Successos

L’Escola de Policia deixa municipals sense formació

Comunica ara als municipis que dels inscrits al juliol només n’admeten un 75% al curs que comença aquest mes

Els representants locals denuncien la falta de previsió i mala gestió de l’acadèmia

L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) ha comunicat formalment ara als ajuntaments que s’han vist obligats a establir un límit d’admissions d’agents locals per al curs 2019/2020, que comença el 18 de novembre que ve a l’Escola de Mollet. L’ISPC els exposa que del total d’agents que cada ajuntament va inscriure abans del 5 de juliol, només els en podran acceptar un 75%. Amb aquesta fórmula, consensuada amb la directora de l’ISPC, poden atendre el total de les sol·licituds d’aquells ajuntaments que només envien un o dos agents a l’Escola. Els ajuntaments que hi havien inscrit tres agents, només n’hi podran enviar dos. Si el nombre de policies que havien inscrit era de vuit, podran fer el curs cinc.

L’ISPC aclareix que queden exclosos d’aquesta mesura els municipis que aporten o han aportat instructor per a la realització del curs de formació bàsica per a policies. Una excepció que afavoreix els municipis grans, com ara Barcelona o Badalona, en detriment dels ajuntaments amb plantilles més reduïdes i territorialment més allunyats de la capital. I un privilegi que no convenç ni els que se’n beneficien. Els representants de les policies locals es mostren indignats i consideren un error l’acció de l’ISPC i ho atribueixen a una falta de previsió i a una mala gestió. Remarquen que donar el pressupost com a excusa no val perquè la seguretat és prioritària i poden trobar alternatives, com ara enviar alumnes a altres comunitats. La capacitat actual de l’Escola de Mollet és de 1.500 places, de les quals 750 estan reservades a la promoció de Mossos, però fonts municipals afirmen que es podrien oferir més places si l’Escola recuperés alguns espais com ara les aules que tenen cedides a la Universitat de Barcelona o l’espai destinat ara als ARRO dels Mossos.

La limitació de places a l’Escola per a agents locals és un problema que s’afegeix a la complicada situació en què es troben les plantilles locals, per la minva d’agents per l’aplicació del decret que permet les jubilacions als 60 anys i la sentència del Suprem que deslegitimava la incorporació d’agents interins a les plantilles municipals, circumstàncies que han contribuït que els municipis, fent un gran esforç –remarquen fonts de l’Associació de Caps i Comandaments de Policia Local–, hagin convocat un elevat nombre de places per cobrir les plantilles, que en alguns municipis van quedar molt minvades. Allargar el procés de formació dels policies, que ja d’entrada és prou llarg, representa un perjudici important per a les plantilles de policies locals, encara que ara, basant-se en una resolució del Constitucional que paralitza la sentència del Suprem, podran continuar contractant interins amb les condicions que fixi la llei. Comandaments policials consultats aposten per “optimitzar” el sistema dels cursos de formació i buscar fórmules més àgils, sigui escurçant el període d’estada a l’Escola o combinant la feina a la policia corresponent amb estades intermitents a l’Institut de Seguretat Pública de Mollet. Una escola que, remarquen, amb els anys ha quedat obsoleta. Els policies locals també qüestionen que totes les places que s’han de sacrificar per falta de capacitat de l’acadèmia hagin de ser de municipals, quan en moltes poblacions petites actualment són el primer puntal de la seguretat.

LA XIFRA

1.500
places,
aproximadament, té aquest curs l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
750
places
estan reservades a la nova promoció de Mossos d’Esquadra.

LA DATA

18.11.19
comença
el curs de formació a l’Escola on alguns ajuntaments no podran enviar tots els agents previstos.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.