La Junta Electoral no cessa Torra de diputat
No ho veu comparable en nom del dret a representar els ciutadans amb alcaldes empresonats per “corrupció”
La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha desestimat la petició del PP, Ciutadans i Vox de “cessar” del càrrec de diputat el president de la Generalitat, Quim Torra, per “incompatibilitat sobrevinguda” tal com es preveu en la llei electoral –la Loreg considera “inelegibles” els condemnats per sentència ferma a presó o els condemnats per sentència no ferma per rebel·lió, terrorisme o per delictes contra l’administració pública com és el cas de la desobediència.
En primer lloc, desestima el recurs del president Torra i de JxCat que no considera competent la junta provincial. D’altra banda, però, la junta desestima la petició dels tres partits adduint que no existeixen precedents de retirada de credencials a un diputat, i encara menys a un president autonòmic per part de la Junta Electoral Central per raó de la “incompatibilitat sobrevinguda”. El tribunal electoral provincial recorda que tots els càrrecs electes afectats ho van ser com a “alcaldes” però que la sentència de la sala civil i penal del TSJC que ha inhabilitat Torra ho ha fet com a “president de la Generalitat”. A més, la junta electoral recorda que aquells alcaldes van ser cessats per càrrecs de “corrupció” i condemnats també a presó, a més d’inhabilitació –el delicte de desobediència, conclou, la junta provincial, és “de caràcter menys greu”. També recorda que la reforma del 2011 de la Loreg que va introduir la “incompatibilitat sobrevinguda” es va fer per fer front a delictes de “terrorisme” i que Torra ha estat condemnat per desobediència.
La junta provincial de Barcelona considera que, en virtut “del principi d’interpretació restrictiva i proporcionalitat” de les normes que limiten el dret de sufragi passiu dels ciutadans, no és el mateix cessar “alcaldes” condemnats a presó per corrupció que un “president” per un delicte “menys greu”. A més, conclou, l’Estatut només prebeu el cessament per una condemna judicial “ferma”.