Política

L’unionisme se’n vanta

Pedro Sánchez elogia el sistema judicial espanyol i vaticina el naufragi de l’independentisme

El PP i Cs li reclamen garanties del compliment de les condemnes

Els partits bascos són entre les poques veus dissonants

Elogi del sistema judicial espanyol i garanties de compliment de les penes imposades. Aquests van ser els principals missatges ahir de l’executiu espanyol i la tònica general de les reaccions a la sentència que els partits unionistes van anar desgranant al llarg del dia des de Madrid. Atrinxerats en el discurs de l’acatament incondicional a la decisió del Tribunal Suprem, són poques les veus dels partits d’àmbit estatal que qüestionen la duresa de les penes pronunciades; no només això sinó que predominen a més les consignes per reclamar que es compleixin estrictament.

La compareixença del president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va fer esperar fins al migdia, tot i que al llarg del matí diversos ministres ja li havien aplanat el camí. En una declaració institucional des del Palau de La Moncloa, Sánchez va elogiar “la labor independent del Suprem que ha treballat amb escrupolós respecte a les seves obligacions”, i que segons va dir ha constituït un exemple d’“autonomia i transparència, de garanties i professionalitat”. Responent d’entrada a les crítiques arribades de Catalunya, el cap de govern va voler deixar constància que en la visió de l’Estat espanyol que ell defensa “ningú està per damunt de la llei i tots estem obligats al seu compliment”. Va insistir en la idea que l’Estat espanyol és una democràcia on “ningú és jutjat per les seves idees o per defensar un projecte polític sinó per delictes recollits en l’ordenament jurídic”.

“Fermesa democràtica”

També hi va haver missatges clars a l’atenció dels partits independentistes, missatges que deixen poc marge per apaivagar els ànims en els propers mesos: la sentència del procés confirma el “naufragi” del projecte independentista a Catalunya que, segons el seu parer, “ha fracassat” va dir. Interpretant que l’Estat espanyol és aliè al conflicte, Sánchez va insistir ahir que “Catalunya ha de dialogar amb Catalunya, perquè és la convivència el que està en joc i la Generalitat i el Parlament han d’assumir la responsabilitat de representar i governar per a tots”. Sobre el que pugui passar a partir d’ara, Sánchez va admetre que s’obre una “etapa nova” en la qual el govern es mantindrà “atent” per garantir la convivència, la seguretat i el respecte a la legalitat democràtica.  Però per si algú hi veiés una escletxa per a un possible diàleg, Sánchez hi va afegir també que aquesta nova etapa serà marcada per la “fermesa democràtica, amb proporcionalitat i des de la unitat”, comptant amb “totes les forces polítiques compromeses amb la Constitució”. En aquest sentit, fonts del govern estatal avançaven que Sánchez tenia previst posar-se en contacte ahir mateix amb els líders del PP, Pablo Casado; Cs, Albert Rivera, i Unides Podem, Pablo Iglesias, confiant que estiguin al costat del govern espanyol. A l’atenció d’aquests partits Sánchez va garantir l’“íntegre compliment” de la sentència.

Aquesta garantia és precisament la que li havia reclamat des de bon matí Pablo Casado, que li demana que es comprometi verbalment a no indultar els condemnats. “Qui la fa, la paga”, havia dit sense matisos Casado, que va ser ahir un dels primers a reaccionar poc abans de les deu del matí. Casado va recalcar que el compliment de les penes és fonamental per traslladar un missatge als polítics condemnats perquè “no hi ha impunitat”. Com si no s’acabés de refiar de la fermesa del PSOE, el líder del PP va suggerir fins i tot a l’executiu espanyol recuperar les competències en matèria penitenciària per evitar que hi hagi “discrecionalitat” a l’hora d’aplicar el tercer grau penitenciari a la presó de Lledoners, on es troben diversos dels condemnats.

En el mateix sentit, el president de Cs, Albert Rivera, va defensar que “no hi pot haver privilegis penitenciaris” i que cal que totes les persones condemnades “compleixin fins a l’últim dia” les penes imposades.

“Han guanyat els bons”

“Avui hem guanyat els bons, els demòcrates, els que defensem la democràcia”, va reblar Ribera, assegurant que la sentència fa justícia pel “cop a la democràcia” que s’ha viscut a Catalunya. Sense contemplacions pels presos, el president de Cs es va dirigir a ells assegurant: “No ens volem venjar, els diem que això és justícia.”

Per si la duresa de les valoracions del PSOE, el PP i Cs no fos suficient, en les reaccions de la sentència que ahir arribaven des de Madrid tampoc hi va faltar la veu dels que consideren que no ha estat suficient: el president de Vox, Santiago Abascal, va anunciar que aquesta formació recorrerà contra la sentència perquè considera provat el delicte de rebel·lió, del qual els presos han estat eximits.

Tampoc va qüestionar la sentència el líder de Podem, Pablo Iglesias, que es va limitar a considerar que la sentència del procés passarà a la història com a símbol “de l’evidència de com no cal abordar els conflictes polítics en democràcia” i va fer una crida a “arremangar-se” i treballar per “reconstruir ponts” a Catalunya. A banda de recalcar la unanimitat de la sentència, l’únic matís que va introduir Iglesias va ser assegurar que el seu partit treballarà “humilment” per la reconciliació, desmarcant-se de “les dretes incendiàries i un PSOE riveritzat que agita l’article 155”. En la mateixa línia Més País, el partit liderat per l’ex-número dos de Podem, Íñigo Errejón, va apel·lar ahir a “refer ponts”. A través de les xarxes socials aquest partit va lamentar que després d’aquesta sentència “avui estem més lluny que ahir”. Una de les poques veus dissonants ahir des de Madrid va ser la del portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, que va qualificar la sentència “d’aberració i greu atac a la democràcia”. També es van desmarcar de la visió madrilenya les forces polítiques basques. El lehendakari, Iñigo Urkullu, va qualificar la sentència de “nefast desenllaç” a un procés judicial que ha resultat “un despropòsit”, i va criticar que “la judicialització de la política només condueix a resultats negatius”. Més contundents encara van ser els líders d’EH Bildu, que veuen en la sentència “el preu que l’Estat amb el poder judicial com a instrument polític fa pagar als qui defensen el dret a l’autodeterminació dels seus pobles”. “Aquesta és la resposta de l’Estat: guerra econòmica, 155 i presó”, van concloure Mertxe Aizpurua i Adolfo Araiz des de la mesa d’aquesta formació.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.