Política

Johnson ja presentarà divendres la llei del ‘Brexit’

El ‘premier’ es mostra decidit a complir les promeses electorals, tot i que el text no s’aprovarà fins al gener

El Parlament es constitueix avui amb una plàcida majoria conservadora i euroescèptica

Boris Johnson no vol que la sinergia positiva originada amb la seva gran victòria a les eleccions es trenqui i, per això, ha anunciat que tornarà a presentar al Parlament la proposta de llei de l’Acord de Retirada del Brexit aquest divendres. Es tracta d’una decisió simbòlica perquè gairebé no hi haurà temps per debatre abans que la cambra tanqui per Nadal, però és important que Johnson demostri que està decidit a complir les seves promeses electorals.

El primer ministre té dos compromisos adquirits en aquests comicis. El primer és implementar el Brexit perquè era el seu lema de campanya. I el segon, portar a terme les reformes socials i econòmiques que ha promès als seus nous votants de classe treballadora del nord d’Anglaterra, antics votants laboristes, a canvi del Brexit.

Divendres és el primer dia disponible després del discurs de la reina de dijous, en què Elisabet II llegirà el seu programa de govern. Johnson vol que, almenys, es doni un primer aval al seu acord del Brexit abans de la pausa nadalenca. És la primera decisió del seu govern, tota una declaració d’intencions: el Brexit és la prioritat. L’acord, però, no podrà ser aprovat fins al gener.

No hi haurà cap problema perquè el Parlament aprovi l’acord perquè els conservadors i els euroescèptics són majoria i s’han eliminat bona part dels rebels de les files tories. Avui, quan es torni a reunir el Parlament després de les eleccions, hi haurà unes majories completament diferents. Els conservadors de Johnson tindran 365 diputats (d’un total de 650), 47 més que abans de les eleccions, i, entre aquests 365, n’hi haurà 109 que s’asseuran per primer cop als seients verds de la cambra baixa.

S’espera una legislatura plàcida per a Johnson per poder fer i desfer com li vingui de gust sense pràcticament oposició. Els laboristes, que han perdut 59 diputats, estan immersos en la depressió i la confusió. L’amenaça de la diputada Emily Thornberry de dur als tribunals la seva col·lega Caroline Flint (que va perdre l’escó) per difamació després de la derrota, exemplifica el nivell de descomposició del laborisme. A més, el defenestrat Corbyn continuarà sent el líder tres o quatre mesos més fins que se’n triï un altre.

Els europeistes han quedat en minoria. La veritable oposició de Johnson seran els 48 nacionalistes escocesos, que els pròxims dies presentaran la carta al primer ministre per demanar el nou referèndum d’independència.

Així que Johnson no tindrà problemes per aprovar l’acord per fer efectiva la sortida de la UE el 31 de gener. La intenció del líder tory és tancar el pacte comercial amb la UE durant els 11 mesos del període de transició fins al 31 de desembre i, alhora, negociar l’acord de lliure comerç amb els EUA, per no haver de demanar una pròrroga a la UE.

Premi als nous votants

S’espera que el programa de govern acontenti els seus nous votants del nord amb una partida de 40.000 milions d’euros per a la sanitat pública, 93.000 milions en infraestructures al nord, i més inversió en serveis socials i la descentralització del país, que és el que li demanen.

El Regne Unit podria experimentar una transformació social i econòmica els pròxims anys que alguns comparen amb la que hi va haver el 1945, després de la Segona Guerra Mundial, i el 1979, amb l’arribada de Thatcher.

48
diputats
independentistes escocesos s’asseuran al Parlament britànic. L’SNP serà l’oposició més incòmoda.
109
diputats
conservadors –d’un total de 365– són nous en la legislatura que arrenca avui al Parlament de Westminster.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.