Equip d’experts al Trueta per abordar casos greus de maltractament infantil
Serà operatiu el 2020 i també formarà professionals de primària, que han d’esdevenir una peça clau en la prevenció i la detecció de la problemàtica
El desplegament del nou protocol d’actuació davant de maltractaments en la infància i l’adolescència ha representat a la regió sanitària de Girona la constitució d’un equip funcional d’experts (EFE) a l’hospital Josep Trueta de Girona que serà operatiu a partir del 2020. Dirigit pel doctor Lluís Mayol, director clínic de pediatria del Trueta, aquest equip estarà integrat per professionals de diverses disciplines (pediatria, treball social, psicologia, psiquiatria, infermeria pediàtrica i un administratiu) que farà el diagnòstic i el tractament inicial de casos d’abús sexual i de maltractaments infantils de caràcter greu. Una casuística que, segons va indicar ahir el doctor Mayol en la presentació del nou protocol a Girona, “afortunadament” és poc freqüent.
Aquests equips d’experts, que s’han començat a crear arreu de Catalunya, també s’encarregaran d’assessorar els professionals de l’atenció primària i els dels hospitals comarcals sobre aquells casos que generin dubtes i actuaran de manera conjunta amb la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia), l’àmbit judicial, de la seguretat i serveis socials per garantir la protecció i el benestar de les víctimes.
En l’acte de presentació del nou protocol, que ahir al matí va omplir l’Auditori Josep Irla de Girona, el doctor Xavier Duran, pediatre del CAP de Can Gibert del Pla, va ressaltar el paper destacat que s’atorga als professionals de l’atenció primària, entre els quals es vol promoure una actitud proactiva perquè puguin “avançar-se” a possibles episodis d’abusos i maltractament infantil i reduir d’aquesta manera el infradiagnòstic. En aquest sentit, s’han previst sessions de formació per a aquests professionals. A més, el protocol dedica un apartat específic a la detecció del maltractament prenatal –amb situacions de risc per a la mare com ara ser víctima de violència masclista, el consum de drogues o una alimentació deficient– a més de maltractaments en nadons. En aquest sentit, es recomana als professionals sanitaris que adverteixin els progenitors del risc de sacsejar els infants amb pocs mesos de vida i que facin una cerca activa de signes de fatiga als pares, sobretot als novells.
Un de cada cinc infants, víctima d’abús sexual
Segons dades del Consell Europeu, un de cada cinc infants és víctima d’abús sexual. I en un 80% dels casos l’abús és d’una persona de l’entorn. Aquestes són algunes de les dades a què es va referir ahir el doctor Duran adduint que l’estadística sobre maltractament infantil és poc precisa per la situació de vulnerabilitat de les víctimes. I va destacar que les dades que afloren són la punta de l’iceberg d’un fenomen d’envergadura.