Torra toca el crostó a Aragonès
El president es reuneix amb el vicepresident per recalcar-li que no assumeix l’acord entre ERC i el PSOE ni té el seu vistiplau
El republicà insta el cap de l’executiu a defensar junts l’autodeterminació a la taula entre governs
Borràs parla d’una moció de confiança si Torra és inhabilitat
Ha molestat, i molt, al president de la Generalitat, que ERC pactés amb el PSOE aspectes que afecten el govern sense el seu concurs, fins al punt que Quim Torra va cridar ahir a capítol el vicepresident, el republicà Pere Aragonès, per traslladar-li el seu malestar, demanar-li explicacions i aclarir-li que l’acord ERC-PSOE “no té el vistiplau del govern ni l’assumeix com a tal”. “És un acord entre partits”, li va fer avinent.
Després de tres quarts d’hora, la sang no va arribar al riu. Torra va remarcar-li que qualsevol acord amb el govern d’Espanya ha d’estar gestionat i validat per la presidència catalana, i que no es pot negociar res amb La Moncloa al marge dels acords de govern. En aquest sentit, la posició comuna consensuada pels socis és l’acord del 14 d’octubre i el comunicat conjunt del president i el vicepresident de reacció a la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics, l’anomenada Declaració de la Llotja (subscrita per partits catalans, balears, valencians, bascos i gallecs contra la repressió i per l’autodeterminació), la de l’Assemblea de Càrrecs Electes del 30 d’octubre per l’autodeterminació i l’amnistia, i les resolucions del Parlament. “D’aquí no es mourà el president Torra: exercici del dret d’autodeterminació, fi de la repressió i amnistia”, refermen.
El cap de govern també té dubtes sobre la consulta pactada entre ERC i el PSOE sobre el resultat de la taula entre governs, ja que va defensar a Aragonès la necessitat que les negociacions permetin “una votació clara sobre la independència”. “Ho tornarem a fer i Spain, sit and talk són expressions a favor del dret a l’autodeterminació”, recorden fonts de Presidència, que hi afegeixen que un referèndum d’autodeterminació “ha estat la força motivadora de la mobilització popular més gran d’Europa durant els últims deu anys”. “Ningú s’ha mobilitzat de manera massiva per un nou estatut ni cap millora d’autogovern que no sigui la independència”, subratllen, en previsió de per on poden anar les ofertes socialistes en aquesta taula.
Més tard, via Twitter, Torra hi insistia: “La ciutadania s’ha guanyat el dret de votar sobre la independència en un referèndum d’autodeterminació. Tenim un país apoderat i madur que ha de prendre les decisions lliurement.”
El vicepresident va acudir a Palau amb l’ànim de teixir una estratègia conjunta a partir de l’acord amb el PSOE i va proposar a Torra defensar plegats l’autodeterminació a la mesa de negociació amb l’Estat per intentar desencallar el conflicte polític. Aragonès va argumentar que la reivindicació de l’autodeterminació davant l’Estat ja estava prevista entre els acords de govern.
Tant el president com Junts per Catalunya circumscriuen l’acord d’ERC per abstenir-se en la investidura de Pedro Sánchez com un pacte entre formacions polítiques. La cap de files de JxCat a Madrid, Laura Borràs, acusa ERC de ser deslleial amb el president i el govern, i ahir advertia des de RAC1 del perill de desestabilització: “El que seria estrany és que un soci de govern volgués donar estabilitat a un govern espanyol i, en canvi, generar inestabilitat en el si del govern català.”
Borràs també va alertar d’eventuals conseqüències per al govern arran de fer Sánchez president, sense pretendre entrar en el debat sobre un avançament electoral: “Quan hi ha fractura entre els socis de govern, es pot produir un escenari d’eleccions anticipades. Que això pugui passar no vol dir que acabi passant.” Borràs intentava no posar més llenya al foc, no sense explicitar la queixa que “no es pot parlar d’una mesa de govern si el soci majoritari de govern no sap res d’aquesta mesa”.
Fonts de vicepresidència insistien a l’ACN que tant el departament capitanejat per Aragonès com ERC “sempre han estat lleials”, i van recordar que van ser els primers a demanar a l’equip negociador socialista que Sánchez truqués al president de la Generalitat, i que des de sempre han estat parlant d’una taula entre governs en les negociacions.
Dilluns, quan es va saber que ERC i el PSOE havien arribat a un acord, el president va posar-se en contacte amb Aragonès per expressar-li que un acord de partit no vincula el govern, i per recordar-li que “no governen sols”. L’endemà, el vicepresident va trucar a Torra i van quedar per ahir.
No és gens clar que la tensió entre els socis hagi disminuït, però el govern tira endavant –“sempre hi ha el bucle permanent que estem en crisi, però el govern encara dura”, constatava Borràs–. El que sí que és evident és que s’aproximen nous episodis en què les costures governamentals es tornaran a posar a prova, ja que, al marge de la investidura de Sánchez (en què JxCat dirà no, d’acord amb el compromís de no fer-ho a canvi de res), hi ha la probable inhabilitació del president Torra. Aquest punt sí que podria accentuar les tentines del govern. La Junta Electoral Central (JEC) es pronunciarà avui sobre la possible suspensió de Torra com a diputat del Parlament, fet que de facto li impediria continuar al capdavant de la Generalitat.
Borràs va admetre que hi podria haver un “escenari electoral derivat d’una inhabilitació”, però que seria “escandalós” en un estat de dret que un organisme administratiu com la JEC servís per deposar un president de la Generalitat. Segons l’exconsellera, si això passés, Torra se sotmetria a una qüestió de confiança al Parlament. “Ha de ser el Parlament qui decideixi inhabilitar-lo o no”, va recordar.
Entretant, el portaveu de JxCat a la cambra, Eduard Pujol, va afirmar que la voluntat del president d’esgotar la legislatura “té tot el sentit del món” malgrat les discrepàncies entre els socis. En una entrevista a Ser Catalunya, Pujol va reivindicar la voluntat de JxCat de dialogar, però va alertar de “les aixecades de camisa d’uns professionals del poder com és el PSOE i unes persones que no tenen gaires escrúpols a l’hora de canviar de posició”.
LES FRASES
Possible retorn de Puigdemont a Perpinyà al gener
“Tenim algun dia previst per a l’acte de Puigdemont a Perpinyà. Podria ser al mes de gener.” Amb aquesta previsió treballa Junts per Catalunya i l’entorn del president Carles Puigdemont al voltant d’una visita del mandatari a la capital nord-catalana, segons Laura Borràs. El president exiliat va descartar instal·lar-s’hi de forma permanent, però es prepara un desplaçament que reunirà els integrants de JxCat; un retorn a Catalunya que es podria convertir en una rebuda multitudinària. La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat i la suspensió de l’euroordre que pesava contra Puigdemont per part de la justícia belga deixen el camí expedit. La visita a Perpinyà, a la qual també acudirà l’exconseller Toni Comín, la va anunciar el Consell per la República, que té previst organitzar una mobilització a la ciutat amb posterioritat a la participació de tots dos europarlamentaris en el ple del dia 13 d’aquest mes a la seu d’Estrasburg del Parlament Europeu. El grup parlamentari de JxCat va celebrar amb crits de “Perpinyà” la sentència del tribunal luxemburguès en una connexió per videoconferència amb Puigdemont i Comín.