Política

Macron encén la cimera aliada

Les diferències amb Trump marquen l’inici de la reunió de l’Aliança Atlàntica avui a Londres

El president dels Estats Units ataca el seu homòleg francès i l’acusa d’haver insultat l’OTAN

L’OTAN arriba als 70 anys enmig de la seva pitjor crisi des que va ser creada el 1949 i celebra una cimera avui a Londres marcada per les declaracions del president francès, Emmanuel Macron, que va dir que l’Aliança Atlàntica està “en mort cerebral” després de l’atac de Turquia a posicions kurdes a Síria.

El president dels EUA, Donald Trump, va carregar ahir molt durament contra Macron i va qualificar el seus comentaris d’“insultants” i “desagradables”. “Penso que [les seves declaracions] van ser molt insultants i desagradables per als 28 aliats”, va afirmar Trump després de reunir-se amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, a la residencia del seu ambaixador. I hi va afegir: “És un comentari molt dur, tenint en compte tots els problemes que té França; mireu el que passa amb les armilles grogues, han tingut un any molt dur, és una falta de respecte.” Trump considera que “ningú no necessita més l’OTAN que França, veig que està trencant [amb l’OTAN] i n’estic sorprès”, va remarcar. També va recordar que els Estats Units són els que menys necessiten l’OTAN. La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va distanciar dels pensaments de Macron.

El president nord-americà va ser un dels primers a arribar a la cimera. A la tarda es va reunir amb Macron i va rebaixar el seu to afirmant que França i els Estats Units havien fet “moltes coses plegats com a socis”. Macron, no obstant, es va reafirmar en les seves paraules i va demanar una estratègia comuna dels aliats. El president francès va criticar els Estats Units per no haver consultat l’OTAN abans de treure les seves tropes del nord de Síria.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va tornar a dir ahir que s’oposarà al pla de l’aliança per al Bàltic i Polònia si l’OTAN no lo dona suport en la lluita antiterrorista al seu país, inclosa la intervenció militar contra les milícies kurdes al nord de Síria. “Si l’OTAN no reconeix el que nosaltres considerem una organització terrorista, aleshores estarem en contra de qualsevol mesura que es prengui”, va advertir el polític islamista. Altres afers que generen tensió és la compra turca del sistema antimíssils rus S-400. Erdogan va qualificar les declaracions de Macron de “ruqueries populistes que danyen el poder de l’Aliança”. Quan ahir van preguntar a Trump si Turquia hauria de ser expulsada, va respondre que aquest seria un dels temes a tractar en la reunió d’avui. Les tensions entre Turquia i França estan condicionant la cimera, i també la qüestió de les partides en defensa. Trump va qualificar de “delinqüents” els països que no arriben al 2% en despeses de defensa, i va avisar que el llistó s’hauria de pujar fins al 4%. Els Estats Units hi aporten el 3,42% del seu PIB; el Regne Unit, el 2,14%; Alemanya, l’1,36%, i Espanya, el 0,92%. “Potser m’encarregaré d’ells des d’un punt de vista comercial”, va amenaçar Trump.

Per la seva banda, Stoltenberg va intentar rebaixar la tensió i va destacar que és important que l’OTAN s’adapti als nous desafiaments i que els països membres puguin “prendre mesures plegats”. Va reconèixer que hi ha diferències entre els aliats per qüestions geogràfiques, però va assegurar: “Ens protegim, perquè plegats som molt més forts.” I va elogiar Trump, de qui va dir que “està fent una feina fantàstica”, perquè ha aconseguit que s’incrementin els fons. “Des del 2016 els aliats han afegit 117.000 milions d’euros al pressupost de defensa i esperem arribar als 360.000 milions el 2024”, va dir.

L’OTAN va ser fundada el 1949 a Londres per a la defensa col·lectiva dels seus estats membres unint la seguretat dels Estats Units amb la dels seus aliats europeus contra l’antiga Unió Soviètica. Des de llavors ha doblat la seva expansió, i ara l’integren 29 països. “L’OTAN és la millor aliança que mai s’ha vist, però amb trenta membres és la meitat de forta que quan en tenia la meitat”, va dir l’analista de defensa Michael Clarke a la BBC. La reina d’Anglaterra va ser l’amfitriona d’un sopar per als líders polítics ahir al Palau de Buckingham. Aquest matí se celebrarà la reunió al Grove Hotel de Watford, enmig de fortíssimes mesures de seguretat.

LES FRASES

Penso que les seves declaracions [de Macron] van ser insultants i desagradables
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS
Si l’OTAN no reconeix les milícies kurdes com a terroristes, estarem contra tot acord
Recep Tayyip Erdogan
PRESIDENT DE TURQUIA

Johnson evita la foto amb Trump

L’equip de la campanya electoral de Boris Johnson està intentant evitar la foto amb Donald Trump, gran amic i principal valedor de Johnson. A dues setmanes dels comicis i sent líder clar en els sondejos, Johnson no vol que l’associïn amb un aliat incòmode que genera molta controvèrsia al país. Bona part del missatge de l’oposició laborista és que Johnson persegueix un Brexit dur per poder signar un acord comercial amb els Estats Units que posi fi als drets dels treballadors i dels consumidors i que vol privatitzar la sanitat pública britànica, la joia de la corona de l’estat del benestar, que passaria a mans de gran asseguradores nord-americanes.

Quan van preguntar a Trump per les eleccions britàniques, es va mossegar la llengua i va dir: “No en tinc cap opinió.” També va afir- mar que encara que li oferissin el Servei de Salut Britànic, no el voldria. Tampoc no va voler dir si es reuniria amb Johnson.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.