La UE s’obre a l’euro digital
El BCE estudiarà “detalladament” si pot llançar la seva pròpia criptomoneda
Les capitals en alerta per la libra de Facebook anuncien mà de ferro contra les divises electròniques privades
Les aspiracions dels gegants tecnològics en el creixent mercat de les monedes virtuals espanta el Vell Continent. Patint pel seu monopoli en política monetària, el Banc Central Europeu (BCE) treu ara els ullals amb l’aparició d’iniciatives privades com la libra de Facebook. Una moneda pròpia anunciada per al 2020 que preocupa tant a Frankfurt com a Brussel·les. Mentre que els governs de la Unió Europea aposten per frenar-ho amb mà de ferro, el Banc Central reconsiderarà si pot llançar la seva moneda electrònica per contrarestar qualsevol intent d’aquest tipus.
Una criptomoneda és un mitjà digital de pagament de béns i serveis emès per una entitat privada. És a dir, diners que s’intercanvien a través d’internet, però que no circulen dins d’un sistema controlat centralitzadament per un banc com l’euro, el dòlar i el ien. No representen un valor d’una divisa convencional, a diferència, per exemple, dels pagaments amb Paypal, sinó que tenen una unitat pròpia. Una innovadora manera de pagar, però que fins ara s’ha fet servir en gran part amb fins especulatius o d’inversió.
Amb la irrupció del bitcoin el 2009, les monedes virtuals van entrar en el debat públic sobre la digitalització dels serveis financers, però no va ser fins al 2017 que l’explosió en el nombre i valor d’aquest mercat a mans privades va despertar la preocupació dels reguladors d’arreu del món. I més especialment amb l’aparició de les criptomonedes “estables” que estan associades a una divisa fixa o a béns, com l’or i els immobles, per intentar reduir-ne l’alta volatilitat.
Por de Facebook
Com en altres parts del món, a Europa la por s’ha intensificat en els darrers mesos després que un gegant digital com Facebook s’hagi apuntat a aquest negoci. Els governs europeus veuen perillós que circuli una moneda estable fora del sistema de bancs centrals que controlen l’estabilitat de preus al club europeu.
Per això, els ministres de Finances de la zona euro van acordar aquest desembre prohibir qualsevol moneda digital “global” com libra, fins que es determini si suposen un risc per al bloc. En paral·lel, Brussel·les ja està treballant per regular les criptomonedes.
Euro digital?
Un canvi a temps potser és una victòria. Això és el que comencen a pensar a Frankfurt. L’auge de les monedes digitals també ha fet que els bancs centrals a tot el món es plantegin si podrien ser en realitat una eina útil de la seva política monetària, en comptes d’una amenaça.
Seguint aquesta tendència, el BCE ha decidit estudiar “detalladament” si podria llançar un euro virtual. “Si ens precipitem, hi podria haver greus conseqüències”, alerten fonts de la institució monetària amb seu a Frankfurt. Per això, primer volen avaluar tots els possibles riscos abans de decidir-se a fer el pas, perquè l’impacte sobre el sistema financer podria ser important.
L’expert en mercats financers del European Policy Centre, Willem Pieter de Groen, assegura que hauran d’examinar tant els aspectes “legals” com els “operacionals” per crear una nova moneda, que funcionaria de manera paral·lela a l’euro.
De Groen reconeix que és una qüestió “sensible” per al BCE, però que la seva decisió es podria “accelerar” en funció del desenvolupament als mercats. De fet, aquesta institució, ara presidida per la francesa Christine Lagarde, admet que els indicis d’un descens en l’ús d’efectiu podrien impulsar la versió digital de l’euro. També si les transferències entre estats membres de la UE continuen en alguns casos sent “massa cares”.
Entre els avantatges que assenyala l’expert, destaca la “rapidesa” dels pagaments, però també el caràcter “anònim” d’aquests intercanvis. Tanmateix, De Groen remarca que les monedes digitals permeten traçar millor el recorregut dels diners. “No em sorprèn que el Banc de la Xina sigui el primer que llançarà la seva moneda digital”, assenyala.
Amb tot, De Groen creu que si finalment el BCE llança un euro digital, aquest tipus de moneda guanyarà “confiança” entre el públic general, que fins ara pràcticament n’ha viscut al marge.
LES XIFRES
La divisa que Zuckerberg vol emetre el 2020
El fundador de la xarxa social Facebook pretén encetar la dècada del 2020 obrint un nou horitzó comercial. Mark Zuckerberg vol emetre la seva pròpia divisa digital l’any vinent, libra. Des d’una filial anomenada Calibra, crearà un moneder virtual que es podrà fer servir a Facebook Messenger i WhatsApp, i que tindrà una aplicació pròpia. El punt fort de la iniciativa és que, a diferència de bitcoin, libra tindrà al darrere una sèrie d’actius que serveixin com a reserva per garantir-ne el valor. Tot i això, la conversió en euros o dòlars fluctuaria. La companyia estatunidenca assegura que, “excepte en casos limitats”, Calibra no compartirà la informació financera amb Facebook o d’altres “sense el consentiment dels clients”. Malgrat que inicialment el projecte tenia el suport d’empreses com ara Visa i Mastercard, a l’octubre el van abandonar per les fortes pressions del sistema financer, preocupat per la circulació de les libres de Facebook al marge dels bancs.