Política

Sánchez es regala per Reis la investidura

Espera l’aval d’ERC dijous i ser investit el 5 o el 7 de gener

Promet els “canvis legals necessaris” per resoldre el conflicte polític

El programa amb Podem deroga la reforma laboral i apuja l’IRPF a les rendes de més de 130.000 euros

L’alça de l’IRPF afectarà 80.000 contribuents, un 0,4% del total

L’era d’inestable excepció que viu la política estatal des del 2016, amb quatre eleccions i dues mocions de censura en quatre anys, culminarà amb un gir de guió final en què Pedro Sánchez es regalarà una investidura –que sempre se li ha resistit– i en una data tan insòlita com la vigília de Reis o l’endemà de Reis: o el 5 o el 7 de gener. En espera que el consell nacional d’ERC li concedeixi la tarda del dia 2 de gener una abstenció que és imprescindible per ser elegit en segona volta amb més sís que nos, Sánchez va accelerar ahir les firmes i va rubricar l’acord de coalició i de programa de govern amb Pablo Iglesias, el seu futur vicepresident segon, i un segon acord amb el PNB pel qual els bascos reben els traspassos pendents de l’Estatut de Gernika i mesures de forta càrrega com ara la reculada de la Guàrdia Civil a Navarra. En una nova pirueta del llenguatge, el president espanyol en funcions ofereix el compromís d’adoptar “les mesures legals necessàries” per resoldre el “conflicte polític” entre Catalunya i l’Estat.

El que a Madrid serà el primer govern de coalició que veu la llum des de la Segona República se sent tan amenaçat per les trinxeres judicials que es vol fer un regal per Reis abans que un gir imprevist del destí ho desfaci tot. Entre el foc amic –“per Reis no vull vaselina”, diu el baró manxec Emiliano García-Page– i l’stakhanovisme de la Junta Electoral Central (JEC), que se cita aquest divendres per decidir sobre la inhabilitació de Quim Torra i el vet a Oriol Junqueras, el moment ha fet saltar totes les alarmes. I la sortida d’emergència és, als ulls de Sánchez i Iglesias –i d’ERC, en menys grau–, contraprogramar la cavalcada de Reis o viure la investidura el 7 de gener com si fos un regal diferit d’Orient. “La ciutadania mereix un govern aviat, i si és diumenge, coincidint amb la cavalcada de Reis, per a la majoria serà un bon regal”, avisa el líder del PNB, Andoni Ortuzar.

“Identitats territorials”

Si ja és una paradoxa que un any de repetició de les eleccions estatals porti a una investidura per Reis, l’enfocament sobre el conflicte de Catalunya viu la segona paradoxa: l’apartat és més ampli en l’acord amb el PNB –soci extern– que en l’acord del PSOE i Podem. En el punt quart de l’acord amb el PNB, Sánchez es compromet a “impulsar, a través del diàleg entre partits i institucions, les reformes necessàries per adequar l’estructura de l’Estat al reconeixement de les identitats territorials, i acordar si escau, les modificacions legals necessàries”.

Conflicte i via política

Més breu és l’apartat del PSOE i Podem: dues línies (el punt 9.2 d’un total d’11 punts) en un document de 50 pàgines: “Abordarem el conflicte polític català, impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l’acord entre les parts que permetin superar la situació actual.” Mantenir la bilateralitat es combina amb fòrums corals a disset bandes com ara la conferència de presidents autonòmics i la promesa genèrica de “clarificar” el sistema autonòmic, amb concessions com ara la deslocalització de seus institucionals fora de Madrid. No hi diu res, però, d’una mesa de governs com a fòrum per seure amb la Generalitat.

