Política

Edimburg deixa lliure Ponsatí

El jutge de la capital escocesa la deixa en llibertat sense retirar-li el passaport

Fixa per al 12 de desembre l’inici del judici d’extradició

L’advocat veu “motivació política” en l’ordre espanyola

El jutge del Tribunal d’Edimburg que ha de decidir sobre la petició d’extradició a l’Estat espanyol de l’exconsellera Clara Ponsatí va deixar-la ahir en llibertat sense càrrecs i sota fiança i sense retirar-li el passaport, tal com havia sol·licitat el seu advocat i després que Ponsatí prestés declaració durant uns pocs minuts. “Hem guanyat la batalla, però no la guerra. Encara queda un llarg camí”, afirmava Ponsatí a la sortida dels tribunals a dos quarts de quatre de la tarda, segons informava el seu advocat, Aamer Anwar, a través del seu compte de Twitter.

El judici sobre l’ordre europea d’extradició pels càrrecs de sedició, malversació, desobediència i prevaricació sol·licitada pel jutge d’instrucció del Suprem Pablo Llarena no començarà fins al dia 12 de desembre, tal com va fixar ahir el magistrat del jutjat 4 de la capital escocesa.

Sense exemples de crim

Poc abans d’entrar a la vista, l’advocat de Ponsatí havia declarat als periodistes que “el delicte de sedició és un crim del segle XVI creat pels reis i reines per aturar les protestes populars que reclamaven la llibertat”. L’advocat hi afegia que “per sort a Escòcia es va abolir fa molt de temps” i qualificava la nova petició de Llarena d’un “abús del procediment d’extradició i de l’euroordre” perquè acusa Ponsatí “de tot però no dona detalls ni exemples de cap suposat crim”.

Abans-d’ahir, Aamer Anwar havia explicat en un comunicat que l’ara professora de la universitat escocesa de Saint Andrews feia front a una nova petició d’extradició sota l’acusació de sedició per la seva participació en “el referèndum d’independència pacífic del 2017”. Qualificava la petició de Llarena de “plena de contradiccions” i “confusa” a l’hora d’explicar de quins delictes s’acusava Ponsatí, un fet que va provocar que la justícia britànica la rebutgés en un primer moment, però que va acabar acceptant després dels aclariments presentats pel magistrat espanyol.

Ponsatí refusa totalment el delicte de sedició i el seu advocat avisa que “extradir-la podria significar que fos condemnada a 15 anys de presó” i qualifica la nova euroordre d’exemple de “revenja judicial amb motivació política”. Ponsatí s’havia presentat a les onze del matí d’ahir acompanyada del seu advocat a la comissaria de policia de St. Leonard de la capital escocesa, des d’on va ser traslladada a la seu dels tribunals per prestar declaració davant del jutge. La declaració al jutjat 4 de la capital estava prevista per a les dues, però finalment va començar al voltant de les tres de la tarda. La vista va durar pocs minuts, fins que el jutge va decidir deixar l’exconsellera en llibertat sota fiança i sense retirar-li el passaport en no apreciar cap risc de fugida.

Coincidint amb la seva declaració als tribunals, l’exconsellera d’Educació posava en marxa ahir mateix la plataforma de donacions per finançar la seva defensa. En la pàgina digital de la plataforma de donacions, Ponsatí explica que el procediment pot durar setmanes o mesos i que és difícil avaluar-ne el cost perquè requereix preparació i investigació tenint en compte que es volen aportar “milers de pàgines de defensa”, transcripcions del judici que va tenir lloc al Suprem contra els dirigents catalans, traduccions jurades i, alhora, es vol instruir experts legals.

Aquests experts que s’instruirien per a la seva defensa són advocats, jutges, periodistes i òrgans de drets humans que ajudaran a redactar informes per al tribunal i que hauran de viatjar a Escòcia com a testimonis per aportar proves.

Hem guanyat la batalla, però no la guerra. Encara queda un llarg camí
Clara Ponsatí
exconsellera d’educació que afronta una ordre d’extradició
Sostindrem que no es garanteix un judici just quan els membres del govern han estat empresonats
Aamer Anwar
advocat de clara ponsatí

La defensa usarà les declaracions de Sánchez i Vox

Anwar avançava en el seu comunicat d’abans-d’ahir que basaria la defensa en el fet que a l’Estat espanyol no es respectaria el dret a un judici just tenint en compte que els excompanys de govern de Ponsatí que es van presentar als tribunals han estat condemnats conjuntament a penes de 100 anys de presó. Anwar concloïa que, en cas de ser extradida, Ponsatí s’enfrontaria a un “xou judicial on l’únic veredicte possible seria el de culpabilitat” i avançava que durant el judici a Escòcia presentaria “evidències” que l’entrega seria “injusta i incompatible amb el respecte als drets humans” de la defensada. “Votar per la independència no és un crim”, concloïa Anwar en el comunicat on informava que la intenció de Ponsatí era acusar el sistema judicial espanyol amb exemples de “polítics que han interferit en el procediment”. En el comunicat d’ahir després de la posada en llibertat de Ponsatí, Anwar posava noms i cognoms a alguns d’aquests polítics que hi han interferit, segons ell: “El president Sánchez s’ha exposat recentment a acusacions d’interferències en l’extradició i el líder del partit d’extrema dreta Vox opina que Escòcia n’hauria de rebre les conseqüències, si la Clara no és extradida.”

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.