Política

El rei mena la pressa a ERC per saber si Sánchez és investit

Felip VI rep 19 partits en 48 hores per dir si hi ha investidura abans de Nadal

ERC salva la cita de dimarts amb el PSOE i Torrent avisa: o concreció i calendari o res

Iglesias prefereix Tardà a Rufián

Borràs es vanta de parlar amb el PSOE sobre autodeterminació

Si hi ha un termòmetre del desgovern espanyol de les quatre eleccions en quatre anys és l’agenda de Felip VI, que es disposa a iniciar la vuitena tanda de consultes en cinc anys (la tercera del 2019) quan Joan Carles I en va fer deu en 40 anys. Tot i que el Congrés és més plural que mai i té el repte de rebre portaveus de 19 partits, el rei ha estressat el calendari i citarà tots els interlocutors –tret dels exclosos ERC, CUP i EH Bildu– en només 48 hores, dimarts i dimecres, per decidir l’últim dia i ja després d’escoltar Pedro Sánchez si l’envia o no a una investidura abans de Nadal. Que la tanda és un ritual de cortesia més que útil ho prova que Felip VI només sabrà per la premsa o per Sánchez què pensa el partit clau per a tot, que és ERC i que el planta pel menyspreu de no haver rebut mai Carme Forcadell quan era presidenta del Parlament. El rei i Sánchez coincidiran avui en el 41è aniversari de la Carta Magna i la paradoxa és que la pressa del rei és sobre els republicans d’Oriol Junqueras, que no celebren res i que salven la cita clau amb el PSOE de dimarts que ve.

Que Felip VI imposa una sobrevinguda pressa a ERC és evident a partir del passat immediat a l’hora de gestionar el mandat de l’article 99 de la Constitució, que ha sigut estèril per al desbloqueig tant el 2016 com el 2019. Si després de les eleccions del 28 d’abril va deixar passar dues setmanes des de la constitució de les Corts del 21 de maig per obrir la tanda de consultes els dies 5 i 6 de juny, ara només ha deixat passar dos dies des del primer ple de dimarts. A més d’un pont que invalida el dilluns com a laborable, Felip VI ha tingut en compte que Sánchez viatja dijous a Brussel·les a la cimera de la UE.

Calendari o loteria

El calendari accelerat del rei farà que Sánchez sigui l’últim a ser rebut, a última hora de dimecres. I la cita obre tres opcions: que el rei no li encarregui res, que el rei li encarregui la investidura i ell accepti, o que respongui a l’encàrrec dient que necessita més temps perquè només té el sí del soci de coalició que serà Pablo Iglesias i li falta la decisiva abstenció d’ERC. Si l’entesa es forgés aviat i es forcés la màquina, a La Moncloa i al PSOE n’hi ha que no acaben de descartar forçar un ple d’investidura la setmana del 16 de desembre i que la segona votació fos el dia 19. “És complicat, però no impossible”, va advertir la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. “Contestar quan serà la investidura és com contestar quin número tocarà a la loteria”, hi afegia ahir la ministra portaveu, Isabel Celaá. No s’ha d’oblidar que després de rebre l’anterior encàrrec, el 6 de juny, Sánchez va consumir 46 dies fins a acudir a un ple d’investidura el 22 de juliol. Fixar la data és decisió de Batet.

Tot i les 48 hores de protagonisme del rei, la clau serà a la taula de negociació entre els republicans Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové i els socialistes Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa. Tot i el malestar causat dimecres per Sánchez en la cimera de l’OTAN a Londres quan va dir que hi haurà un acord dins la Constitució i públic, Ábalos feia de bomber amb ERC, molesta perquè el PSOE ven que l’acord és a tocar. “Tot és interpretable. Tots coneixem la bona voluntat d’arribar a acords”, va dir el secretari d’organització del PSOE.

“Terceres eleccions?”

A ERC, que protegeix la negociació amb hermetisme i amb comunicats, ahir va alçar la veu el president del Parlament, Roger Torrent, per avisar que l’autodeterminació serà sobre la taula. “El nostre missatge al president Sánchez és que, si ell no es mou, nosaltres no ens movem”, va dir a Efe. Torrent avisa que “hi ha d’haver una negociació concreta, que vol dir un calendari, amb passos molt determinats, amb mecanismes que permetin validar com s’avança i es concreten els acords que s’adoptin”. “Si per responsabilitat vol una investidura i no terceres eleccions, ja sap on s’ha de moure”, reblava Torrent. De fet, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, es vanta d’haver parlat d’autodeterminació en la cita de dimecres amb Lastra.

Al Consell de Ministres, Celaá aclaria que Sánchez no dona res per fet i era positiva. “L’optimisme construeix, el pessimisme et porta a una habitació obscura.” L’aspirant a vicepresident i líder de Podem, Pablo Iglesias, fa una crida als aliats de la moció de censura contra Rajoy –entre aquests JxCat– a “liderar el país”, però sap quina ERC vol. “Necessitem una ERC amb un estil que s’assembli més al de Joan Tardà que a l’ambivalent de Rufián, que pot dir una cosa i la contrària”, etziba Iglesias. “M’agradaria una ERC amb la qual ens entenguem a Madrid i a Barcelona”, hi va afegir.

LA XIFRA

46
dies
va consumir Sánchez des del 6 de juny que el rei el va proposar fins a acudir a una investidura el 22 de juliol.

LES FRASES

Tot és interpretable. Tots coneixem la bona voluntat d’arribar a acords
José Luis Ábalos
secretari d’organització del PSOE i ministre de foment en funcions
El nostre missatge a Sánchez és que, si ell no es mou, ERC no es mou. Cal negociació concreta i calendari
Roger Torrent
president del parlament
Necessitem una ERC amb un estil més semblant al de Tardà que a l’ambivalent de Rufián
Pablo Iglesias
secretari general de podem
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.