Guterres reclama una transició ecològica “justa”
Pedro Sánchez es compromet a reduir les emissions més enllà del que demana la UE
Pelosi diu que el Congrés nord-americà abordarà “urgentment” la crisi climàtica malgrat l’oposició de Trump
El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha reclamat aquest dilluns que la transició ecològica sigui “justa”.
En una compareixença amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a la cimera COP25 que se celebra a Madrid, Guterres ha advertit que algunes economies patiran en aquest procés i ha remarcat la necessitat que les mesures contra l’emergència climàtica també incorporin la justícia social per a aquells que en surten “perjudicats”.
En aquest context, ha apostat per destinar els ajuts als combustibles fòssils a aquelles persones “amb necessitats”. “És millor subsidiar famílies amb necessitats que combustibles fòssils”, ha dit Guterres. “Moltes vegades estem subsidiant els rics i no els que necessiten suport”, ha remarcat. “D’aquesta manera es garanteix una política climàticament sostenible i inclusiva des del punt de vista de la justícia social”, ha reivindicat.
El secretari general de l’ONU ha confiat que la COP25 doni “un impuls molt fort” per “guanyar la batalla” a la crisi climàtica. “Veig una nova determinació que em fa sentir esperançat, però no segur”, ha assenyalat.
“És possible un model de desenvolupament econòmic sostenible i inclusiu que doni resposta a les necessitats de la generació actual i a les de les futures generacions. Hem de ser intel·ligents a l’hora d’adoptar les mesures”, ha reclamat Guterres.
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, s’ha compromès a reduir les emissions d’efecte hivernacle més enllà del que estableix la Comissió Europea (CE) per al 2030, a impulsar un “Green Deal” per a una transició energètica “justa” i a augmentar la contribució espanyola al Fons Verd per al desenvolupament sostenible del Clima de l’ONU.
En concret, ha promès assolir la neutralitat climàtica el 2050 i a reduir una de cada tres tones d’emissions de CO2 de cara al 2030 perquè siguin un 20% inferiors en relació amb les del 1990.
“Espanya estarà a l’altura de les circumstàncies tan bon punt no tinguem un govern en funcions per” per assumir tots aquests compromisos, ha puntualitzat.
Sánchez ha a remarcat que cal “lideratge europeu” per assolir la descarbonització i ha defensat la “multilateralitat”. Segons ell, cal “més acció i implicació”. En la seva roda de premsa conjunta amb el secretari general de l’ONU, Sánchez ha evitat aclarir si la seva crítica als negacionistes a la inauguració de la cimera anava dirigida al president dels EUA, Donald Trump.
El secretari general de Nacions Unides ha elogiat les mesures anunciades pel president del govern espanyol en funcions. “Necessitem que tots els països del món ho facin, especialment aquells que són els principals emissors”, ha dit.
“Els EUA encara hi són”
La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, ha assegurat aquest dilluns que el Congrés abordarà “urgentment” la crisi climàtica malgrat l’oposició del president del país, Donald Trump.
Des de la COP25, a la qual no ha assistit Trump, Pelosi ha dit que hi ha anat per mostrar que “els EUA encara hi són”, tot i que Trump hagi iniciat el procés per desvincular-se de l’Acord de París.
La líder demòcrata, que encapçala l’intent per destituir Trump, ha assegurat, acompanyada d’altres representants demòcrates, que la seva presència a la COP25 vol “enviar el missatge que el Congrés està compromès a prendre mesures contra la crisi climàtica”.
Durant la seva participació a la cimera climàtica, Pelosi s’ha reunit amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a qui ha agraït el seu “impuls” contra el canvi climàtic.