Crida multitudinària a passar a l’acció per salvar el planeta
Mig milió de persones participen en la marxa de Madrid per exigir mesures urgents per limitar l’escalfament
Greta Thunberg diu que l’emergència “està sent ignorada pels poderosos”
Milers i milers de persones van participar ahir en l’anomenada Marxa pel Clima, que va recórrer a partir de les 6 de la tarda i fins a la nit els carrers del centre de la capital espanyola. L’ambient era familiar i festiu, i els manifestants van aplegar-se sota el lema El món ha despertat davant l’emergència climàtica. La marxa estava organitzada per les plataformes Fridays for Future, Aliança pel Clima, Aliança per l’Emergència Climàtica i la Minga Indígena xilena, entre d’altres, que van calcular l’assistència en mig milió de persones.
La manifestació va arrencar d’Atocha i va omplir des del passeig de la Castellana fins a Nuevos Ministerios, en ple centre de Madrid i al llarg de quatre quilòmetres. Amb el crit de “No hi ha pla B”, ciutadans vinguts d’arreu del món i també de diferents punts de l’Estat van exigir als més de 200 delegats i caps d’estat que aquests dies participen a la ciutat en la Cimera del Clima que emprenguin accions decidides i contundents per frenar l’escalfament global planetari abans que sigui massa tard.
L’activista sueca Greta Thunberg va ser el centre de totes les mirades. Arribada durant el matí des de Lisboa en tren a l’estació de Chamartín, va aparèixer de sorpresa en la cinquena jornada de treball de la zona verda de la cimera, on hi ha les organitzacions socials, i també a la blava de les institucions. Thunberg va participar en una asseguda de protesta amb altres companys de Fridays for Future.
Envoltada de fortes mesures de seguretat i enmig d’una gran expectació mediàtica i social –molts dels manifestants cridaven el seu nom–, la policia va recomanar-li que abandonés la manifestació. I, efectivament, tan sols va poder participar una estona en la marxa i, davant la massiva assistència, se’n va anar en un cotxe elèctric fins a la capçalera, on va llegir el manifest final amb l’actor Javier Bardem.
Thunberg va clamar: “Els líders polítics ens estan traint i no deixarem que se surtin amb la seva. Ja n’hi ha prou. El canvi ve, us agradi o no.” I hi va afegir: “La gent que teniu l’esperança, sou l’esperança.” Després de la lectura del manifest, hi va haver concerts amb la participació d’Amaral i Macaco.
Por del canvi
Una hora i mitja abans de l’inici de la marxa, una Thunberg seriosa i amb aspecte cansat després de viatjar tota la nit en tren va comparèixer en una roda de premsa a La Casa Encendida, juntament amb companys de diverses parts del món de l’organització juvenil Friday for Future, de la qual és fundadora. Sobre els resultats de la conferència internacional, que acabarà divendres i sobre els quals les organitzacions ecologistes són força escèptiques, Thunberg va assegurar: “Honestament, espero que condueixi a alguna cosa en concret... Les persones que tenen el poder han d’entendre la urgència, perquè per ara no sembla que en siguin conscients. Farem el possible perquè no s’oculti més.”
A preguntes dels periodistes sobre crítiques que ha rebut, la jove sueca va dir: “Algunes persones sembla que tinguin por del canvi. Nosaltres, els joves portem el canvi i per això ens intenten silenciar, desesperadament.”
“No n’hi ha prou”
Thunberg, que aquest any havia aspirat al premi Nobel de la pau, va destacar “el major nivell de conscienciació” global respecte a la crisi climàtica i, tot i reconèixer que “s’han aconseguit un munt de coses i s’ha generat opinió”, va dir que amb això “no n’hi ha prou”, perquè “les emissions continuen augmentant. Així que, si ho mirem des de diferents punts de vista, no s’ha aconseguit res”. I hi va afegir: “No hi ha cap victòria. L’únic que volem veure és l’acció real... Fa un any que fem vaga i la crisi està sent ignorada pels qui tenen el poder. No és sostenible ni volem continuar amb nens sense anar a l’escola. La gent està morint pel canvi climàtic.”
Al seu costat, l’activista Shari Crespi va apostar per “incorporar la justícia climàtica quan parlem de justícia social, perquè n’és la base”. Una altra membre de Friday for Future, la ugandesa Vanessa Nakate, va explicar les greus inundacions que els acaben d’afectar: “Ja no és una qüestió del futur per als nens que s’han quedat orfes”, tot clamant a l’acció als líders mundials.
LES FRASES
Reivindicació de “l’abandonat” tren regional català
Un centenar d’activistes van sortir ahir al matí de l’Estació de França de Barcelona en direcció a Madrid en un tren regional per reivindicar el sistema ferroviari tradicional i en contra del model “elitista” de l’alta velocitat. “El sistema de transport que tenim és molt urbanocèntric, només connecta les grans metròpolis i s’oblida de les zones rurals”, va explicar el membre d’Ecologistes en Acció, Kiko Molina, que va lamentar el procés “d’abandonament” dels trens regionals i de mitjana distància, “que són els que connecten i articulen el territori”, a més de ser sostenibles. El viatge reivindicatiu, de nou hores, va sumar participants en les diferents parades en les quals va aprofitar per protestar contra els “impactes ambientals”, com ara la central nuclear d’Ascó o la situació de contaminació del pantà de Flix. Un cop a Madrid, els activistes van participar en la Marxa pel Clima i en la Cimera Social, que ha organitzat un programa alternatiu a la COP25 amb torbades i accions impulsades per més de 500 organitzacions no-governamentals. Molina va reconèixer que les esperances en la COP25 “no són gaire elevades: fa 30 anys que fem cimeres pel clima i encara no hem aconseguit res”.
D’altra banda, l’Associació de Naturalistes de Girona va denunciar ahir que a un dels seus membres se li va vetar l’entrada a la cimera “per qüestions ideològiques”. “L’ONU va comunicar-nos a través d’una trucada que l’Estat espanyol li havia prohibit l’entrada... No van detallar-ne el motiu, però tot apunta a la seva vinculació amb la lluita independentista, que l’hauria portat a ser investigat per la Policía Nacional.”