Política

Puigdemont: “Espanya ha de reconèixer i respectar la nostra immunitat”

L’eurodiputat de JxCat no descarta trepitjar territori espanyol perquè no és pot entendre que tinguin immunitat a tota la Unió Europea

Comín: “Europa es juga la seva ànima en la gestió que faci del conflicte català”

L’expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha demanat aquest dilluns a l’Estat espanyol que assumeixi la seva immunitat i la del també diputat europeu Toni Comín.

“No és comprensible que tinguem immunitat a tota Europa excepte en un Estat, l’espanyol”, ha assegurat Puigdemont en una roda de premsa aquest dilluns a la tarda al Parlament Europeu d’Estrasburg, on participa al plenari de l’Eurocambra. “Pensava que allò que Europa comença als Pirineus ja estava superat. Ara la immunitat comença als Pirineus. Spain is different”, ha ironitzat en relació amb la determinació de les autoritats espanyoles de detenir-lo si creua alguna de les seves fronteres.

A més, ha assegurat que no ha “descartat” trepitjar “sòl espanyol”. I és que segons ell, “això és el que hauria de passar” si la immunitat “regeix per a tots els eurodiputats, en tots els territoris, sense excepció”. “Que jo sàpiga no hi ha una excepció espanyola a la immunitat. “Espanya ha de reconèixer i respectar la nostra immunitat”, ha sentenciat.

En aquest context, Puigdemont ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a ser “coherent” i digui al PSOE que voti en contra del suplicatori que el Tribunal Suprem (TS) ha enviat a l’Eurocambra per sol·licitar que els retiri la immunitat parlamentària. Segons ell, “seria bastant incomprensible” que després d’haver-se compromès en la invstidura a “desjudicialitzar la política” donés ara suport a “una conseqüència tan clara i evident de la judicialització com el suplicatori”.

En qualsevol cas, ha apuntat que el seu equip legal ja treballa en els arguments jurídics per garantir la seva protecció contra la detenció, també a Espanya, tot i que ha refusat donar “detalls” dels seus plans. Puigdemont ha dit que ara caldrà veure si els mateixos “endevins” que deien que Bèlgica o Alemanya el lliurarien a Espanya o que no podria ser membre del Parlament Europeu, també s’equivoquen ara quan diuen que l’Estat espanyol pot “decidir unilateralment treure la immunitat” a un eurodiputat.

Ha advertit que el que avui és “una amenaça” per als eurodiputats catalans “en el futur ho podria ser per a tots els dissidents polítics d’arreu d’Europa”.

L’expresident ha assegurat que el que hi ha en joc “no és només una qüestió de la independència de Catalunya sinó de democràcia, drets fonamentals i el projecte europeu”. “Si el que volem és viure en una unió basada en els mateixos drets i llibertats per a tots nosaltres, aquesta lluita no només implica el poble català sinó tots els ciutadans europeus”, ha reblat. “La Unió Europea no ha de ser un club d’estats, ha de ser la unió de ciutadans”, ha defensat.

Puigdemont ha garantit també que lluitaran perquè l’eurodiputat d’ERC Oriol Junqueras pugui ser també a l’Eurocambra.

En aquest sentit, l’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha qualifica d’“atac directe a la sobirania” de l’Eurocambra la decisió del president del PE, David Sassoli, d’acatar l’acord d’una junta electoral espanyola per inhabilitar Junqueras sense haver sotmès aquesta qüestió al ple de l’Eurocambra. “Sassoli ha de rectificar” i permetre que, en tot cas, sigui la pròpia cambra la que decideixi “a través dels mecanismes establerts” si es retira la immunitat a Junqueras, ha reclamat.

Riba ha avançat que presentaran una ofensiva de mesures “polítiques i judicials” en el marc de la qual portaran el cas davant a la Comissió d’Assumptes Jurídics del PE i amb la petició de mesures cautelaríssimes davant el Tribunal General de la UE. A més, demanaran un recurs de súplica que portaran al Suprem espanyol i, si aquest no prospera, un recurs d’empara al Tribunal Constitucional.

“No esperàvem que Sassoli, d’un dia per l’altre, digués unilateralment que Junqueras ja no és un eurodiputat. Però queda molt camí per recórrer i ho lluitarem fermament”, ha garantit. “Començarem el recorregut judicial al Tribunal General Unió Europea. Haurem de veure què preval, la decisió del TS o la del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)”, ha explicat.

L’“ànima d’Europa”, en joc

En la mateixa línia, Toni Comín ha advertit que “Europa es juga la seva ànima en la gestió que faci del conflicte català”.

L’eurodiputat ha denunciat que el Tribunal Suprem de l’Estat espanyol “és incapaç d’actuar com un tribunal democràtic” i ha afegit que quan això passa “no hi ha Estat de dret”. “Europa té un problema perquè té un estat que no és un veritable estat de dret”, ha avisat. Segons ell, “l’Estat espanyol té por dels jutges europeus perquè no és capaç de comportar-se com un estat democràtic”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.