Política

Bipartidisme sota amenaça

La irrupció dels ‘brexiters’ de Farage en la campanya electoral força Johnson a extremar el seu discurs

Blair reclama el vot per als moderats, siguin del partit que siguin, i critica el populisme de Corbyn

La presentació, ahir, dels 600 candidats del Partit del Brexit, de l’euròfob Nigel Farage, a les eleccions legislatives del 12 de desembre, suposa una doble amenaça per al Partit Conservador de Boris Johnson. En primer lloc, perquè competirà pel vot brexiter i, per tant, dividirà els euroescèptics. I, en segon lloc, perquè obliga Johnson a virar més cap a la dreta encara.

La raó per la qual Johnson va insistir a avançar les eleccions era aconseguir una majoria al Parlament amb què poder tirar endavant el Brexit i el seu programa de govern. Els sondejos li donen un còmode avantatge de 15 punts sobre els laboristes. La intenció de vot per als tories és del 36%.

“L’acord de Johnson [amb la UE per al Brexit] és la via per aconseguir un gran futur, però no tindrà èxit si Farage causa un Parlament bloquejat [com el que hi ha ara] per culpa de perseguir de manera dogmàtica la puresa”, va criticar ahir el conservador Steve Baker, líder de la facció dura brexiter del Partit Conservador, coneguda com “els espartans”, que són els que van tombar fins a tres cops l’acord de Theresa May.

Per Baker, es podria donar la situació “irònica” que Farage “es convertís en l’home que eviti el Brexit”. Farage li va replicar: “És molt possible que obtinguem un Parlament en minoria, però si aconseguim un nombre raonable de diputats podem exercir una gran influència en el govern, com va fer el DUP [els unionistes nord-irlandesos]”.

La irrupció en campanya dels brexiters de Farage és un contratemps per a Johnson. Tenen un 11% en intenció de vot, però per culpa del peculiar sistema electoral britànic, que funciona per acumulació de vot i en què s’elegeix un diputat a cada districte, no s’espera que treguin gaire representació. El problema és que dividiran el vot euroescèptic, debilitaran els tories i facilitaran la victòria als laboristes o als europeistes.

“Reparar el centre”

Per Farage, però, l’objectiu “número u” són “els laboristes decebuts amb Corbyn”. Es calcula que una tercera part dels votants laboristes, sobretot a les zones industrials i obreres del nord d’Anglaterra, son brexiters.

El sistema electoral britànic està dissenyat per afavorir el bipartidisme entre tories i laboristes i perquè s’assoleixin majories, però això no va passar en les eleccions del 2010 i el 2017. La gran sort que té Johnson és que el laborisme està debilitat amb Jeremy Corbyn. Està dividit entre europeistes i euroescèptics i entre centristes blairistes i corbynistes d’extrema esquerra.

Corbyn, que s’oposa a la UE i aposta per un Brexit suau, està intentant aparcar el debat del Brexit i centrar la campanya en polítiques socials, com ja va fer el 2017 amb èxit. L’exprimer ministre Tony Blair va posar de manifest les tensions dins del partit quan va criticar la campanya de Corbyn contra els milionaris, que va qualificar de populista, en un article ahir al Financial Times. Corbyn va anunciar que, si guanya, perseguirà els superrics. Al Regne Unit hi ha més de 150 multimilionaris, que representen el 0,0002% de la població i aglutinen 600.000 milions d’euros en actius. “Hi ha un nucli de diputats laboristes que no permetran que els obliguin a donar suport a polítiques en què no creuen –va dir Blair–, i es mereixen un suport més gran, fins i tot per part d’aquells que no tenen intenció de votar laborista.” “El Parlament seria pitjor sense els conservadors independents”, hi afegeix Blair. Es refereix als conservadors moderats, de centre, europeistes, que han abandonat el partit des de l’arribada de Johnson. Blair proposa la creació d’una mena d’aliança multipartidista de centre per fer front a la “infantilització de la política britànica”, i demana el vot per a moderats, siguin del partit que siguin.

“L’espina dorsal de la política britànica ha estat sempre tenir un centre sòlid i reparar-ho voldrà temps”, va dir l’ex-premier, que un cop va vaticinar que el laborisme no tornaria al poder fins que no virés al centre. I va sentenciar: “L’estratègia dels conservadors és molt simple; potser no us agradem o no us agrada el Brexit, però l’alternativa són els laboristes de Corbyn.”

LES XIFRES

600
candidats
del Partit del Brexit, de Nigel Farage, competiran amb els conservadors pel vot euroescèptic.
150
multimilionaris
hi ha al Regne Unit. Corbyn ha dit que els perseguirà, si guanya les eleccions de desembre.

Johnson atura un informe demolidor

Daniel Postico

El govern britànic va bloquejar ahir un informe del Parlament sobre la interferència de Rússia en el referèndum europeu de 2016 que hauria estat demolidor per a Boris Johnson durant la campanya electoral. Es tracta d’un informe elaborat per la comissió d’informació i seguretat, presidida per l’exdiputat tory Dominic Grieve, expulsat del partit. Tot i que no revela noms, el document, de 50 pàgines i que s’havia de publicar ahir, recull el testimoni d’un alt funcionari que podria vincular l’assessor especial de Johnson, Dominic Cummings, amb donacions fetes pel grup d’Amics Conservadors de Rússia, que ja no existeix, al Partit Conservador. Cummings, creador de la campanya Vote leave, manté estrets vincles amb empresaris i polítics russos. Vote Leave va ser multat per haver excedit els límits de finançament en la campanya del 2016 i la policia està considerant la denúncia. Johnson ha frenat la publicació de l’informe fins després de les eleccions.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.