Política

Puigdemont i Comín s’estrenen a l’eurocambra

Primer ple dels eurodiputats, acompanyats per la cúpula de l’independentisme

Sassoli anuncia que Junqueras era eurodiputat el 2 de juliol, però dona per acabat el seu mandat amb la inhabilitació

Jornada d’estrena per als nous eurodiputats independentistes Carles Puigdemont i Toni Comín. Grans protagonistes de la primera sessió plenària de l’eurocambra de l’any, els dos exiliats van acaparar tots els focus mediàtics i van aprofitar per denunciar que el vet de l’Estat espanyol els ha impedit ocupar el seu escó guanyat a les urnes. També per lamentar que l’altre vencedor de les eleccions europees a Catalunya, Oriol Junqueras, no va poder fer el mateix que ells en un dia històric per a l’independentisme a Europa.

Amb moltes pedres pel camí, Puigdemont i Comín van arribar ahir al migdia a les portes d’una eurocambra que fins fa poc era terreny prohibit. Hi entren mig any més tard que els seus companys, però amb un sentiment de victòria doble, l’electoral i la judicial contra l’Estat. Acompanyat per la plana major dels partits i entitats secessionistes, inclòs el president Quim Torra, els dos eurodiputats de Junts van reivindicar l’èxit d’internacionalització de l’afer català en una multitudinària atenció als mitjans al pati intern de la seu del Parlament Europeu a Estrasburg. “És impossible que la Unió Europea pugui seguir girant els ulls cap a un altre costat”, va defensar el president a l’exili.

Després d’un dinar de celebració amb cava inclòs, Puigdemont i Comín van entrar il·lusionats i animats a l’hemicicle en el seu primer dia de feina. Al racó dels eurodiputats no adscrits, a l’última fila de la dreta, tots dos per fi van poder seure al seu escó. Diversos companys van passar a saludar-los i a fer-se selfies amb els nous de la classe.

Alguns de polèmics, com l’euroescèptic instigador del Brexit Nil Farage i els eurodiputats dels nacionalistes flamencs de l’N-VA, amb posicions molt dures en migració i refugiats. D’altres, com ara la copresidenta de l’Esquerra Unitària Europea, Manon Aubry, també es van apropar per felicitar-los.

Anunci esperat

En obrir la sessió plenària, el president de la cambra, David Sassoli, va informar formalment la resta dels membres de la incorporació dels dos independentistes. Sassoli va assegurar que arran de la sentència del 19 de desembre del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Puigdemont, Comín i Oriol Junqueras eren eurodiputats des del 2 de juliol del 2019. Però, com ja havia avançat, l’italià no va mantenir el reconeixement i va assumir les tesis del Suprem.

L’eurodiputat de Vox Jorge Buxadé va intentar en diverses ocasions interrompre Sassoli per queixar-se, però el socialista italià va ignorar els seus comentaris i no el va deixar parlar. Blanc de crítiques i elogis a parts iguals per la seva gestió de la controvèrsia, es va negar a fer la bola més grossa i va impedir cap debat sobre Catalunya.

Absència de Junqueras

Un dia de celebració per a l’independentisme amb regust amarg per l’absència del líder republicà, a qui el Tribunal Suprem no ha permès assumir el seu mandat com a eurodiputat al·legant que se’l podia condemnar amb immunitat. Puigdemont va culpar les autoritats espanyoles de “no respectar les regles del joc” i també va ser crític amb les institucions europees per no haver garantit que Junqueras també pogués seure al seu costat a l’eurocambra.

La copresidenta del grup dels Verds/ALE, en què s’integra ERC, va lamentar que Sassoli s’hagi alineat amb el Suprem i va reclamar que el comitè d’Afers Jurídics estudiï el seu cas. “Els drets dels eurodiputats queden recollits en els tractats i la decisió actual del president Sassoli estableix un precedent perillós”, va alertar Ska Keller.

Incident

Nombrosos eurodiputats d’esquerres i ecologistes tenien cartells amb la cara de Junqueras preparats per ensenyar-los en algun moment de la sessió, però els que van fer el pas, només Puigdemont, Comín i l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, van ser represos pel personal de la institució.

Un uixer fins i tot es va apropar a Riba, que havia col·locat una imatge del líder republicà al seu costat, per avisar-la que no podia mostrar senyals polítics. Després d’uns minuts discutint, el treballador de la cambra va tombar la fotografia de Junqueras, que ja havia estat present en altres sessions parlamentàries. Ni en pintura volia veure l’eurocambra ahir Junqueras.

És impossible que la Unió Europea pugui seguir girant els ulls cap a un altre costat
Carles Puigdemont
president a l’exili

El Parlament Europeu rep el suplicatori i l’estudiarà

La petició per aixecar la immunitat europarlamentària de Carles Puigdemont i Toni Comín ja està sobre la taula del Parlament Europeu. Minuts abans de començar la sessió plenària, fonts de la cambra confirmaven que el suplicatori del Tribunal Suprem contra els dos exiliats tot just havia arribat. Ara bé, el president David Sassoli, encarregat d’engegar el procediment, no té pressa i va evitar esguerrar el seu primer dia com a eurodiputats.

En tot cas, s’espera que en la pròxima sessió plenària, a finals de gener, Sassoli comuniqui la petició del Suprem i traslladi el cas al comitè d’Afers Jurídics perquè debati si aprova la recomanació, que haurà de votar tota la cambra. Puigdemont i Comín podran en aquesta fase donar explicacions a porta tancada davant del comitè, però abans s’haurà de triar un responsable per redactar l’informe.

Ja d’entrada, Puigdemont ahir va demanar un cop de mà als socialistes per mantenir la immunitat. “Si diu que vol desjudicialitzar la política, té una ocasió meravellosa per posar-ho en pràctica. Tant de bo sigui així”, va dir Puigdemont a Pedro Sánchez. Preocupats per la demanda, el Partit Popular i Ciutadans van exigir al president espanyol que voti a favor del suplicatori per permetre que la justícia belga decideixi sobre la seva extradició.

Divendres passat, el jutge instructor Pablo Llarena ja va demanar el suplicatori en un escrit signat pel president de la sala segona del Tribunal Suprem (TS), Manuel Marchena, en què s’incorporava la sentència del judici de l’1-O, a més de la interlocutòria de processament i les euroordres i ordres espanyoles de detenció emeses contra Puigdemont i Comín. Mantenia així les euroordres, que queden sense efecte fins que l’eurocambra no les faci efectives, fet que va permetre ahir a Puigdemont i Comín assistir al ple. És a dir, que el jutge instructor els reconeixia la immunitat fora del territori espanyol. Llarena justifica en la petició la retirada de la immunitat, malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que la reconeix a Oriol junqueras i, per extensió, a Puigdemont i Comín, dient que els fets imputats “se centren en la seva actuació en anys molt anteriors” a l’adquisició de la immunitat com a eurodiputats.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.