ERC s’enfada amb el PSOE i veu més lluny un acord
Ábalos diu que els republicans han renunciat a la via unilateral i Vilalta li etziba que no parli per ells
Els contactes, congelats
El pressing ERC no li acaba de funcionar, al PSOE. L’acord per a la investidura de Pedro Sánchez és avui una mica més lluny després que el secretari d’organització socialista, José Luis Ábalos, fes enutjar els seus interlocutors ahir al matí en mostrar-se “convençut” a TVE que els republicans han abandonat la via unilateral, i que l’entesa només està pendent d’un intercanvi final de papers. “ERC mai renunciarà a cap via democràtica i pacífica per assolir la República catalana”, li va contestar des del Parlament, poc després, la secretària general adjunta del partit, i companya de taula en la negociació, Marta Vilalta. “Ábalos no és el portaveu d’ERC, només pot parlar per ERC la seva gent”, etzibava, molesta.
Vilalta va acusar el PSOE de “filtrar intencionadament” informacions falses de les converses –va desmentir que s’hagi parlat del pressupost espanyol o que es convoqui un consell nacional dilluns per ratificar res–, quan un pacte encara està “molt lluny”. “Volen accelerar la investidura i tot el que fan és allunyar-la; els que tenen pressa estan intentant dinamitar l’acord”, concloïa Vilalta, que reiterava al PSOE que no segueixin “per la via del xantatge i la pressió pública“, i insistia que no creu que hi hagi investidura aquest any.
Més enllà d’aquesta topada puntual, els contactes s’han refredat des de l’últim fa nou dies a Barcelona, i no hi ha cap reunió a la vista. Aquesta setmana, també és cert, ja es preveia complicada, perquè ERC està en espera del pronunciament avui del Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat d’Oriol Junqueras i, dissabte, del congrés nacional, on no es preveu cap votació concreta, però sí que els militants també opinin a l’hora de renovar el rumb del partit.
Les posicions estan encallades en el format en què s’hauria de produir el diàleg. Els socialistes proposen que sigui la comissió bilateral estatutària Estat-Generalitat, i en canvi els republicans volen que sigui una nova figura específica, que li atorgui més rellevància, i que tingui un calendari i unes garanties que de moment encara no han arribat.