Política

La policia britànica considera que l’euroordre contra Ponsatí és desproporcionada

Escòcia també ha reclamat “clarificacions” a Llarena i ha ajornat la vista fins al 14 de novembre

La petició de detenció inclou “contradiccions” i és un intent “caòtic i arrogant” d’aconseguir la seva entrega, segons l’advocat Aamer Anwar

Nou entrebanc a les euroordres del jutge Llarena contra els líders independentistes catalans a l’exili. L’euroordre llançada pel jutge Llarena contra l’exconsellera d’Educació, Clara Ponsatí, tot just ha durat 24 hores.

Les autoritats del Regne Unit han contestat aquest dimecres a l’euroordre dictada pel jutge del Tribunal Suprem contra l’exconsellera d’Educació, Clara Ponsatí, dient que la petició és desproporcionada en funció de la legislació britànica i que aquest és el motiu pel qual no la tramitaran. L’euroordre ha estat analitzada per un advocat especialitzat del Regne Unit en nom de l’Agència Nacional contra la Delinqüència i aquest expert ha determinat que és desproporcionada, segons han respost les autoritats judicials britàniques al Ministeri de l’Interior espanyol. Això no obstant, les autoritatspolicials britàniques han afegit que Espanya podria fer arribar noves informacions sobre l’historial delictiu previ de Ponsatí i que en aquest supòsit, tornarien a avaluar la idoneïtat de l’euroordre.

El problema amb l’escrit enviat pel jutge Llarena estaria en el fet que la sedició al Regne Unit és una qüestió d’ordre públic i no un delicte contra l’Estat tal com s’entén a Espanya, i és per això que consideren que extradir l’exconsellera és desproporcionat.

Malgrat aquest entrebanc, fonts del Suprem han explicat que l’euroordre contra l’exconsellera d’Educació Clara Ponsatí encara pot tenir recorregut, ja que tot i la negativa de tramitar-la de les autoritats policials del Regne Unit, encara l’ha de valorar l’autoritat judicial del país, que és la “competent per analitzar i valorar si procedeix l’entrega d’aquesta persona”.

Per la seva banda, la justícia d’Escòcia havia decidit aquest matí ajornar fins al 14 de novembre la vista als jutjats sobre l’euroordre contra Clara Ponsatí perquè les autoritats escoceses han demanat “clarificacions” al Tribunal Suprem sobre el document, segons ha explicat la defensa de l’exconsellera en un comunicat.

Ponsatí tenia previst presentar-se a la comissaria de policia d’Edimburg i passar a disposició judicial aquest mateix dijous, però finalment ho farà una setmana més tard, a l’espera que Edimburg tingui més informació sobre la petició d’extradició emesa pel Suprem.

Segons l’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, el document de l’euroordre inclou “contradiccions”, menciona alhora els delictes de rebel·lió i sedició i és un “intent caòtic i arrogant” d’aconseguir la seva entrega. Anwar ha explicat que l’euroordre, de prop d’una seixantena de pàgines, només menciona l’exconsellera “breument, en dues pàgines, i sense cap claredat sobre el seu rol” en els presumptes delictes. A més, explica les activitats del moviment independentista des del desembre del 2012, tot i que Ponsatí només va ser consellera des del juliol del 2017 i fins a l’aplicació del 155.

Per Aamer Anwar, l’euroordre “hauria de ser un element de profunda vergonya” per a les autoritats espanyoles, a les que acusa “d’abusar del procés” europeu d’entrega.

L’advocat també adverteix a Pedro Sánchez que les seves declaracions sobre la fiscalia converteixen en “una broma les afirmacions de l’Estat espanyol de tenir separació de poders”. Així, Anwar adverteix que no dubtarà en citar polítics com Sánchez a la vista per l’euroordre per “respondre sobre les seves interferències amb la justícia espanyola”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.