Medi ambient

La concentració de CO2 assoleix un nou màxim històric i “agreuja” la crisi climàtica

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) adverteix que a aquest ritme l’escalfament global tindrà efectes cada cop més greus

Alerta que només s’havia arribat al nivell actual fa entre tres i cinc milions d’anys

Malgrat les promeses de reducció d’emissions, els gasos d’efecte hivernacle causant del canvi climàtic han arribat el 2018 a noves xifres rècord, segons ha alertat aquest dilluns l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), advertint que a aquest ritme l’escalfament global tindrà efectes cada cop més greus. També ha remarcat que només s’havia arribat a aquest nivell fa entre tres i cinc milions d’anys, moment en què la temperatura era entre dos i tres graus més alta i el nivell del mar entre 10 i 20 metres superior a l’actual.

En el seu informe anual, que es publica una setmana abans que comenci a Madrid la 25a Cimera del Clima, l’organisme depenent de l’ONU ha indicat que la concentració mitjana mundial de diòxid de carboni (CO2, principal gas causant de l’efecte hivernacle) ha arribat a 407,8 parts per milió en el 2018, un 0,56% més que en el 2017.

Això suposa una concentració equivalent al 147% de la registrada en nivells preindustrials (de 1750), i una pujada anual superior a la mitjana dels últims 10 anys, segons les observacions de la Xarxa de Vigilància de l’Atmòsfera Global, que compta amb estacions en l’Àrtic, zones muntanyoses i illes tropicals.

El metà, segon gas causant de l’escalfament global, ha arribat a 1,86 parts per milió, un altre màxim històric i que mostra nivells superiors al doble (259%) dels de l’era preindustrial.

A la vista d’aquestes dades “les generacions futures tindran que fer front a unes conseqüències cada cop més greus del canvi climàtic”, ha advertit l’OMM.

Entre aquests efectes cita “l’augment de les temperatures, uns fenòmens meteorològics més extrems, un estrès hídric més gran, la pujada del nivell del mar i l’alteració dels ecosistemes marins i terrestres”.

Segons l’organisme, el forçament radiatiu, que té un efecte d’escalfament sobre el clima, ha augmentat un 43% des del 1990 a causa dels gasos d’efecte hivernacle. Segons dades de l’Administració Nacional de l’Oceà i l’Atmosfera dels EUA citades per l’OMM, el CO2 va contribuir en gairebé un 80% a aquest increment.

“No hi ha indicis que hi hagi d’haver una desacceleració, i molt menys una disminució, de la concentració dels gasos d’efecte hivernacles a l’atmosfera malgrat tots els acords assumits en l’Acord de París”, diu el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas, que insta a “plasmar els compromisos en acció”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.