Infraestructures

Llum verd al desmuntatge definitiu del projecte Castor

El Consell de Ministres dona mig any per presentar la documentació tècnica que permeti segellar els pous submarins

Es calcula que la instal·lació, que va provocar terratrèmols, haurà costat 3.400 milions

La polèmica plataforma del projecte Castor davant la costa de Vinaròs, que havia causat petits terratrèmols en diferents municipis, té els dies comptats. El Consell de Ministres espanyol va encarregar ahir a Enagás, el gestor tècnic del sistema gasista des de finals del 2014, que en un termini de sis mesos tramiti l’expedient per segellar definitivament el magatzem subterrani de gas. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va justificar que aquesta mesura s’ha pres per evitar que el manteniment –pel qual Enagás reclama encara més de 50 milions al govern espanyol– d’un projecte que no serveix al sistema gasista es carregui sobre les factures del consumidor. També va adduir temes de seguretat.

El Ministeri per a la Transició Ecològica va explicar en un comunicat posterior que l’acord no només significa segellar definitivament els pous –això seria la primera fase–, sinó també desmantellar totalment les instal·lacions del projecte Castor. Un desmantellament que fa dos anys era qualificat de “temeritat absoluta per a la seguretat” per l’exministre d’Indústria del PP, Álvaro Nadal. Segons l’actual govern en funcions, però, es tracta d’una decisió política sense cap complexitat tècnica aparent.

De moment, es desconeixen els detalls de l’operació més enllà de la primera fase de segellament i abandonament dels pous. Aquests treballs requerien certa celeritat atès que els taps provisionals instal·lats durant la hibernació, finalitzada el juny del 2016, tenien una vida limitada d’entre dos i quatre anys i s’acosta perillosament el punt d’haver-los de renovar. Segons un informe previ elaborat per la mateixa Enagás, costaria 260 milions i els treballs es podrien acabar allargant durant cinc anys. Un cost que, amb la llei d’hidrocarburs, el govern espanyol podria exigir a l’exconcessionària Escal UGS, controlada per Florentino Pérez. El govern del PP va pactar una compensació de 1.351 milions més interessos a l’empresa, que s’havien de carregar en 30 anys al rebut dels consumidors. Aquesta indemnització, juntament amb els quasi mil terratrèmols que va provocar la injecció de gas al magatzem, van convertir la plataforma en objecte de polèmica. Les acusacions en el sentit que s’ha afavorit l’empresa de Pérez han estat una constant que ha engegat diversos procediments judicials. Es calcula que el cost per una infraestructura que mai ha funcionat pot superar els 3.400 milions.

Contenció al territori

L’anunci del desmantellament definitiu del Castor va ser rebut ahir amb satisfacció continguda a les Terres del Sénia. Després de dotze anys de lluita, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia va celebrar que, finalment, s’hagi pres aquesta decisió. Malgrat això, van reclamar al govern que faci públic el calendari real de les actuacions i va exigir a l’exconcessionària Escal UGS, en mans de Florentino Pérez, que n’assumeixi el cost. Tampoc va passar desapercebut el moment escollit pel govern per fer l’anunci, just el mateix dia que arrenca la campanya electoral, segons va recordar l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.