Política

El govern de Xile claudica i suspèn la pujada del preu del metro per les protestes

L’exèrcit decreta el toc de queda a Santiago i s’amplia la militarització al país

Les autoritats confirmen almenys tres morts en el marc de les protestes

Reculada del president xilè, Sebastián Piñera, davant les protestes socials desencadenades al país per l’encariment del bitllet de metro. El mandatari va anunciar la suspensió de la pujada de preu en una compareixença al palau de La Moneda, dissabte al vespre hora local. L’anunci, però, no va aconseguir calmar el malestar social ni evitar una nova jornada d’aldarulls, la sisena des que van començar les protestes, dilluns passat. Durant la jornada de dissabte, almenys tres persones van morir en l’incendi d’un supermercat. Segons l’últim balanç oficial, més d’una desena de civils van resultar ferits i 625 persones van ser detingudes a la regió metropolitana i 91 més a la restat del país.

En paral·lel a la compareixença de Piñera, l’exèrcit va decretar el toc de queda a la capital, de què els militars van assumir el control després que el govern decretés l’estat d’emergència, dissabte. El govern xilè manté la seva aposta per les forces armades per resoldre la crisi i ha augmentat la militarització del país. A més de treure els militars als carrers de la capital, des de diumenge patrullen també per les regions de Valparaíso (centre), Concepción (sud), les comunes de Coquimbo i La Serena, a la regió de Coquimbo (nord) i la comuna de Rancagua, O’Higgins (centre).

A Santiago, ahir a la matinada, es van desplegar 1.500 militars més, fins a un total de 9.441, destinats majoritàriament a controlar punts estratègics, com ara el subministrament d’aigua i de llum i cadascuna de les 136 estacions de metro, que constitueixen uns dels objectius més desitjats dels manifestants per calar-hi foc.

A més, les autoritats militars a què Piñera va encarregar el control de l’ordre públic van decretar el toc de queda a Santiago, Valparaíso i Concepción, una mesura que no va impedir que, tot i que menys, continuessin els saquejos en supermercats i centres comercials. El toc de queda va ampliar-se ahir de deu de la nit a sis de la matinada, hora local. A l’hora de tancar aquesta edició, la situació es mantenia tranquil·la, però entrada la matinada hi podria haver un repunt dels aldarulls i tornar a descontrolar-se la situació, ja que prop de 300 de les detencions van ser per infracció del toc de queda. Milers de persones es trobaven, a més, bloquejades a l’aeroport internacional i dues de les línies de metro més concorregudes de la capital trigaran mesos a reprendre el servei.

El descontentament per part de la societat pel sistema de pensions xilè –administrat per empreses privades–, el cost de la sanitat, el deficient sistema públic d’educació i els baixos sous en relació amb el cost de la vida va emergir amb les protestes pel preu del metro. El cansament de la situació és tan gran que la deriva violenta d’aquest fenomen troba justificació en ciutadans, tot i no participar dels actes vandàlics. “Si no hi ha destrucció, ningú no ens escolta”, va dir una persona a una televisió xilena, a les portes d’un concessionari de cotxes que havia estat incendiat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.