Política

PSOE i ERC es reuneixen per trobar un acord per a la investidura

El resultat d’aquestes negociacions és crucial per als interessos de Pedro Sánchez

Els equips negociadors d’ERC i PSOE encapçalats per Gabriel Rufián i Adriana Lastra respectivament es troben reunits al Congrés dels Diputats per iniciar unes negociacions crucials per a la investidura de Pedro Sánchez.

La reunió –a la primera planta de l’ampliació del Congrés– ha començat a les cinc de la tarda amb les dues delegacions posant i amb Rufián i Lastra encaixant mans a petició dels periodistes. Drets davant les càmeres, i en algun moment amb gest seriós, els sis assistents a aquesta primera trobada de la negociació han mantingut posicions abans d’abordar les possibilitats per a una abstenció dels republicans que ha de donar via lliure a la legislatura.

La primera trobada té lloc l’endemà que el govern aprovés el decret digital que permetrà al govern espanyol el control de les telecomunicacions sense el control judicial i de les declaracions de la vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, en el sentit que l’autodeterminació no té cabuda en la legislació espanyola. En canvi, José Luís Ábalos ha fet aquest matí unes declaracions en les quals ha defensat que “hi ha un conflicte polític evidentment a Catalunya”. Aquesta qualificació lliga amb les manifestacions del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que després d’haver mantingut durant la campanya electoral que a Catalunya hi ha un “conflicte de convivència” va assegurar el passat 15 de novembre que a Catalunya hi ha una “crisi política”.

Els socialistes espanyols aspiren a un acord ràpid que permeti fer la investidura i constituir el govern abans de cap d’any. L’objectiu és haver constituït el nou executiu de coalició amb Podem al Nadal.

Per la seva banda, ERC posa quatre condicions per facilitar la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Els republicans reclamen que s’ha d’obrir un diàleg entre governs per resoldre políticament el conflicte. Un diàleg que s’ha de fer sense condicions, és a dir, sense vetar que es pugui parlar d’autodeterminació i amnistia; amb un calendari clar per evitar que s’eternitzi o que la taula de diàleg no acabi arrencant i, finalment, posen sobre la taula que hi ha d’haver garanties de compliment dels acords. I és que els republicans asseguren que han perdut la confiança amb Sánchez després de la campanya del 10-N i que el líder del PSOE se l’ha de guanyar.

Adriana Lastra, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, i el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa formen part del grup negociador del PSOE, mentre que els republicans estan representats per Gabriel Rufián, la portaveu nacional i vicesecretària general d’ERC, Marta Vilalta, i el president del Consell Nacional d’ERC, Josep Maria Jové.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.