La llevantada ensorra la capella gòtica del segle XIV situada al pati d’armes del Castell de Montsoriu
L’Ajuntament d’Arbúcies reclama “actuacions urgents” en aquest sector del monument per evitar perdre les parets que queden dempeus
La llevantada que ha escombrat Catalunya ha ensorrat la capella gòtica del segle XIV situada al pati d’armes del Castell de Montsoriu. A més, el cap de fibló que hi va haver a la zona va deixar els accessos al monument gairebé impracticables (amb arbres caiguts i esllavissades al camí que puja cap al castell). L’Ajuntament d’Arbúcies (Selva) explica que la capella, construïda entre els anys 1347 i 1348, era “un dels elements més emblemàtics del conjunt monumental” i reclama que es facin “actuacions urgents” en aquest sector del castell per evitar que se’n perdin altres parts. Sobretot a les parets oest i sud, que encara queden dempeus i on es conserven els grans finestrals gòtics originals (construïts fa més de mig mil·lenni).
Segons informa l’Ajuntament d’Arbúcies, el tornado que hi va haver a la zona la matinada de dimarts a dimecres (i que també ha causat desperfectes a Gualba i Riells) ha ensorrat la capella gòtica situada al pati d’armes de Montsoriu. Un edifici que era “exemple de l’arquitectura religiosa catalana de mitjans del segle XIV” i que, explica el consistori, estava pendent d’una “actuació integral”.
La intensa llevantada va deixar els accessos al castell gòtic gairebé impracticables, amb molts arbres caiguts i diferents esllavissades a la carretera. Un cop es van poder netejar, els tècnics del Museu Etnològic del Montseny van pujar fins al castell per comprovar si el temporal l’havia afectat.
“La sorpresa va ser veure com la força del vent havia enderrocat completament una de les seves parets, un espai que ja estava tancat als visitants”, informa l’Ajuntament. En concret, el mur corresponia a la capella gòtica, construïda a mitjans del segle XIV (entre els anys 1347 i 1348).
La capella era “un dels elements més emblemàtics del conjunt monumental” i, segons explica l’Ajuntament d’Arbúcies, el Patronat del Castell de Montsoriu tenia previst rehabilitar-la en els propers anys. “La caiguda d’aquest mur fa més urgent l’actuació integral en aquest sector del monument, on encara continuen dempeus les parets oest i sud”, subratlla el consistori. Sobretot, perquè en aquesta última encara es conserven els grans finestrals gòtics originals, que daten de fa més de 500 anys.
L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, que també presideix el Patronat del Castell de Montsoriu, parla obertament de “desgràcia”. I diu que, després d’haver-se perdut la capella, es fa “més evident la necessitat d’actuacions urgents per evitar la caiguda d’altres parts del castell pendents d’actuació”.
El millor de Catalunya
Montsoriu, considerat el millor castell gòtic de Catalunya, és propietat del Consell Comarcal de la Selva gràcies a la cessió feta per la família de Ribot l’any 1997. Des d’aleshores, qui gestiona el monument és el Patronat del Castell de Montsoriu. L’integren el Consell Comarcal, els ajuntaments d’Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu; el Museu Etnològic del Montseny; la família de Ribot; la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Girona, i l’Associació d’Amics del Castell de Montsoriu.
Les obres per restaurar la fortificació gòtica van començar ara fa uns vint anys. Des d’aleshores, s’ha consolidat i recuperat la major part del monument (cosa que va permetre obrir-lo al públic el 2011).