Bèlgica reclama a Llarena una traducció de l’euroordre
La fiscalia belga es nega a analitzar el cas de Carles Puigdemont sense tenir els textos traduïts
La justícia espanyola es compromet a complir la setmana que ve aquest requeriment
Els belgues frenen l’ànsia de les autoritats espanyoles per atrapar Carles Puigdemont en el seu enèsim intent. Vistes les presses de la fiscalia i el jutge instructor, Pablo Llarena, per emetre una nova euroordre contra el líder de Junts per Catalunya el mateix dia de la condemna de l’1-O, Bèlgica exigeix rigor en el procediment i avança que es miraran amb lupa la tercera demanda d’extradició que reben dels espanyols.
La fiscalia de Brussel·les va reclamar ahir a Llarena que tradueixi l’euroordre emesa contra Puigdemont a una de les seves tres llengües oficials –francès, flamenc o alemany– o a l’anglès abans d’analitzar el cas. Així, la justícia espanyola s’ha compromès a entregar la traducció durant la setmana que ve, segons va confirmar la mateixa fiscalia de la capital belga.
Marejats en els últims dos anys pels jutges espanyols inquiets per processar els exiliats, el ministeri públic belga no va mostrar gens de pressa ahir per tornar a mirar-se el cas. De fet, va avisar que requerirà “una anàlisi jurídica en profunditat” per la seva “complexitat” i les euroordres precedents.
Reacció de Puigdemont
Puigdemont veu “estrany” que Llarena “encara no hagi entès” com funcionen les euroordres. Des d’un petit poble flamenc, el president va assegurar que no el “sorprèn” l’error del magistrat i li va recordar que “les presses no són bones conselleres”. “Això no és un joc”, va criticar, tot recordant els seus drets fonamentals com a acusat. Així, el gironí es va mostrar “molt decebut” pel “tracte” de les autoritats espanyoles en els seus repetits intents d’extradir-lo a l’Estat.
Puigdemont llavors haurà de comparèixer davant del magistrat, el qual farà una primera valoració i decidirà si ha de ser empresonat de manera provisional o deixat en llibertat amb mesures cautelars o sense. A partir d’aquí, serà un jutge de la Chambre du Conseil qui examinarà el fons del cas i citarà Puigdemont a una audiència. D’acord amb el procediment, un cop s’hagi pres una decisió, els advocats poden presentar recurs tant al tribunal d’apel·lació, primer, com al de cassació.
Porta tancada a l’eurocambra, però oberta a Westminster
El Parlament Europeu torna a prohibir l’entrada a l’eurodiputat electe de JxCat Carles Puigdemont per la reactivació de l’euroordre de l’Estat espanyol, segons van confirmar ahir fonts de la cambra. A l’altra banda del canal de la Mànega, el popular president de la cambra del comuns, John Bercow, li va obrir la porta de Westminster. “Si ve aquí a parlar, serà extremadament benvingut”, va respondre Bercow a la diputada laborista Emily Thornberry, que havia preguntat al secretari d’estat per a Europa, Christopher Pincher, si podia garantir que l’expresident seria “lliure” de visitar el Regne Unit “sense risc de ser arrestat ni extradit”.
Una coincidència “curiosa”, remarcava ahir Puigdemont en una roda de premsa amb l’exministre president de Flandes. “És bastant eloqüent sobre el punt al qual ha arribat la democràcia europea”, va reblar. L’eurocambra ja va vetar l’entrada a Puigdemont durant la primera petició de Llarena per extradir-lo, però ara coincideix que el gironí és eurodiputat electe sense escó pel vet espanyol i està pendent de resoldre la seva situació al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.