els comuns els que facilitaran l’aprovació del pressupost català.

Ahir, Albiach va començar lamentant que, després de tres reunions en un any, la taula de partits d’ahir no servís ni per acordar un calendari i un pla de treball, va acusar el govern català de no estar en condicions d’abordar el diàleg amb l’Estat perquè JxCat i ERC només estan “posant-se traves sobre el diàleg i la recerca de solucions”. Per això va demanar a Torra i a la resta de partits que es pacti el final de la legislatura amb l’aprovació del pressupost al febrer o al març i la convocatòria d’eleccions catalanes a l’abril o al maig per evitar “interferències judicials i dels vaivens de cada partit”.

Després d’atribuir a la seva formació i a Unides Podem que el PSOE i ERC hagin pactat un diàleg bilateral per solucionar el conflicte “amb una consulta per validar l’acord al qual s’arribi”, Albiach va demanar a Torra que no limiti la negociació a l’autodeterminació “perquè tothom sap que el referèndum no arribarà demà” i va prioritzar blindar l’autogovern i abordar greuges com ara el del finançament.

Era el mateix que li demanava en la trobada el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va sol·licitar a Torra que anés més enllà de les reivindicacions independentistes per buscar un plantejament de diàleg consensuat amb la resta de forces catalanes, una petició que el president hauria rebutjat, tot recordant que els eixos de negociació amb l’executiu de Pedro Sánchez han de ser l’autodeterminació i l’amnistia.

Iceta es va mostrar amatent a la petició electoral de Catalunya en Comú perquè uns comicis avançats servirien per “obrir una nova etapa a Catalunya”; segons ell, després de compartir la diagnosi que la legislatura catalana està “políticament exhaurida i exhausta”. El president es va reafirmar en el fet que no veu cap motiu per convocar eleccions, segons van explicar Budó i el portaveu de JxCat en la trobada, Albert Batet: “El president Torra ha estat molt clar. Estem a mitja legislatura i no té cap intenció de convocar eleccions”. I, per primer cop des del 2017, s’aprovarà un pressupost nou, hi afegia Budó.

Via per alliberar presos

En canvi, Iceta va guardar les distàncies respecte de la proposta de Catalunya en Comú d’abordar la via més eficaç per a l’alliberament dels presos polítics catalans en el marc de la negociació. “Cada govern que posi sobre la taula el que cregui convenient”, es va limitar a dir.

Per la seva banda, ERC va reivindicar el diàleg bilateral que els republicans han pactat amb el PSOE i va assegurar que és una oportunitat que no es podia desaprofitar encara que continuïn les condicions de repressió i judicialització del conflicte. El diputat Sergi Sabrià va donar valor al fet que ERC “posa a disposició del país un diàleg per primer cop de tu a tu amb l’Estat”i va argumentar que això no ha estat possible per la predisposició del PSOE, sinó pel pes dels republicans en l’aritmètica parlamentària.

Tal com es va ratificar dimecres en la trobada dels independentistes, Sabrià va confirmar, junt amb els portaveus del govern català i de JxCat, que l’amnistia i l’autodeterminació seran les dues reivindicacions que es posaran sobre la taula de l’executiu de coalició del PSOE i Unides Podem. Reivindicacions que Sabrià qualifica d’“únics mecanismes que poden garantir el final del conflicte”. Pel diputat republicà, cal aprofitar l’oportunitat que tres dels quatre partits representats al si dels dos governs donen suport a l’autodeterminació i a l’alliberament dels presos polítics.

El diputat de JxCat, per la seva banda, va qualificar de “necessari i imprescindible” el diàleg amb el govern espanyol, però immediatament hi va afegir que només “serà vàlid si no es defugen de debò les solucions”, en referència a l’amnistia i l’autodeterminació.

Com ja havia fet dimecres la seva companya Elsa Artadi, Batet es va mostrar escèptic sobre l’èxit potencial de la negociació en vista de les posicions d’ahir dels partits. “No ens fem trampes al solitari. Si la reunió d’avui ha de ser l’avançada de la mesa de diàleg, hi ha poc marge per a l’optimisme”, advertia Batet en relació amb les posicions del PSC i els comuns.

JxCat fia la consecució de la taula de diàleg entre governs a l’èxit de la reunió prèvia entre els presidents, una reunió que la portaveu del govern espera per “d’aquí a uns dies” i per a la qual Torra ha alliberat la seva agenda per confirmar-la tan aviat com La Moncloa li faci una proposta de data.

Tant Batet com Budó van avançar que serà la trobada de presidents la que establirà les garanties, les condicions i el calendari de la negociació, i entre les condicions de JxCat hi ha l’exigència de la figura del mediador.

LES FRASES

Pel que fa a Torra, ha desbloquejat l’agenda per atendre amb prioritat la reunió amb Sánchez
Meritxell Budó
portaveu del govern català
ERC posa a disposició de tot el país un diàleg amb l’Estat per primer cop de tu a tu
Sergi Sabrià
president d’ERC al parlament
Mentre els dos presidents no acordin les garanties, no podem avançar en la taula de diàleg
Albert Batet
president de jxcat al parlament
El govern català no està en condicions d’abordar el diàleg. El més adequat seria convocar eleccions
Jessica Albiach
presidenta de catalunya en comú al parlament

La CUP no confia en un espai on Cs i el PP ja no assisteixen

Ciutadans, el PP i la CUP no van assistir a aquesta tercera reunió de la taula de partits amb representació al Parlament, que Torra ja ha convocat en dues ocasions anteriors. Fins ara, Ciutadans i el PP justificaven la seva absència perquè només volien debatre públicament amb el president al Parlament i consideraven la taula un instrument dels independentistes, respecte als quals acusen de complicitat el PSC i Catalunya en Comú per haver-hi assistit regularment. Però, a més, ara ja s’agafen a la suspensió de Quim Torra com a diputat, dictada per la Junta Electoral Central (JEC), al qual neguen tota la legitimitat com a president –s’hi refereixen com a “expresident i exdiputat”–, però també a l’espai de trobada. De fet, ahir Ciutadans va anunciar que portarà a votació del pròxim ple una moció en què s’acusa el president Torra d’“usurpació de funcions” en no considerar-lo ja diputat, i assenyala també el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, per “connivència” amb el president català. Per la seva banda, la CUP va anunciar que no assistiria a una nova reunió d’una mesa de partits del Parlament que considera limitada pel marc estatutari i constitucional i, per tant, ineficaç per abordar l’exercici efectiu del dret a l’autodeterminació. Després de la trobada d’ahir, tant el govern català com el primer secretari del PSC van lamentar les absència de Cs, el PP i la CUP, i Iceta va demanar a Torra un esforç per convèncer-los de participar-hi en el futur.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.