Política

L’advocat general del TJUE dona la raó a Junqueras

El lletrat reconeix que el líder d’ERC era eurodiputat i rebutja el requisit d’acatar la Constitució

Maciej Szpunar veu rellevant saber si tenia immunitat quan va ser condemnat pel Suprem

L’Estat espanyol comença amb mal peu la batalla als jutjats europeus per defensar el vet als eurodiputats independentistes. En la primera fase del cas sobre la immunitat d’Oriol Junqueras al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, l’advocat general ha defensat que el mandat com a membre de l’eurocambra depèn “només del vot dels electors” i no de cap tràmit com el jurament de la Constitució. L’opinió no vinculant del polonès Maciej Szpunar posa en qüestió les traves de les autoritats espanyoles tant al líder d’ERC com a l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín, guanyadors a les eleccions europees a Catalunya, per ocupar el seu escó.

Abans que l’alta instància judicial de la UE resolgui els dubtes del Suprem sobre la immunitat de Junqueras i el seu alliberament per acatar la carta magna, l’advocat general va donar ahir la seva visió. Ara, els magistrats europeus examinaran i resoldran el cas en els pròxims mesos. Si bé la tendència és mantenir el criteri de l’advocat, hi ha hagut excepcions.

De moment, el text de l’advocat sosté que els eurodiputats definitius són aquells que consten a la “proclamació oficial dels resultats” i avisa que l’Estat no pot negar el mandat acollint-se als tràmits especials. El polonès rebutja així un dels principals arguments de l’eurocambra, la Comissió Europea, l’advocacia de l’Estat, la fiscalia i Vox. A més, l’obligació d’acatar la Constitució li sembla “contrària a la mateixa idea del sufragi universal directe i el mandat representatiu”.

La llista del BOE del 14 de juny proclamant els eurodiputats incloïa Junqueras, Puigdemont i Comín. Tanmateix, la JEC els va excloure de la llista definitiva enviada a l’eurocambra perquè no havien fet els tràmits exigits a la llei espanyola. Junqueras no ho va fer perquè el Suprem li va denegar el permís penitenciari per fer els papers.

Estatus d’eurodiputat

Un cop confirmat que els tres independentistes tenien estatus complet d’eurodiputats des de mitjan juny, Szpunar reflexiona sobre el moment en què s’activa la immunitat parlamentària. Ell no veu “cap raó que pugui impedir” donar immunitat “abans” de la primera sessió de l’eurocambra per desplaçar-se a Estrasburg. Un gerro d’aigua freda per als serveis jurídics de la institució que aferrissadament han defensat el contrari.

Així, el polonès es nega a fer una “interpretació reduccionista” de l’abast de la immunitat i creu que “l’important” és que l’eurodiputat pugui fer “amb total llibertat” els tràmits per arribar a la seu del Parlament Europeu el dia de la seva inauguració. Szpunar deixa obert si fins i tot els eurodiputats tindrien aquesta protecció l’endemà de ser escollits.

Malgrat que l’advocat no aclareix exactament quan s’activa la immunitat, deixa ben clar que Junqueras, com a eurodiputat de ple dret, gaudia d’aquesta protecció el 2 de juliol quan es va inaugurar el ple de l’eurocambra. Per tant, Szpunar obre la porta a reconèixer que el dia 14 d’octubre, quan el Suprem va condemnar el líder d’ERC a 13 anys de presó, ell tenia immunitat europarlamentària.

Alertat per aquesta interpretació, el govern espanyol va defensar ahir que el cas a Luxemburg “no afecta” la sentència de l’1-O, només “la peça separada” sobre el rebuig del permís penitenciari. Tanmateix, va avisar que cal esperar a la decisió final del tribunal per “extreure conseqüències jurídiques”.

Szpunar veu “rellevant” determinar si el líder d’ERC tenia immunitat quan se’l va sentenciar i considera que només correspon a l’eurocambra aixecar o no aquesta protecció.

LES FRASES

(L’obligació de jurar la Constitució) sembla contrària a la mateixa idea del sufragi universal directe i el mandat representatiu
L’adquisició del mandat parlamentari només pot resultar del vot dels electors
Maciej Szpunar
Advocat General del TJUE

Puigdemont i Comín, potencials beneficiats

L’opinió de l’advocat general no només va alegrar el cap d’ERC. Tant Carles Puigdemont com l’exconseller Toni Comín podrien beneficiar-se d’una decisió del Tribunal de Justícia de la UE en línia amb les conclusions del lletrat polonès. La defensa dels guanyadors de la llista Junts a les eleccions europees veu “positiva” la seva visió i la utilitzarà com a “munició” per rebatre l’euroordre a Bèlgica. Malgrat mostrar-se cauts en espera del dictamen final del tribunal, l’equip legal de Puigdemont i Comín avança que si els magistrats europeus segueixen el criteri de Maciej Szpunar, es paralitzaria l’euroordre. “No hi pot haver extradició si tenen immunitat parlamentària”, asseguren fonts de la defensa.

Els dos exiliats també tenen un cas als tribunals de la UE pel seu escó. La seva via va ser interposar una demanda contra la cambra davant el Tribunal General de la UE per no haver permès que assumissin el càrrec. Ara està pendent de resoldre, però la defensa considera que el tribunal haurà de “seguir el criteri” que adopti el TJUE en el cas de Junqueras.

En aquest sentit, celebren que ja d’entrada l’advocat general hagi inclòs arguments a les seves conclusions que “coincideixen” amb els seus per defensar el dret a l’escó de Puigdemont i Comín. Si es confirmés que la condició de membre del Parlament s’adquireix en el moment de la proclamació de resultats, tots dos podrien aspirar a entrar a la cambra.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.