A la Sala de la Xemeneia

L’enfocament sobre Catalunya i la resta del programa de govern es van tancar en una cita de Sánchez i Iglesias diumenge a la nit a La Moncloa –juntament amb Félix Bolaños (secretari general de Presidència de La Moncloa) i Ione Belarra (Podem)–, i ahir tots dos van escenificar l’entesa a la Sala de la Xemeneia del Congrés amb una firma i dues abraçades, una més que en l’acte de la firma del preacord de coalició, l’11 de novembre. L’acte va ser controvertit: els dos polítics crítics amb Mariano Rajoy i el seu plasma van autoritzar ahir només la presència dels fotògrafs i hi van vetar els redactors per evitar preguntes.

Fre als lloguers abusius

El programa de la coalició PSOE-Podem inclou la derogació de tota la reforma laboral que Rajoy va aprovar el 2012. Si fins ara el PSOE prometia la fi dels seus “aspectes més lesius” i prou, amb Iglesias a bord el Consell de Ministres no farà un decret de derogació –no es fa així–, però aprovarà una nova reforma laboral que derogui la norma que volia satisfer la troika. Al mateix temps, el govern no nat promet “les mesures normatives necessàries per posar sostre a les pujades abusives dels preus del lloguer en zones de mercat tensionat” com ara Barcelona i Madrid.

Pel que fa als impostos, l’IRPF s’apujarà per als 80.000 contribuents amb rendes altes de més de 130.000 euros (el 0,4% del total de declarants). L’alça és de 4 punts per als que superen els 300.000 euros i de 2 punts per als que se situen entre els 130.000 i els 300.000 euros. El tipus estatal sobre les rendes del capital s’incrementa en 4 punts per als que superin els 140.000 euros. També es preveu una tributació mínima del 15% a l’impost de societats, que s’eleva fins al 18% en el cas de les entitats financeres i les empreses d’hidrocarburs. Per als més desafavorits, la promesa és desenvolupar l’ingrés mínim vital com a nova prestació de la Seguretat Social.

Ple el 4, 5 i 7 de gener?

Amb el dia 2 marcat en vermell per ERC, ara la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha de dir quina data tria per convocar el ple d’investidura sabent que Sánchez no serà elegit a la primera –no tindrà majoria absoluta–, sinó a la segona, i 48 hores després, amb més sís que nos. Opcions? Iniciar el ple el 2 de gener per votar el 3 i tornar a votar el 5 té el cost d’arrencar quan el consell nacional d’ERC encara no s’ha reunit. L’opció que guanya pes és arrencar el dissabte 4 de gener, votar el diumenge 5 i, deixant passar el dia de Reis, tornar a votar per investir Sánchez el dimarts 7 de gener. Fins i tot es podria preservar la cavalcada de Reis i fer el ple els dies 3, 4 i 7.

“És un programa de coalició progressista que ho té tot per ser millor, i demanem a la resta de forces polítiques que s’hi sumin”, va reclamar ahir Sánchez. Iglesias, al seu torn, oferia “convertir aquell Sí que es pot en polítiques actives de govern”. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, no oculta que “costa creure en aquest PSOE”, però hi veu “una oportunitat per a l’independentisme”. “Cal tenir la ment oberta per buscar una solució d’encaix possible, raonable i suficient entre dues realitats nacionals, i això s’ha de traduir en drets polítics”, avisa el president del PNB, Andoni Ortuzar. El botí del PNB a canvi del sí va des de completar l’Estatut de Gernika amb la gestió de les presons i de la Seguretat Social fins a l’impuls a les seleccions basques en competicions internacionals, passant per la reculada de la Guàrdia Civil a Navarra en favor de la policia foral, que gestionarà ara el trànsit.

LES FRASES

És un programa de coalició progressista que ho té tot per ser millor, i demanem a la resta que s’hi sumin
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions
El repte del govern de coalició serà convertir aquell ‘Sí que es pot’ en polítiques actives de govern
Pablo Iglesias
secretari general de podem
La ciutadania mereix un govern aviat, i si és diumenge, coincidint amb la cavalcada de Reis, per a la majoria serà un bon regal
Andoni Ortuzar
president del PNB
Som escèptics perquè ens costa creure en aquest PSOE, però és una oportunitat per a l’independentisme
Marta Vilalta
portaveu d’ERC
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.